Waarom is mijn computer zo traag? Dit is waarom + 7 tips!

Stefan
Waarom is mijn computer zo traag? Dit is waarom + 7 tips!

Waarom is mijn computer zo traag is een veel gestelde vraag die regelmatig gesteld wordt op zoekmachines en aan computer specialisten.

Er zijn helaas vele redenen waarom een computer trager is geworden dan u gewent bent. In eerste instantie komt het vaak door software. Hoe meer we de computer gebruiken hoe meer deze vol raakt met geïnstalleerde software en bijbehorende tijdelijke bestanden en computer instellingen.

Daarbij komt het ook vaak voor dat de PC gewoonweg verouderd. Elke 3 jaar komt er een nieuwe Windows-versie uit. Deze nieuwe versies brengen nieuwe functionaliteit uit en stellen nieuwe minimale systeemvereisten.

Om een trage PC sneller te maken kunnen we verschillende acties uitvoeren. Deze acties heb ik opgesomd in dit artikel zodat iedereen deze acties kan uitvoeren om een trager PC weer sneller te maken. Deze acties richten zich op functies binnen het Windows-besturingssysteem, het is niet nodig om nieuwe hardware aan te kopen.

Waarom is mijn computer zo traag?

Achtergrond processen uitschakelen

Om systeem gebruik te beperken (op deze manier maakt u het werken met uw systeem sneller) kunt u apps die u niet of nauwelijks gebruikt beperken. Het beperken betekend in dit geval dat de app niet op de achtergrond actief mag zijn. Als u een app op de achtergrond actief is en u gebruikt deze app niet dan worden er systeemprocessen verbruikt die u voor andere apps zou moeten gebruiken.

Het is echter wel naar eigen inzicht welke apps u wilt beperken door achtergrond processen uit te schakelen. Klik met de rechtermuisknop op de Startknop. In het menu klik “Apps en onderdelen”.

Apps en onderdelen

In de lijst van geïnstalleerde apps klikt u aan de rechterzijde op de drie horizontale puntjes om het menu te openen. In het menu klikt u op “Geavanceerde opties”. Dit doet u voor elke app waar u de achtergrond processen wilt uitschakelen.

Lees ook
Windows verkenner uitvoeren als Administrator

Geavanceerde opties

In de “Geavanceerde opties” van deze betreffende app wijzigt u de optie “Laat deze app op de achtergrond draaien” naar “Nooit”. Controleer ook meteen of “Wordt uitgevoerd bij aanmelding” uitgeschakeld is. Nogmaals dit doet u voor elke app die u op de achtergrond wilt uitschakelen.

Machtigingen voor achtergrond apps uitschakelen

Tijdelijke bestanden verwijderen

Het verwijderen van tijdelijke bestanden maakt uw PC sneller en maakt daarbij ook nog de nodige schijfruimte vrij. Het is aan te raden om periodiek, om de 3 maanden de tijdelijke bestanden te verwijderen van uw computer om uw computer in top vorm te behouden.

Klik met de rechtermuisknop op de Startknop. In het menu klik op Instellingen. Klik vervolgens eerst op Systeem en daarna op Opslag.

U ziet hier een grafiek met de hoeveelheid tijdelijke bestanden. Ook ziet u het aantal gigabyte aan tijdelijke bestanden wat er op uw computer wordt verbruikt. Klik op “Tijdelijke bestanden”.

Tijdelijke bestanden wissen

Windows gaat nu berekenen hoeveel data er aan tijdelijke bestanden kan worden verwijderd. U ziet de tijdelijke bestanden en overige categorieën in een lijst. Eventueel kunt u nog een bepaalde categorie uitschakelen of inschakelen. Als u klaar bent dan klikt u op de “Bestanden verwijderen” knop.

Tijdelijke bestanden verwijderen in Windows

Schijfruimte vrijmaken door oude software te verwijderen

Om Windows correct te laten werken zorgt u ervoor dat er op uw computer altijd 2GB aan vrije schijfruimte beschikbaar blijft. Deze 2GB maakt ruimte voor eventuele swap bestanden en tijdelijke bestanden die apps nodig hebben om correct te kunnen blijven werken.

U maakt dus schijfruimte vrij door ongebruikte apps te verwijderen. Deels heeft u dit al gedaan door bovenstaande tijdelijke bestanden te verwijderen. Echter, u kunt nog verder gaan door apps die u niet meer gebruikt ook te verwijderen. Het is aan te raden om ook om de 3 maanden tijd te controleren of er software is geïnstalleerd die u niet meer gebruikt.

Klik met de rechtermuisknop op de Startknop. In het menu klik op “apps en onderdelen”. Controleer de lijst met geïnstalleerde apps. Als er een app bijstaat die u niet meer gebruikt dan klikt u op de 3 horizontale puntjes. In het menu klik op verwijderen.

Lees ook
De BIOS openen op een PC met Windows 11

Niet gebruikte apps verwijderen om schijfruimte vrij te maken

Controleer ook de “Downloads” map op uw computer in uw gebruikersprofiel. Daar staan vaak ook onnodige grote installatie bestanden en bestanden die u in het verleden heeft gedownload en nu mogelijk niet meer nodig heeft.

Schijf controleren met chkdsk

Als u nog een harde schijf gebruikt en geen SSD is het aan te raden om de schijf te controleren op fouten. Ook is het defragmenteren van de harde schijf iets wat u om de zoveel tijd zou moeten uitvoeren.

Chkdsk onderzoekt schijfruimte en schijfgebruik en geeft een statusrapport specifiek voor elk bestandssysteem. Het statusrapport toont fouten die gevonden zijn in het bestandssysteem.

Klik met de rechtermuisknop op de Startknop. In het menu klik op “Windows Terminal (beheerder).

Type het volgende commando om chkdsk te starten bij de volgende keer dat het systeem wordt opgestart.

chkdsk C: /F /r

Het direct starten van chkdsk is niet mogelijk omdat het volume al in gebruik is. Als u dit wilt bevestigd u met de “y” toets.

chkdsk

Controleer uw computer op malware

Als u geen idee heeft waarom uw PC zo traag is geworden, en u merkt dat de PC te veel systeemprocessen verbruikt, controleer dan uw PC op malware. Steeds meer malware gebruikt de computer om crypto te minen en om te misbruiken voor botnet’s, phishing en andere aanvallen. Het is dus mogelijk dat als uw computer zonder aanwijsbare reden opeens erg traag is geworden, dat er malware op de achtergrond actief is.

malwareHet is daarom aan te raden om uw computer sowieso op malware te controleren. Het kan geen kwaad, is dus veilig en als het niets vind bent u weer gerust gesteld. Als het wel wat malware vind, is dat probleem opgelost.

Controleer uw PC met Malwarebytes op malware. Deze software is 14 dagen gratis te gebruiken om malware op uw PC te detecteren en te verwijderen.

Beschadigde systeembestanden automatisch repareren

In Windows kunt u het systeem laten scannen en beschadigde systeem bestanden automatisch laten repareren. Door deze systeembestanden te repareren weet u in ieder geval zeker dat het niet ligt aan systeembestanden en Windows-processen dat u de computer trager is geworden. Het is een oplossing die iedereen kan uitvoeren, al neemt het wel wat tijd in beslag.

Lees ook
Windows update bestanden verwijderen? Dit is hoe!

Om te beginnen met het repareren van systeembestanden en processen klikt u met de rechtermuisknop op de Startknop. In het menu klik op “Windows Terminal (beheerder)”.

Windows Terminal beheerder openen

U begint met het uitvoeren van de volgende opdracht. Kopieer en plak onderstaande opdracht in het Terminal venster:

dism /online /cleanup-image /restorehealth

De DISM-opdrachttool biedt drie opties om een installatie te repareren, waaronder “CheckHealth,” “ScanHealth,” en “RestoreHealth” die u in deze volgorde wilt gebruiken.

Ook kunt u, afhankelijk van het computer probleem, de optie “RestoreHealth” gebruiken om de lokaal beschikbare installatie te repareren met behulp van verschillende bronbestanden. RestoreHealth is wat we gaan uitvoeren.

DISM starten

Als deze opdracht is voltooid, dan kopieert en plakt u de onderstaande opdracht in het Terminal venster:

SFC /scannow

Het commando sfc /scannow scant alle beveiligde systeembestanden, en vervangt, beschadigde bestanden door een gecomprimeerde kopie die in een gecomprimeerde map staat op %WinDir%\System32\dllcache. Dit duurt even.

sfc scannow

Computer controleren op geheugen problemen

Geheugenproblemen met RAM in uw Windows 11 PC kunnen leiden tot verlies van gegevens en tot het niet meer- of trager reageren van het computersysteem. Een controle uitvoeren, of het geheugen niet beschadigd is, kan helpen het trager worden van uw computer op te lossen.

Klik met de rechtermuisknop op de Startknop. In het menu klik op Uitvoeren. In het uitvoeren venster type: mdsched.exe

U kunt ervoor kiezen om uw computer direct opnieuw op te starten en te zoeken naar geheugenproblemen, of u laat pas zoeken naar geheugen problemen als u zelf de computer opnieuw opstart.

Windows geheugencontrole

Dit waren de 7 tips die u kunt toepassen om een computer die trager is geworden weer sneller te maken. Ik hoop dat ik u hiermee heb geholpen. Bedankt voor het lezen!

Blijf op de hoogte
Ontvang elke twee weken een samenvatting van onze nieuwste PC tips rechtstreeks in uw e-mail.

Heeft u een computer vraag?

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *