Externe hardeschijf wordt niet gedetecteerd in Windows? Probeer dit!

Meest gelezen tips

Stefanhttps://www.pc-tips.info/
PC Tips is een initiatief van een enthousiaste IT-specialist. Ik heb een passie voor IT en deel mijn computerkennis graag met andere mensen.

Geholpen?

Deel deze PC tip via sociale media en help ook andere mensen. U kunt de onderstaande knoppen gebruiken of stuur een donatie aan PC Tips.

Als een aangesloten externe harde schijf in Windows niet wordt gedetecteerd dan is dit vervelend. In de meeste gevallen zou Windows een aangesloten externe harde schijf automatisch moeten detecteren, hiervoor bestaat de plug and play functie in Windows.

Er kunnen aantal redenen zijn waarom Windows een externe harde schijf die is aangesloten via USB niet detecteert. Dit kan komen omdat de externe harde schijf is aangesloten op een niet werkend of een niet compatibel USB-poort. Het is ook mogelijk dat Windows de externe schijf wel detecteert, maar er in Windows geen schijfletter wordt toebedeeld in Windows. Hierdoor verschijnt de externe schijf niet in het overzicht van Deze computer of in de Windows-verkenner.

In dit artikel doorloop ik een aantal stappen met u om het probleem dat de externe schijf niet wordt gedetecteerd kan oplossen.

Externe harde schijf wordt niet gedetecteerd

Controleer of de schijf is aangesloten op de correcte poort

Controleer of de externe aangesloten is aan een werkende USB-poort. Als uw externe schijf stroom nodig heeft controleer dan of de harde schijf van stroom is voorzien en aanstaat. Controleer op het apparaat zelf of er lampjes branden.

Schijfletter toewijzen aan de externe harde schijf

Soms wordt de harde schijf wel gedetecteerd, maar wordt er in Windows geen schijfletter toegewezen aan het aangesloten medium. Om te controleren of de schijf inderdaad gedetecteerd wordt, maar geen schijfletter krijgt toebedeeld dan doet u het volgende.

Klik met de rechtermuisknop op de Windows startknop. In het startmenu klik op Schijfbeheer.

Schijfbeheer openen

In schijfbeheer ziet u de aangesloten harde schijf (of niet, ga dan naar de volgende stap). Klik met de rechtermuisknop op de externe harde schijf. Kies voor Stationsletter en paden wijzigen.

Stationsletter en paden wijzigen in Windows

Klik op Toevoegen. Klik daarna op Deze stationsletter toewijzen en selecteer een letter. Klik daarna op OK om te bevestigen.

Stationsletter toewijzen in Windows

Als u bovenstaande heeft uitgevoerd open dan “Deze computer” en controleer of de externe schijf nu wel gedetecteerd wordt in Windows inclusief de zojuist toegewezen schijfletter. Het is mogelijk dat als u de externe schijf weer loskoppelt u bovenstaande opnieuw dient uit te voeren.

Automatisch schijfdetectie inschakelen

Windows kan een aangesloten harde schijf automatisch detecteren. Dit is hoe u deze functie inschakelt in Windows.

In de Windows zoekbalk type: service.msc. Open de Windows-service manager.

services openen in Windows

Zoek naar de “Virtual Disk” service.

Dubbelklik erop om de service-instellingen te openen.

Virtual disk service

Wijzig het service opstarttype naar Handmatig. Start de Virtual Disk service door op de Starten knop te klikken. Klik daarna op Toepassen en op OK om te bevestigen.

Eigenschappen virtual disk service

Sluit de service-manager.

In de Windows zoekbalk type: cmd.exe. Open het Opdrachtprompt als Administrator.

Opdrachtprompt openen als Administrator

In het Opdrachtprompt venster type:

diskpart

Daarna type:

automount disable

en daarna

automount enable

automount windows 10

Herstart nu uw computer. Controleer of de externe harde schijf nu wel gevonden wordt.

Externe harde schijf opnieuw installeren

Als de externe harde schijf geïnstalleerd in Windows, maar niet goed functioneert dan kan het opnieuw installeren van het externe apparaat via apparaatbeheer helpen.

Klik met de rechtermuisknop op de Windows startknop. Kies Apparaatbeheer uit het startmenu.

Apparaatbeheer openen

Open het menu schijfstations. Selecteer de naam van uw externe schijf en klik met de rechtermuisknop op de naam. Kies voor Apparaat verwijderen.

Apparaat verwijderen uit Apparaatbeheer

Herstart nu uw computer en controleer of het nieuwe stuurprogramma voor de externe harde schijf wordt geïnstalleerd. Gebruikt u software van derden installeer dan het stuurprogramma opnieuw voor uw externe harde schijf.

Ik hoop u hiermee geholpen te hebben. Bedankt voor het lezen!

Lees meer tips of kom nog eens terug naar PC Tips voor nieuwe tips.

Hulp nodig? Of heeft u een vraag?

Ik help u graag. Graag een zo uitgebreid mogelijke beschrijving van uw computer probleem. U kunt uw vraag stellen onderaan middels het commentaar veld. Een bedankje mag ook 🙂

Mijn computer hulp is gratis, maar zonder garanties.

2 REACTIES

 1. Beste meneer Stefan, Ik heb een probleem: ik heb aan mijn laptop een paar harde schijven hangen, voor bestanden en voor backup. Daarnaast het ik, naast mijn eigen Stack-account, via Mountain Duck met webdav een virtuele harde schijf die ik deel met iemand.

  Voor de backups en synchronisatie heb ik een aantal routines in Sync-back-free.
  Nu doet zich het geval voor dat de virtuele harde schijf soms zich een andere letter toeeigent in windows verkenner, waardoor de echte harde schijven ook van letter verkleuren. Daardoor raken de back-up routines in het beste geval van slag; als het erger is wordt de bestandenschijf opeens overschreven met een spiegel van een andere.

  In schijfbeheer zijn de virtuele schijven niet zichtbaar.
  Kunt u mij vertellen hoe ik windows verkenner opdracht kan geven één specifieke letter te reserveren voor die ene specifieke (virtuele) schijf?

  U zou me zeer verplichten.

  • Hallo Ton, ik kan deze vraag helaas niet beantwoorden. Ik heb gezocht voor je maar het antwoord niet gevonden. Ook kan ik het niet testen omdat ik dit soort omgeving niet bezit. Ik raad aan om via Twitter een bericht te sturen (in het engels) naar MountainDuck: https://twitter.com/mountainduckapp. Hun kunnen je mogelijk helpen. Succes! Groet, Stefan

Uw bericht

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Meer PC Tips

Laatste tips

computers

Hulp nodig?

Hulp nodig of een vraag?
Stel uw computervraag onderaan deze pagina ↓