Ja knop mist in User Account Control (UAC)? Probeer dit!

Stefan
Ja knop mist in User Account Control (UAC)? Probeer dit!

In Windows 11 of Windows 10 is het via user account control (“Gebruikersaccountbeheer”) vereist om toegang te verlenen tot acties die aanpassingen kunnen doen aan het besturingssysteem.

User Account Control of kortweg UAC is een beveiligingsfunctie van Windows die ongeoorloofde wijzigingen in het besturingssysteem helpt voorkomen.

Deze wijzigingen kunnen worden geïnitieerd door apps, gebruikers, virussen of andere vormen van malware. User Account Control zorgt ervoor dat bepaalde wijzigingen alleen worden doorgevoerd met toestemming van de administrator, ofwel de beheerder van de PC.

Sommige gebruikers in Windows 11 en in Windows 10 missen de “Ja” knop om toestemming te verlenen voor wijzigingen aan de computer. In de meeste gevallen gaat het dan om een gebruikersaccount die geen onderdeel is van de Administrators groep in Windows.

Om de “Ja” knop dan ook toe te voegen aan de opties voor user account control moet het gebruikersaccount waar u mee bent ingelogd in Windows dan ook worden toegevoegd aan deze administrators groep. In dit artikel leest u hoe u de “Ja” knop op deze manier weer kunt toevoegen aan UAC.

Ja knop mist in User Account Control (UAC)

Om te beginnen dient u de computer op te starten naar de veilige modus. Klik op de Startknop. Houdt de SHIFT knop op uw toetsenbord ingedrukt en klik op de aan/uit knop. Klik in het menu op “Opnieuw opstarten”.

Opnieuw opstarten

De computer wordt nu opgestart naar de geavanceerde opstartopties. Zo niet? Probeer het opnieuw en houdt de SHIFT knop langer ingedrukt.

In de geavanceerde opstartopties klikt u op “Problemen oplossen”.

Problemen oplossen

Daarna klikt u op “Geavanceerde opties”.

Geavanceerde opties

Klik op “Opstartinstellingen” om het opstartgedrag van Windows te wijzigen.

Opstartinstellingen

Klik op de “Opnieuw opstarten” knop om door te gaan.

Nu opnieuw opstarten

Klik op optie 4 om op te starten naar veilige modus. U kunt ook F4 drukken op uw toetsenbord.

Veilige modus starten

Als de PC in veilige modus is gestart, dan klikt u op de Startknop. Klik vervolgens op uw gebruikersnaam en in het menu klik op Administrator. U gaat zich nu als administrator aanmelden.

In het aanmeldscherm klik op de “Administrator” gebruikersnaam en meldt u daarmee aan in Windows.

Als u vervolgens met het administrator account bent ingelogd in Windows 11 of Windows 10 veilige modus, dan klikt u met de rechtermuisknop op de Startknop. In het menu klik op uitvoeren.

In het uitvoeren venster type: lusrmgr.msc

lusrmgr openen

Klik eerst op “Gebruikers” en daarna dubbelklik op uw gebruikersnaam in de lijst van gebruikers.

Administrator groepen

Klik op tabblad “Lid van”. Klik daarna onderaan op de “toevoegen” knop. In het venster “Groep selecteren”, onderin bij “Geef de objectnamen op” typt u “administrators” zonder quotes. Daarna klikt u op de “Namen controleren” knop. Bevestig door op de OK knop te klikken.

U heeft nu het gebruikersaccount op uw PC lid gemaakt van de administrators groep. Herstart uw PC naar Windows zoals u dat normaal doet, geen veilige modus.

Gebruiker lid maken van administrators groep in Windows

U kunt nu wel op de “Ja” knop klikken bij het uitvoeren van UAC. In de meeste gevallen wordt UAC nu zelfs niet meer weergegeven.

Het is ten alle tijden een vereiste dat u beheerder bent van de PC. De PC moet ook geen onderdeel zijn van een werk- of schoolomgeving met beperkingen.

Deze gids is niet bedoeld om standaard gebruikers toe te voegen aan de administrators groep die hier eigenlijk geen toegang tot hebben, houdt hier rekening mee als u tegen problemen aanloopt bij het uitvoeren van de stappen in deze gids.

Ik hoop u hiermee geholpen te hebben. Bedankt voor het lezen!

Meld u aan op het PC tips forum
Bij PC Tips werken wij aan een nieuwe gemeenschap waar leden vragen kunnen stellen en elkaar kunnen helpen. Dit is het PC Tips-forum.Dit forum is nieuw en wij hebben leden nodig. Als u geïnteresseerd bent in PC-tips, of als u een vraag heeft, meld u dan gratis aan op het forum en help mee aan de opbouw van ons nieuwe computerforum.
Blijf op de hoogte
Ontvang elke twee weken een samenvatting van onze nieuwste PC tips rechtstreeks in uw e-mail.

5 reacties
 1. Beste,

  Allereerst een compliment voor je duidelijke beschrijving. Ik ben voor het eerst op deze site. Ik deze zeker meer bezoeken. Nu mijn probleem:

  Ik heb een HP printer. De cartridge is leeg en ik heb een nieuwe besteld. Nadat ik deze heb geplaatst lukt het mij maar niet om te printen.
  Nu dacht ik door een nieuwe (printer) driver te installeren, het probleem misschien opgelost is. Ik heb de driver gedownload en wil deze gaan installeren. Nu komt het probleem. Ik mis de JA knop. Na wat zoekwerk kom ik op jouw pagina terecht. In het scherm lees ik:
  ‘Als u vervolgens met het administrator account bent ingelogd in Windows 11 of Windows 10 veilige modus, dan klikt u met de rechtermuisknop op de Startknop. In het menu klik op uitvoeren.’ Alle voorgaande stappen heb ik uitgevoerd. Als ik met de rechtermuis op de start knop druk gebeurt er niets. Ik krijg het ‘uitvoeren’ scherm niet in beeld.

  Doe ik iets niet goed? Ik hoop dat je mij kan helpen om mijn printer weer te laten printen. Tot het plaatsen van de nieuwe cartridge was er geen enkel probleem.

  Alvast bedankt voor het lezen van mijn bericht.

  met vriendelijke groet, André

  1. Hallo, wat doet u vermoeden dat na het plaatsen van een nieuwe cartridge de stuurprogramma’s opnieuw moeten worden geïnstalleerd? Dit staat volledig los van elkaar. Bedoelt u dat printer niet kan worden gevonden, of lukt het printen van de inkt niet, bijvoorbeeld een lege pagina?

   Hier leest u hoe u een stuurprogramma bijwerkt ref. “Stuurprogramma installeren via Apparaatbeheer”.
   https://www.pc-tips.info/tips/windows-tips/stuurprogramma-installeren-in-windows-11/

   Succes!

Heeft u een computer vraag?

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *