SSH Sleutel genereren in Windows 10 of Windows 11

Stefan
SSH Sleutel genereren in Windows 10 of Windows 11

Als u op afstand verbinding wilt maken met een SSH server met sleutelauthenticatie of GitHub wilt gebruiken om uw code te beheren, dan heeft u een SSH-sleutelpaar nodig.

In Ubuntu Linux en andere Unix-achtige systemen is het genereren en beheren van een SSH sleutel en het gebruik van sleutel-gebaseerde authenticatie vrij eenvoudig.

Als u een Windows computer gebruikt, kunnen de stappen een beetje anders zijn. Windows 11 heeft een ingebouwd OpenSSH pakket en commando’s die u kunt gebruiken om sleutels te genereren en te beheren vanuit het Opdrachtprompt, Windows Terminal of PowerShell.

Als u de SSH sleutels gaat gebruiken, dan moet u zeker Windows Terminal gebruiken, dat standaard geïnstalleerd is in Windows 11. Windows Terminal biedt een betere ervaring en betere functies, en kan de opdrachtprompt, PowerShell en het Windows Subsysteem voor Linux allemaal in één venster uitvoeren.

Als u SSH sleutel authenticatie wilt gebruiken of op SSH sleutel gebaseerde authenticatie wilt gebruiken, dan dient u een paar SSH sleutels aan te maken. Dit is hoe het werkt.

SSH Sleutel genereren in Windows 10 of Windows 11

In dit voorbeeld gebruik ik het Opdrachtprompt in plaats van Windows Terminal. Al is Windows Terminal aanbevolen.

Klik op de startknop. In het zoekvenster type: Opdrachtprompt en klik op “Als Administrator uitvoeren”.

In het Opdrachtprompt type:

ssh-keygen

Er wordt gevraagd waar u de “key” wilt opslaan. Standaard is dit de gebruikers map van de aangemelde gebruiker, namelijk C:\Users\gebruikersnaam/.ssh/

ssh-keygen aanmaken

Daarna dient u tweemaal hetzelfde “passphrase” (een wachtwoord) in te geven. Er wordt een “fingerprint” aangemaakt en een willekeurige afbeelding.

ssh sleutel aanmaken in windows

De sleutel is nu aangemaakt. Open nu de Windows verkenner en open de gebruikersmap en de “.ssh” map. U ziet nu twee bestanden, namelijk “id_rsa” en “id_rsa.pub”.

Lees ook
Accountafbeelding instellen of wijzigen in Windows 11

ssh bestand opzoeken in Windows

Ik hoop u hiermee geholpen te hebben. Bedankt voor het lezen!

Blijf op de hoogte
Ontvang elke twee weken een samenvatting van onze nieuwste PC tips rechtstreeks in uw e-mail.

Heeft u een computer vraag?

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *