Populaire tips
PC tips
Stefan

PC Tips is een initiatief van een enthousiaste IT-specialist. Ik heb een passie voor IT en deel mijn computerkennis graag met andere mensen.
Donatie

Geholpen?

Wilt u deze PC tip via Facebook, Twitter of andere sociale media delen? U helpt hiermee andere mensen maar ook mijn website.
Druk op ctrl + d om deze pagina op te slaan in uw favorieten.

RAR bestand openen in Windows 11? Zo werkt het!

Hoewel Windows 11 verschillende bestandstypen ondersteunt, is RAR er geen van. RAR is een “Roshal Archive” (RAR) bestand met gecomprimeerde inhoud gemaakt door RARlabs in Duitsland.

Om RAR bestanden te openen in Windows 11 moet er gebruik worden gemaakt van software van derden. Ik zal eerst kort toelichten wat een RAR bestand precies is.

Wat is een RAR bestand?

Een RAR bestand bevat inhoud zoals bijvoorbeeld een map of bestand die gecomprimeerd is met het RAR compressie algoritme. Er zijn meerdere vormen van compressie algoritmes, zo is het bekendste algoritme voor compressie een ZIP bestand. Een RAR bestand is echter beter in comprimeren dan de meeste andere algoritmes, daarom dat RAR bestanden veel gebruikt worden om inhoud te verkleinen en te delen.

Het RAR bestandstype wordt niet alleen gebruikt voor het comprimeren van één bestand. Zo kunt u RAR bestanden ook tegenkomen in meerdere gedeelde gecomprimeerde bestanden zoals .r00, .r01, .r02 et cetera. Het gaat dan om een RAR bestand wat is opgedeeld in meerdere kleine gecomprimeerde bestanden om het delen proces te versnellen. Het openen van het bijgeleverde RAR bestand opent dan de gehele inhoud.

RAR bestand openen in Windows 11

Als u het RAR bestandstype in Windows 11 wilt openen, dan heeft u daarvoor een hulpmiddel nodig.

Windows 11 zelf ondersteunt niet het openen van RAR bestanden. Als u een RAR bestand heeft ontvangen en u probeert deze te openen dan ziet u een blank pictogram en zal Windows u vragen met welke app u dit RAR bestandstype wilt openen.

Windows 11 kan RAR bestand niet openen

WinRAR

Om een RAR bestand te kunnen openen zijn er vele hulpmiddelen beschikbaar. Het meest bekendste hulpmiddel is WinRAR. WinRAR is niet gratis. U kunt het installeren om de meeste bestandstypen van gecomprimeerde bestanden te openen, dus ook RAR, r01, r02 etc. bestandstypen. Na installatie kunt u het 40 dagen gebruiken in de evaluatie-versie.

U kunt WinRAR downloaden van Rarlabs.com. Zorg dat u de geschikte versie voor uw computer download. WinRAR is beschikbaar in de Nederlandse taal.

Open na installatie het RAR bestand. Klik vervolgens in het WinRAR menu op “Uitpakken in” en selecteer een map. De inhoud van het RAR bestand wordt nu uitgepakt in de geselecteerde map.

RAR bestand openen met WinRAR

7-zip

U kunt ook 7-zip gebruiken om RAR bestanden mee te openen. 7-zip is volledig gratis en open-source. Lees hier meer over 7-zip zoals waar u het kunt downloaden (opent in een nieuw venster).

Klik na installatie van 7-zip met de rechtermuisknop op het RAR bestand. In het menu klik op “Openen met”.

RAR bestand openen met 7-zip

Klik op “Een andere app zoeken op deze pc”.

Een andere app zoeken op deze pc

Ga naar de map:

C:\Program Files\7-Zip

Klik vervolgens op “7zFM.exe” en klik op “Openen”. RAR bestanden worden nu in het vervolg altijd geopend met 7-zip.

7zFM selecteren

In 7-zip File manager ziet u vervolgens de inhoud van het RAR bestand. Klik in het menu op “Extract” en kies een locatie. Op deze locatie vindt u nu de inhoud van het RAR bestand.

RAR bestand uitpakken met 7-zip

Ik hoop u hiermee geholpen te hebben. Bedankt voor het lezen!

Help mee en deel dit artikel met andere mensen.

Hulp nodig? Of heeft u een vraag?

Ik help u graag. Graag een zo uitgebreid mogelijke beschrijving van uw computer probleem.
↓ U kunt uw vraag stellen onderaan deze pagina via het commentaar veld. ↓
Ik reageer direct op uw vraag.

Een bedankje mag ook! 🙂

Uw bericht

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Kom nog eens terug. Elke dag nieuwe PC Tips
Nieuwste tips
Nieuwsbrief
nieuwsbrief

Blijf elke twee weken op de hoogte van de nieuwste PC Tips via mijn nieuwsbrief.
Klik hier om aan te melden.

Lees alle reacties
Hulp nodig?
vraag

Heeft u een computer vraag? Stel uw vraag onderaan deze pagina ↓ Ik help u graag!