Oude Spellen of Software uitvoeren in Windows 11/10

Stefan
Oude Spellen of Software uitvoeren in Windows 11/10

In Windows is het in enkele gevallen mogelijk om bijvoorbeeld oude computer spellen te spelen of software uit te voeren. In Windows zijn hiervoor verschillende functies beschikbaar zoals het kunnen uitvoeren van apps in een bepaalde compatibiliteitsmodus.

Compatibiliteitsmodus voert het programma uit met de instellingen van een eerdere versie van Windows. Probeer deze instelling als u weet dat het programma is ontworpen voor (of werkte met) een specifieke oudere versie van Windows.

Er zijn verschillende redenen waarom bepaalde oude software in Windows 11 of 10 niet meer werkt. Dit kan bijvoorbeeld zijn als spellen of software is ontworpen om uitgevoerd te worden in MS-DOS. Wat we vaak zien bij oude MS-DOS spellen is dat deze heel snel over het scherm schieten.

Ook software die afhankelijk is van oude systeembestanden die niet meer in de huidige Windows versie beschikbaar zijn in Windows werken niet meer. In sommige gevallen kunt u het DLL of OCX bestand nog wel installeren, het hangt af van welk bestand de oude software afhankelijk is. Op het internet kunt u vaak nog wel oudere systeembestanden vinden.

Als bepaalde software of spellen zijn gesigneerd met Digital rights management (DRM) zoals bijvoorbeeld SecuROM of SafeDisk, dan wil dit ook nog wel eens problemen geven bij het uitvoeren van dit soort software. De software wil dan vaak niet starten. Hiervoor is geen oplossing in het moderne Windows 10 of 11 beschikbaar. Microsoft ondersteunt dit bewust niet meer.

Oude Spellen of Software gebruiken in Windows 11 of 10

Software uitvoeren als Administrator

Het eerste wat u zou moeten proberen is de software of het spel uitvoeren als Administrator. Veel oude software is afhankelijk van administrator rechten. In Windows 11 of 10 wordt software soms beperkt, het uitvoeren als administrator geeft de oude software alle rechten en heft hiermee deze beperking op. Hierna start de oude software mogelijk wel.

Lees ook
Wachtwoord vergeten op een Windows 11 PC

Klik met de rechtermuisknop op het uitvoerbaar (.exe) bestand en klik op “Als Administrator uitvoeren”.

Oude software uitvoeren als administrator

U zou oude software eigenlijk altijd als administrator moeten uitvoeren. Hiermee voorkomt u mogelijk problemen.

Compatibiliteitsmodus

Om verouderde software uit te voeren in Windows 11 of 10 kunt u de compatibiliteitsmodus gebruiken. Dit is een manier om software uit te voeren in een modus voor een verouderde Windows versie.

U kunt via de compatibiliteitsmodus software uitvoeren voor:

  • Windows 95
  • Windows 98
  • Windows ME
  • Windows XP
  • Windows Vista
  • Windows 7
  • Windows 8

Klik met de rechtermuisknop het uitvoerbaar (.exe) bestand en klik op tabblad “compatibiliteit”. Selecteer vervolgens de optie “Dit programma uitvoeren in compatibiliteitsmodus voor” en selecteer het gewenste besturingssysteem.

Als u bijvoorbeeld weet dat de verouderde software in het verleden wel draaide onder Windows 7, dan kiest u voor Windows 7. Klik op toepassen en daarna op OK. Start vervolgens de software als administrator.

Compatibiliteitsmodus

Als dit niet heeft gewerkt, dan kunt u de probleemoplosser voor compatibiliteit uitvoeren. Klik nogmaals met de rechtermuisknop op het uitvoerbaar (.exe) bestand en klik op “eigenschappen”. Klik vervolgens op tabblad “Compatibiliteit” en klik op de knop “Probleemoplosser voor compatibiliteit uitvoeren”.

Laat Windows vervolgens de aanbevolen instellingen gebruiken en controleer of de oude software nu wel start in Windows 11 of 10.

Probleemoplosser voor compatibiliteit uitvoeren

Stuurprogrammahandtekeningen uitschakelen

In Windows 11 en 10 wordt door Windows afgedwongen dat stuurprogramma’s moeten zijn voorzien van digitale handtekeningen. Het komt wel eens voor dat oude software stuurprogramma’s gebruikt die niet digitaal zijn ondertekend. Hierdoor start de software niet.

U kunt het forceren van digitale handtekeningen uitschakelen voor stuurprogramma’s via de geavanceerde opstartopties. Op deze manier kunt u niet digitaal ondertekende stuurprogramma’s installeren inclusief de oude software en vervolgens de computer opnieuw opstarten waarna deze functie wel weer is ingeschakeld.

Lees ook
Windows 11 23H2 installeren (Complete uitgebreide gids)

Start de computer in de geavanceerde opstartopties. Klik vervolgens op “problemen oplossen”. Hierna op “Geavanceerde opties” en hierna op “Opstartinstellingen” en klik op “Opnieuw opstarten”.

Kies de optie “Uitschakelen van stuurprogrammahandtekeningen bekrachtigen”.

Uitschakelen van stuurprogrammahandtekeningen bekrachtigen

Installeer nu de oude software die verouderde of geen digitale handtekening stuurprogramma’s nodig heeft. Herstart daarna uw computer terug naar Windows 11 of 10.

Als laatste tip zou u nog een virtuele machine kunnen gebruiken om een verouderde Windows versie op te installeren. Hier kunt u dan vervolgens de software of het oude computerspel in starten. Het is niet ideaal, maar in veel gevallen werkt het wel.

Ik hoop u hiermee geholpen te hebben. Bedankt voor het lezen!

Blijf op de hoogte
Ontvang elke 2 weken een samenvatting van de laatste PC tips rechtstreeks in uw e-mail.
Deelt u mee?
Help mee en deel deze informatie met andere mensen.
Heeft u een computer vraag?

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *