Grootte van de taakbalk pictogrammen aanpassen in Windows 11

Stefan
kleine taakbalk pictogrammen

In Windows 11 kunt u verschillende aanpassingen doorvoeren aan de taakbalk. Zo kunt u de taakbalk instellingen aanpassen, de taakbalk links uitlijnen en de taakbalk widgets aanpassen.

Er is echter in Windows 11 geen standaard instellingen om de grootte van de taakbalk pictogrammen aan te passen.

In dit artikel leest u hoe u via een register aanpassing de grootte van de taakbalk iconen kunt aanpassen naar klein, middel (standaard grootte) of groot.

Grootte taakbalk pictogrammen wijzigen in Windows 11

Voordat u wijzigingen gaat doorvoeren in Windows 11 maakt eerst een Windows 11 herstelpunt. Op deze manier kunt u altijd terug naar een herstelpunt.

Klik met de rechtermuisknop op de startknop. Klik op uitvoeren in het menu. In het uitvoeren venster type: regedit en open de Windows-register editor.

In de bovenste balk kopieer en plak de volgende regel en bevestig met de enter toets.

Computer\HKEY_CURRENT_USER\Software\Microsoft\Windows\CurrentVersion\Explorer\Advanced

register windows 11

Klik op vrije ruimte aan de rechterzijde. Klik op Nieuw en daarna op DWORD-waarde 32-bit.

Nieuwe DWORD-waarde in het register aanmaken

Geef deze waarde de naam: TaskbarSi

TaskbarSi grootte taakbalk iconen aanpassen in Windows 11

Geef de waarde 0 voor kleine pictogrammen. 1 voor normale (middel) pictogrammen en 2 voor grote taakbalk pictogrammen. De taakbalk zelf wordt ook aangepast aan het nieuwe pictogrammen formaat. Herstart de computer als u klaar bent.

Hier eerst een voorbeeld van normale taakbalk pictogrammen en daarna een voorbeeld van “0” met andere woorden kleine pictogrammen in de taakbalk.

normale taakbalk pictogrammen
Normale grootte taakbalk pictogrammen
kleine taakbalk pictogrammen
Kleine taakbalk pictogrammen

Ik hoop u hiermee geholpen te hebben. Bedankt voor het lezen!

Total
2
Shares
0 Share
0 Tweet
2 Pin it
0 Share
0 Share

Geholpen? Help ook andere mensen.
Deel dit artikel op een website, forum of via social media.
29 reacties
 1. sinds 15 maart 2023 is na een update de normale taakbalk terug geplaatst als ik in het register een nieuwe TaskbarSI maak werkt deze niet meer

 2. Dankuwel voor de duidelijke uitleg!
  Ik wou mijn pictogrammen NOG kleiner en dit lukte via rechtermuisknop op de startpagina, dan krijg je Instellingen Systeem>Beeldscherm en daar verander je de Schaal naar 100% in plaats van de aanbevolen 150%.
  Dit kan misschien ook voor anderen een tip zijn.

 3. heb de werkbalk in windows 11 verkleind maar nu is de tijd en andere pictogrammen zoals wifi en geluid naar beneden en onder de tijd is nog steeds de datum te zien en ik wil graag dat de datum daar verdwijnt zoals in windows 10 , weet U of dit is aan te passen

 4. ik had eerder geyegd dat het niet werkt, maar dat trek ik terug…. het werkt wel, maar niet zoals ik gehoopt had!
  Ik zie namelijk in de voorbeelde dat bij de datum en tijd ook de dag vermeld wordt als de hoogte aangepast wordt… maar DAT gebeurt dus niet!

  1. Hallo, dat is niet standaard. Ik weet niet in welk voorbeeld u ziet dat er een dag wordt toegevoegd aan de tijd en datum notering? U kunt de dag op deze manier toevoegen aan de datum en tijd notering.

   Klik met de rechtermuisknop op de Startknop. In het menu klik op Uitvoeren. In het uitvoeren venster type: control
   In het configuratiescherm klik op “de notatie voor datum, tijd of getallen wijzigen”.

   Klik onderin op “meer instellingen”. Klik nu op tabblad Datum. Wijzig de korte datum notering naar “dddd d-M-jjjj” zonder quotes. Klik op toepassen. U ziet nu de dag van de week in de tijd datum notering. Succes!
   Of lees dit artikel: https://www.pc-tips.info/tips/windows-tips/huidige-dag-toevoegen-taakbalk-in-windows-11/
   Groet, Stefan

 5. Hi Stefan, dank voor je tips! Ik heb alles verkleind. Toch zie ik wel dat er nog veel ruimte is tussen de icoontjes waardoor een aantal wegvallen, die ik in WS 10 wel nog kon zien in mijn taakbalk. Als ik op een verdwenen icoon druk blijkt dit wel nog in mijn taakbalk te staan (maar die kan je dus niet zien). Is dit op te lossen?

 6. Geweldige tips! Ik heb nu websites naar de taakbalk kunnen brengen en ook de taakbalk vergroot, zodat de pictogrammen nu ook groter zijn (en dat wilde ik graag).
  HEEL VEEL DANK!
  Widgets kunnen zeker niet meer op het scherm, wat in Windows 10 nog wel kon? (Ik had er maar drie opstaan, en die mis ik nu).

  Ik ben wel een ouwetje (bijna 80 jaar), maar wil nog graag ‘bij’ blijven.

 7. Pictogrammen op taakbalk vergroten in W11 is gelukt.
  Is dit ook mogelijk voor het systeemvak. Ik heb een groot beeldscherm en het systeemvak is bijna niet te zien.

  Alvast bedankt

  1. Hallo, dat is standaard niet mogelijk. U zou kunnen proberen om alles te vergroten.

   Open Instellingen. Klik op Systeem. Klik op de pagina Weergave aan de rechterkant.
   In de sectie “Schaal & lay-out” gebruikt u het vervolgkeuzemenu Schaal en selecteert u de schaalinstelling – bijvoorbeeld 100%, 125%, 150%, en 175%.

   Succes! Groet, Stefan

 8. Hi Stefan, wou je even nogmaals bedanken en doorgeven dat gelukt is, met het verkleinen van de onder taakbalk, inderdaad datum verdwijnt gedeeltelijk maar goed het is het of het anderen wat vindt men belangrijker een dunne balk of datum goed zichtbaar (je kunt trouwens met je muis erop gaan en complet datum verschijnt net daarboven) misschien helpt dat in het maken van een keus.
  groetjes,
  Jamee

 9. Dank voor alle tips! Klein schoonheidsfoutje: in het artikel staan als mogelijke waarden voor de TaskbarSI 1, 2, 3 terwijl dit 0, 1, 2 moet zijn

 10. Hallo Stefan, met windows 11 is de mogelijkheid om “Taakbalkknoppen combineren” uit te zetten verdwenen.
  Heb jij nog ergens een mogelijkheid gevonden of zie ik iets over het hoofd.
  Groet Bart

 11. Op de taakbalk staat rechts de tijd en datum, als je de taakbalk smaller maakt dan is de datum niet goed te zien. Is er ook een mogelijkheid om de datum te verwijderen in Win11 want deze gebruik je toch niet of zeer weinig. In Win10 is dit wel mogelijk.
  Alvast bedankt voor jullie reactie, Cees

  1. Hallo Cees, in Windows 10 was er inderdaad een optie om kleine taakbalk iconen weer te geven. Hiermee verdween de datum uit de datum/tijd notering. Dit is er niet in Windows 11. Er is dan ook geen manier om de datum te verwijderen uit de datum/tijd notitie. Als iemand anders een manier/app heeft dan mag u reageren. Groet, Stefan

 12. Als ik dit doe krijg ik inderdaad kleiner icons, dit is ook wat ik wil.
  Maar dan zie ik na opstarten nog maar de helft van de datum ? rechts onder.
  Hoe dit aan te passen ?

  Alvast bedankt

  1. Hallo Wim, dat kunt u niet aanpassen, tenminsten niet via instellingen. Dit is een aanpassing die eigenlijk niet ondersteunt, wordt. Er is geen instelling of iets om dit op te lossen. Ik raad dus aan de aanpassing terug te draaien of de “TaskBarSi” waarde aan te passen naar “2”. Dit kan voorkomen op bepaalde beeldschermen, bv bij het gebruik van meerdere schermen of een bepaalde resolutie. Het aanpassen van de resolutie en weer terugzetten zou kunnen helpen..
   Succes! Groet, Stefan

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Gerelateerde artikelen