Populaire tips
PC tips
Stefan

PC Tips is een initiatief van een enthousiaste IT-specialist. Ik heb een passie voor IT en deel mijn computerkennis graag met andere mensen.
Donatie

Geholpen?

Wilt u deze PC tip via Facebook, Twitter of andere sociale media delen? U helpt hiermee andere mensen maar ook mijn website.
Druk op ctrl + d om deze pagina op te slaan in uw favorieten.

Handige tips tegen virussen en om uw PC te beschermen

Met miljoenen mensen die dagelijks op het internet surfen, zitten er altijd wel mensen bij die kwaad in de zin hebben, denk aan hackers, oplichters e.d. Deze cybercriminelen zijn er op uit om uw computer te infecteren met een virus en deze te gebruiken voor het versturen van spam, het tonen van advertenties of het systeem versleutelen voor geld.

Dit laatste, het versleutelen van bestanden en het volledige computersysteem zien we steeds meer, we noemen dit Ransomware. Als een Ransomware virus uw computer heeft geïnfecteerd is het vaak niet mogelijk om bestanden terug te halen. Het is daarom extra belangrijk om uw bestanden en computer te beschermen.

Begin met de basis, namelijk kennis

Als we werken met techniek is het uiterst belangrijk dat we de basis van deze techniek beheersen. Windows bevat enkele oplossingen om gebruikers te beschermen tegen kwaadwillige software. Microsoft heeft hiervoor het Windows Beveiligingscentrum ontworpen. Het is uiterst belangrijk dat het Windows Beveiligingscentrum goed werkt, activeer daarom de windows firewall en windows defender. Windows Firewall en Windows Defender zijn standaard ingebouwd in Microsoft Windows om de gebruiker te beschermen.

Het is belangrijk om Windows Defender up-to-date te houden. De Windows Defender zal dagelijks een update uitvoeren, echter als u de melding krijgt dat Windows Defender updates mist, is het raadzaam deze meteen te updaten. Hierdoor blijft u beschermd tegen de bekende virussen.

Installeer een betaalde antivirus oplossing

Als u de computer gebruikt voor het internet is het raadzaam om een betaalde antivirus oplossing aan te schaffen en te installeren. Een betaald antivirus programma biedt enkele grote opties tegenover gratis, of b.v. windows defender. Realtime bescherming, dat betekent dat ieder bestand wordt gecontroleerd op virussen, zowel in het geheugen als een actief proces. Hiermee stopt u een virus al voordat het überhaupt heeft kunnen openen. Bij een betaalde antivirus scanner is men ook meer gericht op de allernieuwste virussen, hiermee zijn ze vaak sneller met het detecteren van nog onbekende virussen.

Koop Antivirus software veilig online via Bol.com

We noemen deze techniek 0-day bescherming, 0-day, staat voor zero day, met andere woorden “onbekend”. Malwarebytes is een antivirus, antiadware en antipotentieel ongewenst programma beveiliging oplossing. We hebben Malwarebytes uitvoerig getest en Malwarebytes is de beste oplossing zonder of naast een bestaand antivirus programma.

Wat is spyware en hoe bescherm ik mijn PC tegen spyware?

Spyware is een algemene term voor software die gegevens verzameld van een computer. Spyware is iets anders dan een virus, een virus is erop uit om zoveel mogelijk andere computers te infecteren. Spyware daarentegen is uit op uw persoonlijke gegevens, en dit is in deze tijd mogelijk nog erger dan een virus. Hierboven heb ik gesproken over een antivirus oplossing die u beschermd tegen virussen, echter richten criminelen zich nu meer op spyware. Helaas zijn de meeste antivirus oplossingen zoals Avast, Norton e.d. vaak niet instaat om spyware te detecteren.

Als er spyware op uw PC is geïnstalleerd dan wordt al uw internetgedrag op het internet gevolgd, bijvoorbeeld tijdens het online shoppen. U zult merken dat als u op de website komt waar u kunt shoppen er van allerlei vervelende advertenties worden weergegeven. Dit zijn advertenties gebaseerd op uw surfgedrag, weergegevens door de spyware. Spyware staat ook bekend om het constant openen van nieuwe browser vensters met doorverwijzingen naar vreemde websites.

Om uw computer te beschermen tegen spyware is het allerbelangrijkst om uw browser te updaten naar de laatste versie. Gebruikt u Google Chrome, dan kunt u deze updaten via de helpfunctie in Chrome. Firefox installeert de updates tijdens het opstarten en Internet Explorer en Edge krijgen hun updates via Windows-update. Zorg dus dat Windows-update is ingeschakeld en uw computer updates ontvangt.

Tips om uw computer en online-identiteit te beschermen

Het allerbelangrijkst is ook hetgene waarmee ik dit artikel ben begonnen, kennis. Cybercriminelen en andere mensen die kwaadwillen proberen u vaak op de meest inventieve manieren te overtuigen om een virus of spyware te installeren. Phishing is hier een mooi voorbeeld van, ontvangt u een mail van de bank met de vraag om uw gegevens te bevestigen dan moet u zich afvragen waarom de bank zoiets wil. Ik bedoel, de bank heeft toch al uw gegevens? Het komt neer op een stuk common sense, gevoel. Ga niet klakkeloos in op e-mails van uw bank, een bezorgdienst of andere instantie, probeer eerst bij u zelf na te gaan of het allemaal wel klopt.

  • Bel de instantie om te vragen of hen de e-mail of het bericht verstuurd hebben.
  • Download geen software van pop-ups die in uw browser verschijnen, denk aan browser, flash player of adobe reader updates. Dit zijn vaak spyware programma’s.
  • Houdt Microsoft Windows (Windows-update) en de bijbehorende software altijd up to date, dit kan middels Flexera Personal Software Inspector (gratis)
  • Maak backups van Windows, zodat u Windows altijd kunt herstellen bij een crisis.
  • Heeft u nog geen antivirus oplossing, download dan een gratis antivirus of malwarebytes.

Help mee en deel dit artikel met andere mensen.

Hulp nodig? Of heeft u een vraag?

Ik help u graag. Graag een zo uitgebreid mogelijke beschrijving van uw computer probleem.
↓ U kunt uw vraag stellen onderaan deze pagina via het commentaar veld. ↓
Ik reageer direct op uw vraag.

Een bedankje mag ook! 🙂

Uw bericht

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Kom nog eens terug. Elke dag nieuwe PC Tips
Nieuwste tips
Nieuwsbrief
nieuwsbrief

Blijf elke twee weken op de hoogte van de nieuwste PC Tips via mijn nieuwsbrief.
Klik hier om aan te melden.

Lees alle reacties
Hulp nodig?
vraag

Heeft u een computer vraag? Stel uw vraag onderaan deze pagina ↓ Ik help u graag!