RAR-bestanden opdelen in stukken in Windows 11 of 10

Stefan
RAR-bestanden opdelen in stukken in Windows 11 of 10

Wanneer u een groot bestand heeft dat u wilt verzenden per e-mail of op een andere manier wilt delen, dan kunt het bestand opdelen in stukken. U dient het dan eerst in te pakken met bijvoorbeeld WinRAR om het vervolgens te verdelen in stukken.

Deze stukken, genaamd “part001”, “part002” etc. kunnen dan per stuk worden verstuurd. Dit is bijvoorbeeld handig als de service die u gebruikt om bestanden te uploaden een beperking heeft op de grootte van ieder bestand dat kan worden geüpload.

Na het opdelen van stukken van een RAR-bestand dienen de losse stukken ook weer samengevoegd te worden tot een geheel RAR-bestand. Hoe dit werkt leest u in deze gids.

RAR-bestanden opdelen in stukken in Windows 11 of 10

RAR-bestanden delen

Om te beginnen download u WinRAR naar uw computer als u dit nog niet heeft gedaan. WinRAR biedt een gratis trial periode, na deze periode dient u de software aan te kopen of gratis te blijven gebruiken met een melding bij het openen.

WinRAR installeren

Open nu WinRAR op uw computer. Als u WinRAR heeft geopend dan gebruikt u WinRAR om naar het bestand te gaan dat u wilt opdelen in stukken. Selecteer vervolgens dit bestand en klik in het WinRAR menu op “Toevoegen”. U gaat nu het bestand toevoegen aan een RAR-bestand. Dit bestand kunnen we vervolgens opdelen in stukken.

Bestand toevoegen aan RAR

Geef nu een archiefnaam in voor het RAR-bestand en de opgedeelde stukken. Hierna selecteert u het standaardprofiel “RAR” en onderin bij “Archief opsplitsen (grootte)” geeft u de grootte in MB’s of GB’s in voor ieder opgedeeld bestand.

Archiefnaam en bestand opsplitsen in stukken

Bevestig vervolgens met “OK” om het RAR-bestand te delen in meerdere stukken.

RAR bestanden opdelen in stukken in Windows 11 of 10

U ziet dan op de locatie van het oorspronkelijke bestand een nieuw type bestand verschijnen met de bestandsnaam in combinatie met “part001”, “part002” etc.

Lees ook
Wi-Fi verbonden maar geen internet? 4 tips om het op te lossen!

RAR bestanden opdelen in stukken in Windows 11 of 10

Losse RAR-bestanden combineren tot een bestand

Om losse RAR-bestand te combineren tot een bestand dient u WinRAR te installeren. Zorg dat WinRAR is geïnstalleerd en dat alle losse RAR-bestanden zich bevinden in dezelfde map. Als er een bestand mist dan lukt niet om de RAR-bestanden te combineren.

Dubbelklik op een van de losse RAR-bestanden om te openen in WinRAR. Opent dit bestand niet in WinRAR klik dan met de rechtermuisknop op het RAR-bestand en klik op “Openen met”.

In WinRAR klik in het menu op “Uitpakken in” en selecteer de gewenste locatie.

Losse RAR-bestanden combineren tot een bestand

Alle “part001”, “part002” bestanden worden nu geopend en de inhoud van het opgedeelde RAR-bestand wordt gecombineerd te een bestand. De inhoud vindt u op de geselecteerde locatie.

Ik hoop u hiermee geholpen te hebben. Bedankt voor het lezen!

Als alternatief kunt u 7-zip gebruiken. Lees meer over 7-zip.

Blijf op de hoogte
Ontvang elke 2 weken een samenvatting van de laatste PC tips rechtstreeks in uw e-mail.
Deelt u mee?
Help mee en deel deze informatie met andere mensen.
Heeft u een computer vraag?

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *