Outlook start niet op? Probeer deze tips

Stefan
Outlook start niet op? Probeer deze tips

Als u dagelijks afhankelijk bent van Outlook, en Outlook start niet op dan is dit een vervelend probleem. In dit artikel doorlopen we meerdere oplossingen op problemen met Outlook te identificeren en op te lossen.

Om te beginnen een korte introductie over waarom Outlook niet opstart. Het meest voorkomende probleem is dat Outlook al actief is. Veel mensen melden dat Outlook niet start terwijl het al actief is. Een proces zoals Outlook kan niet twee keer worden gestart, als het al actief is dan is het venster mogelijk verborgen in het systeemvak waar het wacht op interactie.

Een andere reden waarom Outlook niet start is het vastlopen van add-ins. Dit zijn toevoegingen die apps kunnen installeren in Outlook om de functionaliteit van Outlook uit te breiden. Als een van deze add-ins een foutmelding veroorzaakt dan wordt Outlook niet gestart en kan het vastlopen tijdens het opstarten.

Ditzelfde geldt voor beschadigde systeembestanden. Als er om wat voor reden dan ook systeembestanden van Outlook zijn beschadigd, of aangepast, dan kunnen er opstart problemen optreden.

Als laatste kunnen apps van derden voorkomen dat Outlook wordt opgestart. Denk hierbij aan een virusscanner of een ander beveiligingspakket. Deze interactie tussen apps en Outlook kan voor problemen zorgen met als gevolg dat Outlook niet kan worden opgestart.

Outlook start niet op

Is Outlook al actief?

Om te beginnen gaan we kijken of Outlook al actief is. Zo ja, of niet zeker, dan gaan we het Outlook process geforceerd afsluiten. Door het geforceerd af te sluiten kunnen nieuwe processen worden gestart.

Controleer het systeemvak, is Outlook actief in het systeemvak? Als u het Outlook pictogram ziet in het systeemvak, dan klikt u er dubbel op. Het Outlook venster wordt dan geopend. Ziet u het Outlook pictogram wel, maar geen venster, dan klikt u met de rechtermuisknop op het pictogram en kiest u “Stoppen” uit het menu. Start nu Outlook opnieuw en controleer of Outlook nu wel kan worden geopend.

Outlook in het systeemvak

Outlook geforceerd afsluiten

Als u Outlook niet kunt starten, maar vermoed dat het nog wel op de achtergrond actief is, dan kunt u Outlook geforceerd afsluiten.

In het zoekvenster type: cmd.exe. Klik met de rechtermuisknop op “Opdrachtprompt” en klik op “Als administrator uitvoeren”.

Opdrachtprompt als administrator uitvoeren

Type in het Opdrachtprompt:

tasklist

Controleer in de uitvoer of u het proces “olk.exe” ziet.

Olk.exe

Is het olk.exe proces actief, dan typt u:

taskkill /f /im olk.exe

U heeft het Outlook (olk.exe) proces nu geforceerd afgesloten.

taskkill f im olk.exe

Herstart nu Outlook om te controleren of u Outlook nu wel kunt openen.

Outlook opstarten in veilige modus

Als u vermoed dat er een add-in zorgt voor problemen bij het openen van Outlook, dan kunt u Outlook opstarten in veilige modus. Wanneer u Outlook in de veilige modus opstart, worden alle externe add-ins en extra’s tijdelijk uitgeschakeld. Dit stelt je in staat om te bepalen of het probleem wordt veroorzaakt door een van deze add-ins of door iets anders.

U kunt Outlook opstarten in veilige modus door de CTRL knop ingedrukt te houden en de Outlook snelkoppeling te gebruiken om Outlook te openen.

Lees ook
Welke Outlook versie heb ik geinstalleerd?

Outlook repareren

Als u vermoed dat Outlook op een of andere manier is beschadigd, dan kunt u Outlook repareren. Dit kan met of zonder behoud van bestanden en instellingen.

Open de instellingen. Klik op “Apps” en vervolgens op “Geïnstalleerde apps”.

Geinstalleerde apps

Zoek in de lijst van apps naar Outlook. Klik rechts naast Outlook op de drie horizontale puntjes en klik op “Geavanceerde opties”.

Geavanceerde Outlook opties

In de Outlook geavanceerde opties kunt u de Outlook app opnieuw instellen. U kunt proberen deze te repareren met behoud van gegevens. Als dit niet werkt, kunt u de Outlook app opnieuw instellen. De gegevens van Outlook worden dan verwijderd.

Lees ook
Back-up maken van alle Outlook e-mails en gegevens

Outlook opnieuw instellen

Ik hoop dat het hiermee is gelukt om Outlook weer te openen. Bedankt voor het lezen!

Lees ook
Thema wijzigen in Outlook voor Windows 11
Blijf op de hoogte
Ontvang elke twee weken een samenvatting van onze nieuwste PC tips rechtstreeks in uw e-mail.

Heeft u een computer vraag?

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *