Populaire tips
PC tips
Stefan

PC Tips is een initiatief van een enthousiaste IT-specialist. Ik heb een passie voor IT en deel mijn computerkennis graag met andere mensen.
Donatie

Geholpen?

Wilt u deze PC tip via Facebook, Twitter of andere sociale media delen? U helpt hiermee andere mensen maar ook mijn website.
Druk op ctrl + d om deze pagina op te slaan in uw favorieten.

Hoge prestaties energieschema inschakelen in Windows 11 of 10

Het energiebeheerschema “Hoge prestaties” in Windows is ontworpen om uw computer maximale prestaties en snelheid te bieden door prestaties prioriteit te geven boven energiebesparing.

Wanneer u het schema “Hoge prestaties” selecteert in de energiebeheer instellingen van Windows, zal het systeem de maximale hoeveelheid beschikbare energie gebruiken om de best mogelijke prestaties te leveren.

Dit zijn de instellingen die worden aangepast als u het energieplan “Hoge prestaties” selecteert in de energiebeheer instellingen.

Als eerste wordt de volle capaciteit van de CPU benut. Dat betekent dat de CPU wordt ingesteld om te draaien op 100%. Daarnaast wordt het beeldscherm, de helderheid van het beeldscherm ingesteld op maximaal.

Als u eventuele slaapstand instellingen heeft toegepast, zoals het in slaap laten gaan van de harde schijf of het sluimeren van het beeldscherm dan worden deze instellingen overschreven. De computer wordt dus niet meer in slaapstand geplaatst.

In enkele gevallen wordt de draadloze adapter in slaapstand geplaatst om energie te besparen als de computer even niet wordt gebruikt, ook deze slaapstand wordt uitgeschakeld.

Kort samengevat; als u het energiebeheerschema “hoge prestaties” inschakelt dan worden alle energiebesparende functies uitgeschakeld. Uw computer wordt zo ingesteld dat het maximale uit de prestaties wordt gehaald.

Hoge prestaties energieschema inschakelen in Windows 11 of 10

Als u hoge prestaties wilt inschakelen dan opent u het Configuratiescherm . Klik vervolgens op “Hardware en geluiden”.

Hardware en geluiden instellingen

In de “Energiebeheer” instellingen klikt u op “Een energiebeheerschema selecteren”.

Een energiebeheerschema selecteren

Klik in de energiebeheerschema’s op “Hoge prestaties” om de nadruk te leggen op prestaties. Uw computer gebruikt mogelijk meer energie.

Hoge prestaties energiebeheerschema activeren

Het energieschema “Hoge prestaties” is direct actief.

Hoge prestaties niet beschikbaar in energiebeheerschema

Als u “hoge prestaties” niet kunt vinden in het energiebeheerschema dan kunt u het schema op de volgende manier aanmaken.

Open een Opdrachtprompt als administrator. In het Opdrachtprompt kopieer en plak de onderstaande regel.

powercfg -duplicatescheme 8c5e7fda-e8bf-4a96-9a85-a6e23a8c635c

U kunt nu wel “hoge prestaties” selecteren in het energiebeheerschema.

Lees ook hoe u godmode kunt inschakelen in Windows 11 of 10.

Ik hoop u hiermee geholpen te hebben. Bedankt voor het lezen!

Help mee en deel dit artikel met andere mensen.

Hulp nodig? Of heeft u een vraag?

Ik help u graag. Graag een zo uitgebreid mogelijke beschrijving van uw computer probleem.
↓ U kunt uw vraag stellen onderaan deze pagina via het commentaar veld. ↓
Ik reageer direct op uw vraag.

Een bedankje mag ook
10 REACTIES
 1. Help Stefan!

  Ik zal het kort houden 😉 . Ik heb een HP spectre x360 laptop (i7). Een van de algemene problemen is dat de laptop continue blijft blazen (door te warm worden). De enige oplossing die ik kan vinden is dat er aan de geavanceerde opties van het energiebeheer wordt getweakt bij hoge prestaties. Waar ik ook kijk wat ik ook probeer het komt er bij mij niet bij. Het zou de bedoeling moeten zijn dat ik de processor powermanagement kan tweaken, maar deze staat er bij mij niet bij. Nu heb ik een windows 10 pro key gekocht om 10 home hierna toe te upgraden. Dit lijkt namelijk een instelling van pro, maar ook hier staat hij er niet bij. Ook de CMD truc die je schetst om het aan te zetten, werkt gewoon simpelweg niet. En nee, HP helpt ook niet ze doen er gewoon niks aan.

  Ik hoop dat je me kan helpen.

  Groetjes

   • Reactie terug per e-mail. Probleem opgelost.

    Bij deze ben je mijn held Stefan, hij komt er inderdaad nu bij. Ik kan hem bij netstroom nu ook op passief zetten ipv actief. Het lijkt tot dusver redelijk te werken.
    Ik ga het zo even aanzien en hopen dat hij een beetje kalm blijft. Maar tot dusver super bedankt.

    Groetjes Joris

 2. Bedankt, de oplossing werkt. Kan iemand misschien uitleggen wat er onder de motorkap gebeurt? Ik vind de ‘fix’ op veel plaatsen, maar niemand legt uit waarom de hoge energie-settings ‘soms’ missen (ik heb een PC en een laptop met dezelfde installatie-USB een schone Windows 10 setup gegeven en de PC had het schema wel, de laptop niet).

  • Ultimate Performance is alleen beschikbaar in Windows 10 pro. U kunt het toevoegen aan iedere Windows 10 versie met de stappen in deze instructie. Ik denk dat het ligt aan de prestaties van de computer. Ik kan me voorstellen dat het Ultimate performance schema niet wenselijk is op een laptop en wel op een snellere desktop computer.
   Het hogere prestatie plan schakelt in wezen elke denkbare energiebesparende hardware functie uit.

Uw bericht

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Kom nog eens terug. Elke dag nieuwe PC Tips
Nieuwe tips
Nieuwsbrief
nieuwsbrief

Blijf elke twee weken op de hoogte van de laatste PC Tips via mijn nieuwsbrief.
Klik hier om u aan te melden.

Vraag en antwoord
Hulp nodig?
vraag

Heeft u een computer vraag? Stel uw vraag onderaan deze pagina ↓ Ik help u graag!