Taakbalk pictogrammen groter of kleiner maken in Windows 11 (2024)

Stefan
Taakbalk pictogrammen groter of kleiner maken in Windows 11

In Windows 11 kunt u verschillende aanpassingen doorvoeren aan de taakbalk. Zo kunt u de taakbalk instellingen aanpassen, de taakbalk links uitlijnen en de taakbalk widgets aanpassen.

Er is echter in Windows 11 geen standaardinstellingen om de grootte van de taakbalk pictogrammen aan te passen.

In dit artikel leest u hoe u via een aanpassing de grootte van de taakbalk iconen kunt aanpassen naar klein, middel (standaard grootte) of groot.

Dit artikel is bijgewerkt in 2024 om te voldoen aan de laatste informatie op dit gebied. Waar het eerder niet werkte, heb ik een nieuwe manier ontworpen om de grootte van de taakbalk pictogrammen alsnog te kunnen wijzigen.

Taakbalk pictogrammen groter of kleiner maken in Windows 11

Om te beginnen download u WindHawk naar uw computer. Na het downloaden installeert u de app. Als u de app heeft geïnstalleerd, dan klikt u op de knop “Browse for mods” om te zoeken naar modificaties voor Windows 11.

Windhawk - browse for mods

Zoek naar: Taskbar height and icon size. Klik op “Details” om te openen.

Taskbar height and icon size in windhawk

Klik op de knop “Install” om deze taakbalk modificatie te installeren. U kunt hiermee de taakbalkhoogte en pictogramgrootte aanpassen en pictogramkwaliteit verbeteren (alleen in Windows 11).

Modificatie installeren

Bevestig nogmaals door op de knop “Accept risk and install” te klikken.

Taakbalk pictogrammen mod installeren

De taakbalk modificatie wordt vervolgens geïnstalleerd, dit duurt niet lang. Als de modificatie succesvol is geïnstalleerd, dan kunt u in WindHawk de opties configureren. U kunt hier bepalen hoe de taakbalk in grootte, en hoe de pictogrammen in de taakbalk moeten worden verkleint of juist worden vergroot.

Klik op tabblad “Settings” om deze instellingen te openen. U kunt hier een “Icon Size” instellen om te bepalen hoe groot de pictogrammen (in pixels) moeten worden die zich op de taakbalk bevinden. Ook kunt u door het aantal pixels in te geven de taakbalk hoogte en de taakbalk knop breedte instellen. Het is aan te raden als u de grootte wijzigt dat u de rest van de instellingen ook mee wijzigt om te voorkomen dat de taakbalk uit proporties raakt.

Lees ook
Watermerk verwijderen in Windows? Dit is hoe!

Taakbalk pictogrammen groter of kleiner maken in Windows 11

Als u de gewenste grootte voor de taakbalk en de taakbalk pictogrammen heeft ingesteld, dan klikt u op de knop “Save settings”. U ziet dan direct het resultaat van hoe de taakbalk grootte is aangepast.

Save settings

Hieronder ziet u een voorbeeld van hoe de taakbalk pictogrammen eruit zien als ik ze instel op 48px.

Grote taakbalk pictogrammen in Windows 11

Ik hoop u hiermee geholpen te hebben. Bedankt voor het lezen!

Blijf op de hoogte
Ontvang elke twee weken een samenvatting van onze nieuwste PC tips rechtstreeks in uw e-mail.

30 reacties
 1. sinds 15 maart 2023 is na een update de normale taakbalk terug geplaatst als ik in het register een nieuwe TaskbarSI maak werkt deze niet meer

 2. Dankuwel voor de duidelijke uitleg!
  Ik wou mijn pictogrammen NOG kleiner en dit lukte via rechtermuisknop op de startpagina, dan krijg je Instellingen Systeem>Beeldscherm en daar verander je de Schaal naar 100% in plaats van de aanbevolen 150%.
  Dit kan misschien ook voor anderen een tip zijn.

 3. heb de werkbalk in windows 11 verkleind maar nu is de tijd en andere pictogrammen zoals wifi en geluid naar beneden en onder de tijd is nog steeds de datum te zien en ik wil graag dat de datum daar verdwijnt zoals in windows 10 , weet U of dit is aan te passen

 4. ik had eerder geyegd dat het niet werkt, maar dat trek ik terug…. het werkt wel, maar niet zoals ik gehoopt had!
  Ik zie namelijk in de voorbeelde dat bij de datum en tijd ook de dag vermeld wordt als de hoogte aangepast wordt… maar DAT gebeurt dus niet!

  1. Hallo, dat is niet standaard. Ik weet niet in welk voorbeeld u ziet dat er een dag wordt toegevoegd aan de tijd en datum notering? U kunt de dag op deze manier toevoegen aan de datum en tijd notering.

   Klik met de rechtermuisknop op de Startknop. In het menu klik op Uitvoeren. In het uitvoeren venster type: control
   In het configuratiescherm klik op “de notatie voor datum, tijd of getallen wijzigen”.

   Klik onderin op “meer instellingen”. Klik nu op tabblad Datum. Wijzig de korte datum notering naar “dddd d-M-jjjj” zonder quotes. Klik op toepassen. U ziet nu de dag van de week in de tijd datum notering. Succes!
   Of lees dit artikel: https://www.pc-tips.info/tips/windows-tips/huidige-dag-toevoegen-taakbalk-in-windows-11/
   Groet, Stefan

 5. Hi Stefan, dank voor je tips! Ik heb alles verkleind. Toch zie ik wel dat er nog veel ruimte is tussen de icoontjes waardoor een aantal wegvallen, die ik in WS 10 wel nog kon zien in mijn taakbalk. Als ik op een verdwenen icoon druk blijkt dit wel nog in mijn taakbalk te staan (maar die kan je dus niet zien). Is dit op te lossen?

 6. Geweldige tips! Ik heb nu websites naar de taakbalk kunnen brengen en ook de taakbalk vergroot, zodat de pictogrammen nu ook groter zijn (en dat wilde ik graag).
  HEEL VEEL DANK!
  Widgets kunnen zeker niet meer op het scherm, wat in Windows 10 nog wel kon? (Ik had er maar drie opstaan, en die mis ik nu).

  Ik ben wel een ouwetje (bijna 80 jaar), maar wil nog graag ‘bij’ blijven.

 7. Pictogrammen op taakbalk vergroten in W11 is gelukt.
  Is dit ook mogelijk voor het systeemvak. Ik heb een groot beeldscherm en het systeemvak is bijna niet te zien.

  Alvast bedankt

  1. Hallo, dat is standaard niet mogelijk. U zou kunnen proberen om alles te vergroten.

   Open Instellingen. Klik op Systeem. Klik op de pagina Weergave aan de rechterkant.
   In de sectie “Schaal & lay-out” gebruikt u het vervolgkeuzemenu Schaal en selecteert u de schaalinstelling – bijvoorbeeld 100%, 125%, 150%, en 175%.

   Succes! Groet, Stefan

 8. Hi Stefan, wou je even nogmaals bedanken en doorgeven dat gelukt is, met het verkleinen van de onder taakbalk, inderdaad datum verdwijnt gedeeltelijk maar goed het is het of het anderen wat vindt men belangrijker een dunne balk of datum goed zichtbaar (je kunt trouwens met je muis erop gaan en complet datum verschijnt net daarboven) misschien helpt dat in het maken van een keus.
  groetjes,
  Jamee

 9. Dank voor alle tips! Klein schoonheidsfoutje: in het artikel staan als mogelijke waarden voor de TaskbarSI 1, 2, 3 terwijl dit 0, 1, 2 moet zijn

 10. Hallo Stefan, met windows 11 is de mogelijkheid om “Taakbalkknoppen combineren” uit te zetten verdwenen.
  Heb jij nog ergens een mogelijkheid gevonden of zie ik iets over het hoofd.
  Groet Bart

 11. Op de taakbalk staat rechts de tijd en datum, als je de taakbalk smaller maakt dan is de datum niet goed te zien. Is er ook een mogelijkheid om de datum te verwijderen in Win11 want deze gebruik je toch niet of zeer weinig. In Win10 is dit wel mogelijk.
  Alvast bedankt voor jullie reactie, Cees

  1. Hallo Cees, in Windows 10 was er inderdaad een optie om kleine taakbalk iconen weer te geven. Hiermee verdween de datum uit de datum/tijd notering. Dit is er niet in Windows 11. Er is dan ook geen manier om de datum te verwijderen uit de datum/tijd notitie. Als iemand anders een manier/app heeft dan mag u reageren. Groet, Stefan

 12. Als ik dit doe krijg ik inderdaad kleiner icons, dit is ook wat ik wil.
  Maar dan zie ik na opstarten nog maar de helft van de datum ? rechts onder.
  Hoe dit aan te passen ?

  Alvast bedankt

  1. Hallo Wim, dat kunt u niet aanpassen, tenminsten niet via instellingen. Dit is een aanpassing die eigenlijk niet ondersteunt, wordt. Er is geen instelling of iets om dit op te lossen. Ik raad dus aan de aanpassing terug te draaien of de “TaskBarSi” waarde aan te passen naar “2”. Dit kan voorkomen op bepaalde beeldschermen, bv bij het gebruik van meerdere schermen of een bepaalde resolutie. Het aanpassen van de resolutie en weer terugzetten zou kunnen helpen..
   Succes! Groet, Stefan

Heeft u een computer vraag?

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *