Hoe kan ik mijn router updaten of bijwerken naar de laatste versie

Stefan
router updaten of bijwerken naar de laatste versie

Uw router is als een poort die al uw WiFi-apparaten beschermt tegen hackers. Uw router kan echter geen nieuwe bedreigingen blokkeren als u de firmware niet up-to-date houdt. Hier leest u hoe u uw router bijwerkt om de prestaties van al uw apparaten te verbeteren en uw thuisbeveiliging te verbeteren.

Om de firmware van uw router bij te werken, typt u het IP-adres van uw router in uw webbrowser en voert u uw inloggegevens in. Zoek vervolgens het gedeelte Firmware of Bijwerken en download de nieuwste firmware-update op de website van de fabrikant van uw router. Upload ten slotte de update en herstart de router.

Uw computer moet verbonden zijn met het netwerk van uw router. U krijgt geen toegang tot de instellingen van uw router als u zich buiten het WiFi-netwerk van uw router bevindt. Daarom dient u eerst het IP-adres van uw router op te zoeken om er vervolgens verbinding mee te maken.

U kunt het IP-adres van uw router vinden via Windows op de volgende manier. Zoekt het IP-adres van de router via macOS.

  1. Klik op de startknop en zoek naar “Opdrachtprompt”.
  2. Open het Opdrachtprompt en in het Opdrachtprompt venster type: ipconfig
  3. In de output van “ipconfig” ziet u “Default Gateway”. Het is dit IP-adres wat het IP-adres is van uw router. In de meeste gevallen begint het met 10.* of 192.168.*.

Als u het IP-adres van uw router heeft gevonden dan opent u de web browser op uw computer. In de adresbalk type het IP-adres van uw router.

U komt daarna op een inlogpagina terecht waar u dient in te loggen met inloggegevens van uw router.

Lees ook
BSOD of blauw scherm in Windows 11 of 10 analyseren

Als dit de eerste keer is dat u inlogt op uw router, kunt u de inloggegevens vinden in de handleiding van uw router of op de router zelf. Als u de gebruikersnaam en het wachtwoord van uw router niet meer weet, kunt u uw router resetten en de standaard inloggegevens gebruiken.

U kunt ook zoeken naar het model op routerpasswords.com. Dit is een website die alle standaard inloggegevens bijhoud van verschillende merken van routers. Dit zijn standaard inloggegevens, heeft u ooit het wachtwoord gewijzigd dan werken deze standaard inloggegevens niet.

Router updaten of bijwerken naar de laatste versie

Zoek de sectie Firmware of Updaten. Deze is meestal te vinden in het gedeelte Geavanceerd, Beheer of Management. De locatie hiervan kan variëren, afhankelijk van het merk en model van uw router.

Als u dit onderdeel niet ziet, kijk dan op de website van de fabrikant voor stappen die specifiek zijn voor het merk en model van uw router. Sommige routers krijgen ook automatisch firmware-updates, dus het is mogelijk dat u de router niet handmatig kunt bijwerken.

Ga naar de website van de fabrikant van de router. U kunt gewoon zoeken op het modelnummer van de router om de firmware-updatebestanden te vinden.

Download het bestand met de firmware-update. Dit staat vaak in een “.ZIP”-bestand, dat is een gecomprimeerde map met een of meer bestanden. Zorg ervoor dat u de firmware-update downloadt die specifiek voor uw routermodel is bedoeld.

Pak het bestand uit en verplaats het naar uw bureaublad. Aangezien de bestanden in een ZIP-bestand worden geleverd, moet u ze uitpakken, wat betekent dat u de bestanden van de gecomprimeerde map naar een alternatieve locatie verplaatst. Open het ZIP-bestand en pak de firmware-bestanden uit.

Lees ook
Startmenu verdwenen in Windows? Probeer deze tips!

Klik in het gedeelte Updaten op Bestand kiezen of Bladeren.
Selecteer het updatebestand van de router op uw bureaublad. Dit zal meestal een image-bestand zijn, en het grootste bestand in de ZIP-map die u heeft gedownload.

Start het update proces. Dit kan worden gedaan door te klikken op een knop zoals Update, of het kan automatisch starten.

Wacht tot het proces is voltooid. Het updateproces kan een paar minuten duren, en het is belangrijk dat u het niet onderbreekt. Als u de router loskoppelt of uitschakelt, kan dit het apparaat onbruikbaar maken en onherstelbare schade toebrengen aan de router.

Start de router opnieuw op zodra de firmware volledig is toegepast. Dit zou automatisch moeten gebeuren, maar als dat niet het geval is, kunt u de router handmatig herstarten door de resetknop ingedrukt te houden, die zich meestal aan de achterkant van het apparaat bevindt. Houd de knop gedurende 10 seconden of langer ingedrukt. U zou uw lichten moeten zien flikkeren of aan en uit gaan.

Ik hoop dat het hiermee is gelukt om uw router bij te werken naar de laatste update(s). Het is voor mij niet mogelijk om dit artikel te voorzien van afbeeldingen omdat het uiterlijk, of de instellingen per router model verschillen. Het updateproces daarentegen is vaak wel generiek. Bedankt voor het lezen!

Blijf op de hoogte
Ontvang elke twee weken een samenvatting van onze nieuwste PC tips rechtstreeks in uw e-mail.

Heeft u een computer vraag?

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *