Populaire tips
PC tips
Stefan

PC Tips is een initiatief van een enthousiaste IT-specialist. Ik heb een passie voor IT en deel mijn computerkennis graag met andere mensen.
Donatie

Geholpen?

Wilt u deze PC tip via Facebook, Twitter of andere sociale media delen? U helpt hiermee andere mensen maar ook mijn website.
Druk op ctrl + d om deze pagina op te slaan in uw favorieten.

Vergrendelscherm in Windows 11 aanpassen? Dit is hoe!

Als u uw Windows 11 computer vergrendeld dan ziet u een vergrendelscherm. Het vergrendelscherm heeft een standaard uiterlijk. Op het vergrendelscherm wordt de tijd en datum weergegeven, de agenda van die dag en er is een achtergrond ingesteld.

In Windows 11 kunt het vergrendelscherm aanpassen naar wens. In dit artikel leest u hoe u het vergrendelscherm kunt aanpassen.

Vergrendelscherm in Windows 11 aanpassen

Om het vergrendelscherm aan te passen dient u eerst de instellingen te openen. Klik met de rechtermuisknop op de startknop. Klik op Instellingen in het menu. Klik links op Persoonlijke instellingen en daarna op Vergrendelingsscherm.

U heeft een drietal opties om het vergrendelingsscherm aan te passen. Ik licht de drie opties toe.

Uw vergrendelingsscherm personaliseren

De eerste optie is het personaliseren van het vergrendelingsscherm. U kunt kiezen uit Windows-spotlight, een afbeelding of een diavoorstelling. Een afbeelding en een diavoorstelling spreken voor zich. Dit zijn afbeeldingen die u als achtergrond kunt instellen vanuit uw computer. Een diavoorstelling is een op één volgende reeks van achtergrond afbeeldingen in een map.

Als u achtergrond afbeeldingen of een diavoorstelling selecteert dan heeft u ook de optie om “Leuke weetjes, tips en trucs en meer op het vergrendelscherm weer te geven”.

Leuke weetjes op het vergrendelscherm in Windows 11

Windows-spotlight daarentegen is mogelijk wat minder bekend. Windows-spotlight is een instelling waarmee automatisch afbeeldingen en advertenties van Bing worden gedownload en weergegeven. Dit is ook de standaard instelling voor het vergrendelscherm.

Vergrendelingsscherm personaliseren

Status van vergrendelingsscherm

Hier kunt u een app selecteren die de status laat zien op het vergrendelscherm. Dit is standaard de agenda. U kunt de status wijzigen naar mail, weer, agenda, 3d-viewer of xbox console-companion.

Status van vergrendelingsscherm

De achtergrond voor het vergrendelingsscherm weergeven op het aanmeldingsscherm

Als u een achtergrond heeft ingesteld voor het vergrendelingsscherm, dan kunt u deze achtergrond ook direct instellen voor het aanmeldingsscherm in Windows. Dit doet u door de optie “De achtergrond voor het vergrendelingsscherm weergeven op het aanmeldingsscherm” in- of uit te schakelen.

De achtergrond voor het vergrendelingsscherm weergeven op het aanmeldingsscherm

Lees meer:

Ik hoop u hiermee geholpen te hebben. Bedankt voor het lezen!

Help mee en deel dit artikel met andere mensen.

Hulp nodig? Of heeft u een vraag?

Ik help u graag. Graag een zo uitgebreid mogelijke beschrijving van uw computer probleem.
↓ U kunt uw vraag stellen onderaan deze pagina via het commentaar veld. ↓
Ik reageer direct op uw vraag.

Een bedankje mag ook! 🙂
10 REACTIES
 1. De pictogrammen van de foto’s worden niet allemaal weer gegeven Kan de foto’s niet bekijken
  Hoe verander ik dit
  Met vriendelijke groet Pé

 2. Hallo,
  Is het ook mogelijk om de datum en tijd op het vergrendelingsscherm uit te zetten, of aan te passen? Ik wil dit niet zichtbaar hebben, of aanpassen naar mijn smaak.
  Groet Paula

  • Hallo, helaas is dit niet mogelijk. Dit was wel mogelijk in Windows 10 maar niet in Windows 11. Ik heb er niets van kunnen vinden en ook via de instellingen is er geen instelling voor. Groet, Stefan

 3. Beste Stefan,
  Toen ik Windows 11 op mijn PC zette, heb ik het vergrendelingsscherm op diavoorstelling gezet en dat werkte uitstekend. Na een update werkt die diavoorstelling niet meer.
  Heb jij enig idee waaraan dat kan liggen? Ik krijg het niet voor elkaar om weer een diavoorstelling te krijgen. De achtergrondafbeelding lukt wel.
  Alvast bedankt voor je reactie en zeker ook voor je enthousiasme, waarmee je je kennis deelt met ons.

  Met vriendelijke groet,
  Tonnie

  • Hallo Tonnie, ik heb het zojuist getest met de laatste Windows 11 versie en updates. De diavoorstelling werkt nog steeds. Ik vermoed daarom dat er wat aangepast is in uw computer. Ik zal u een e-mail sturen met informatie die u kunt volgen om te kijken waar het probleem zit.
   Groet, Stefan.

 4. Onder persoonlijke instellingen “Vergrendelingsinstellingen” staat bovenaan:
  “Sommige van deze instellingen worden beheerd door uw organisatie”. Echter ik heb een privé desktop, dus ben niet verbonden aan enige organisatie. Hoe kan ik deze instelling wijzigen?
  Groet,
  René

Uw bericht

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Kom nog eens terug. Elke dag nieuwe PC Tips
Nieuwste tips
Nieuwsbrief
nieuwsbrief

Blijf elke twee weken op de hoogte van de nieuwste PC Tips via mijn nieuwsbrief.
Klik hier om aan te melden.

Lees alle reacties
Hulp nodig?
vraag

Heeft u een computer vraag? Stel uw vraag onderaan deze pagina ↓ Ik help u graag!