USB Stick wordt niet herkend? Deze tips helpen!

Aanbevolen tips

Stefan
PC Tips is een initiatief van een enthousiaste IT Specialist. Ik heb een passie voor IT en deel mijn kennis graag met andere mensen. Bent u geholpen? Help mijn website! Deel dit bericht op Social media of op een website. Alvast bedankt!

Wat te doen als uw USB stick niet wordt herkend door Windows? Een USB apparaat is een handig hulpmiddel om externe hardware te koppelen aan onze Windows computers. USB is meestal “plug and play”, dat wil zeggen zodra u het aan Windows koppelt door een USB poort op uw computer dan vind Windows de USB stick en opent zich een venster wat u wilt doen met de data op de USB stick.

usb logo Echter, het komt geregeld voor dat gebruikers geen vraag krijgen wat te doen met de data op de USB stick. Op dit moment wordt de USB stick dus niet herkend en kan men de data op de USB stick niet lezen of schrijven.

Er zijn verschillende redenen dat uw USB stick of USB apparaat niet herkend wordt. Bijvoorbeeld: een kapotte USB stick, meestal omdat er wat kleine pinnetjes verbogen zijn in de USB aansluiting. Software of drivers die niet goed werken, schijf partitie problemen, of conflicten tussen software.

Wat de reden ook in, in dit artikel biedt ik u een aantal oplossingen om te kijken of de USB stick of het USB apparaat welke niet werkt toch weer werkend te krijgen.

Controleer voordat u begint het volgende.

Controleer of uw USB-apparaat is ingeschakeld. Wanneer u uw USB-stick op uw computer aansluit, moet deze idealiter automatisch worden ingeschakeld met knipperende lampjes op het apparaat om de activiteit aan te geven. Sommige apparaten hebben een speciale voedingskabel, of een fysieke aan/uit-knop die u handmatig moet inschakelen, zodat uw computer deze kan detecteren.

kapotte usb Bestudeer de USB-stick op scheuren. Het is mogelijk dat de USB-stick zonder uw medeweten is beschadigd, dus controleer deze fysiek om eventuele problemen uit te sluiten voordat u het opnieuw probeert.

Kapotte USB Stick? Koop USB Sticks veilig en snel via Bol.com.

Start uw computer opnieuw op. Dit kan een oude technische ondersteuning zijn, maar het lost veel problemen op, vooral die welke worden veroorzaakt door softwarefouten. Haal de USB stick uit het stopcontact, sluit uw computer af en haal de stekker uit het stopcontact. Wacht tot een minuut voordat u uw computer opnieuw opstart en de flash drive opnieuw probeert.

Laat uw computer volledig opladen voordat u de USB-stick opnieuw probeert. Sommige computers kunnen traag zijn en worden overweldigd door de vele processen die ze moeten uitvoeren tijdens het opstarten, dus het is mogelijk dat uw USB-stick over het hoofd wordt gezien bij het opstarten.

Controleer of het USB apparaat werkt op de specifieke USB poort

USB 3 apparaten willen nog wel eens problemen geven op USB 2 poorten. USB 3 apparaten hebben vaak meer stroom nodig op de specifieke USB poorten en kan daarom soms niet verbinden. Controleer uw handleiding om te kijken of uw USB stick compatible is met de poorten op uw computer.

Windows updates

Controleer op Windows updates. Windows update biedt software die hardware en andere apparaten ondersteunt, ik raad u aan Windows update te starten om te controleren of er updates beschikbaar zijn.

Type in het zoekvenster onderin de Windows taakbalk op “Windows update”.

windows updates controleren

Schijfbeheer

Schijfbeheer controleert of Windows uw USB-stick zal detecteren. Het toont u ook alle harde schijven die op uw PC zijn aangesloten en u kunt informatie zoals partities, grootte en meer bekijken.

Sluit uw USB-stick aan en klik met de rechtermuisknop op Start > Schijfbeheer.

Controleer uw USB-stick onder primaire of secundaire schijven.

Schijfbeheer windows

Als u de USB in het hulpprogramma Schijfbeheer ziet, kunt u een nieuw volume aanmaken en een stations letter toewijzen. Op deze manier kunt u het flashstation partioneren of formatteren zodat het gemakkelijk te detecteren is door andere apparaten, waaronder uw computer.

Als uw USB-stick niet wordt weergegeven, kan het een driver- of hardware probleem zijn, of de USB stick is kapot.

Sluit de USB stick aan op een andere computer of andere USB poort.

Haal de USB-stick uit de huidige poort en computer en probeer deze op een andere computer en/of USB-poort aan te sluiten. Als het op de nieuwe USB-poort of computer werkt, kan de USB-poort beschadigd of dood zijn, of kan de computer zelf een probleem hebben.

Een defecte, beschadigde of kapotte USB-poort levert problemen op, zoals het niet detecteren van USB-stations of het weergeven van foutmeldingen. Controleer of de poort schoon, stofvrij en stevig is. Als hij op en neer beweegt of los aanvoelt, dan is hij defect/beschadigd.

Als u een USB-hub gebruikt, haal dan de stekker uit de hub en sluit deze direct aan op uw computer. Sommige hubs hebben onvoldoende vermogen om externe schijven te laten functioneren, wat bij de uwe het geval kan zijn.

Als de USB-stick niet wordt weergegeven, zelfs niet na het proberen van een andere poort, computer of het controleren in Schijfbeheer, is de schijf waarschijnlijk kapot en moet deze worden vervangen.

USB stuurprogramma problemen

U kunt problemen met het stuurprogramma oplossen met behulp van Apparaatbeheer, vooral als uw USB-stick wordt gedetecteerd door een andere computer dan de computer die u gebruikt, waardoor een probleem met het stuurprogramma wordt gesignaleerd.

Klik met de rechtermuisknop op Start > Apparaatbeheer.

Apparaatbeheer usb

Controleer of er een geel uitroepteken naast een van de genoemde apparaten staat. Als er een of meer apparaten zijn met dit teken, dan heeft (hebben) het apparaat (de apparaten) een probleem met het stuurprogramma.

Klik met de rechtermuisknop op het problematische apparaat en selecteer Eigenschappen om de bijbehorende foutmelding te zien. U kunt de fout online zoeken om een oplossing voor het probleem te vinden.

U kunt ook de volgende oplossingen proberen om problemen met de bestuurder op te lossen:

Rol het stuurprogramma terug om terug te keren naar recente stuurprogramma-updates en het apparaat terug te brengen naar een tijd waarin het nog goed functioneerde.

Download stuurprogramma’s van de website van de fabrikant van het apparaat op de download pagina, de ondersteuningspagina of door op de site te zoeken naar het juiste stuurprogramma.

Werk het stuurprogramma bij door met de rechtermuisknop op het stuurprogramma te klikken in Apparaatbeheer, selecteer Stuurprogramma bijwerken en volg de aanwijzingen.

Verwijder het apparaat van uw computer, start het opnieuw op en wacht tot het apparaat opnieuw het juiste stuurprogramma en de juiste configuraties heeft geïnstalleerd.

USB-controllers opnieuw installeren

Deze methode als de USB-stuurprogramma’s onstabiel of beschadigd zijn.

Klik met de rechtermuisknop op Start > Apparaatbeheer en klik op de Universal Serial Bus Controllers om de lijst uit te breiden.

Klik met de rechtermuisknop op uw apparaat en klik op Verwijderen, en start vervolgens uw computer opnieuw op om de USB controllers automatisch opnieuw te installeren.

Schakel Instellingen voor selectieve USB onderbrekingen uit

Dit is een energiebesparende instelling die helpt bij het verminderen van het batterijverbruik door de stroomtoevoer naar uw USB-stick te onderbreken wanneer deze is aangesloten. Om er zeker van te zijn dat uw schijf om geen enkele reden wordt uitgeschakeld, schakelt u deze functie uit zodat de instellingen voor energiebeheer de USB-controller niet overschrijven, waardoor Windows deze niet detecteert.

Klik op Start > Configuratiescherm en selecteer Hardware en Geluiden.

Klik op Energiebeheer > De schema instellingen wijzigen.

Klik op Geavanceerde energie-instellingen wijzigen.

Ga naar USB-instellingen en breid deze uit.

Wijzig Op Batterij (laptop) of Netstroom naar: uitgeschakeld.

selectieve usb onderbreking uitschakelen

Klik op Toepassen > OK en start uw computer opnieuw op om de wijzigingen uit te voeren.

Als al het andere niet lukt, kunt u uw USB-stick als laatste redmiddel vervangen. Ik hoop dat dit artikel u heeft geholpen problemen met uw USB stick op te lossen!

Let op: ik kan geen hardware via het internet beoordelen. Indien u nog steeds problemen ondervind met USB hardware dan raadt ik aan een specialist te raadplegen op het gebied van data herstellen.

Lees meer tips

Hulp nodig? Of heeft u een vraag?


Ik help u graag. Graag een zo uitgebreid mogelijke beschrijving van uw computer probleem. U kunt uw vraag stellen onderaan middels het commentaar veld.

Mijn computer hulp is gratis maar zonder garanties.

370 Artikelen242 REACTIES

7 REACTIES

Abonneer
Laat het weten als er
guest
7 Reacties
Oudste
Nieuwste Meest gestemd
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
leonie nollet

Beste

Ik stak mijn stick in mijn hp laptop, waarbij mijn computer oorspronkelijk de stick terugvond. Ik kon er ook documenten op overzetten. Enkele ogenblikken later vindt mijn computer de stick niet meer.. is hier een oplossing voor? alvast hartelijk dank!

Hans Peeters

Beste,
Volgend probleem acer laptop blijft hangen in op startscherm.
Met de volgende melding BI Initialize library failed 0xc0000185
Opstart usbstick gemaakt windows 10 wordt niet herkend.

Paulus

Ik ben net je artikel aan het lezen. Verschillende USB-sticks gekocht van 2TB. Elke keer ontstaan er problemen wanneer er meer dan 30GB data op de USB-stick komt te staan. Dat is jammer. Videobestanden zijn niet meer af te spelen. Ik hoop dat je artikel mij kan helpen.

Bart

De PC kan de memorystick niet meer lezen. Paniek! Kun je me alsjeblieft helpen? Deze unieke – voor mij wezenlijke – info mag niet verloren gaan.

Laatste tips

Hulp vraag en antwoord

Hulp nodig of een vraag?
Stel uw vraag onderaan deze pagina ↓
7
0
Hulp nodig? Een bedankje mag ook!x
()
x