Populaire tips
PC tips
Stefan

PC Tips is een initiatief van een enthousiaste IT-specialist. Ik heb een passie voor IT en deel mijn computerkennis graag met andere mensen.
Donatie

Geholpen?

Wilt u deze PC tip via Facebook, Twitter of andere sociale media delen? U helpt hiermee andere mensen maar ook mijn website.
Druk op ctrl + d om deze pagina op te slaan in uw favorieten.

Wat is lsass.exe? En wat doet lsass.exe op mijn PC?

Lsass.exe is een uitvoerbaar bestand dat verantwoordelijk is voor het beheer van het beveiligings- en verificatieproces op de computer. Het staat voor “Local Security Authority Subsystem Service” en is een kritiek systeemproces voor een Windows 11 of 10 computer.

Het is verantwoordelijk voor het controleren van aanmeldingsgegevens, zoals gebruikersnaam en wachtwoord, en voor het aanmaken van toegangstokens. Het bewaakt ook de systeembeveiligingsinstellingen, gebruikersaccounts en het verificatiebeleid. Het is een belangrijk onderdeel van het Windows-besturingssysteem, omdat het helpt het systeem te beschermen tegen onbevoegde toegang.

Wat is lsass.exe? En wat doet lsass.exe op mijn PC?

Lsass.exe bevindt zich normaliter in de map c:\windows\system32\ en is 111 KB groot in Windows 11.

Lsass bestand

Het wordt meestal gestart bij het opstarten en draait totdat de computer wordt afgesloten. Het is ondertekend met een certificaat door Microsoft, wat betekent dat het legitiem is en niet mag worden gewijzigd of verwijderd, net zoals bestand rundll32. Als met het bestand wordt geknoeid of het wordt verwijderd, kan het ernstige systeemproblemen veroorzaken, zoals niet kunnen inloggen.

Het bestand Lsass.exe is ook verantwoordelijk voor het coderen en decoderen van wachtwoorden en andere gevoelige gegevens. Het wordt gebruikt om gebruikers te authenticeren wanneer zij zich aanmelden bij de computer en wordt gebruikt om gebruikerswachtwoorden en andere referenties op te slaan. Het slaat ook referenties op voor andere gebruikers op het systeem, zoals externe desktopgebruikers (remote desktop).

Om lsass.exe goed te laten functioneren, moet het up-to-date worden gehouden. Het is belangrijk ervoor te zorgen dat de laatste versie van het bestand is geïnstalleerd en dat het niet is geïnfecteerd met malware. Als uw computer traag werkt of vaak vastloopt, kan dat komen door een verouderde of beschadigde versie van lsass.exe. Het is belangrijk om regelmatig scans van uw systeem uit te voeren en het bestand up-to-date te houden.

In enkele gevallen komt het voor dat lsass.exe problemen veroorzaakt. Dit kan zijn malware, of een vertraagd systeem. Om dit op te lossen controleert u de computer op malware met Malwarebytes. Het komt wel eens voor dat malware de naam lsass.exe probeert te imiteren om zich zo voor te doen als legitiem proces.

Als u problemen ondervind met een trage computer door het proces lsass.exe dan raad ik aan om de computer te controleren op fouten met SFC en DISM.

DISM uitvoeren

DISM (Deployment Image Servicing and Management) is een ingebouwd hulpmiddel dat kan worden gebruikt voor het onderhouden en beheren van Windows-images, zoals die worden gebruikt voor de installatie van Windows.

Het kan worden gebruikt voor het installeren, verwijderen, configureren en bijwerken van Windows functies, pakketten, stuurprogramma’s en instellingen. Het kan ook worden gebruikt om Windows-functies in- of uit te schakelen en om Windows-images te repareren.

Om het Windows-image te repareren kunt u het volgende commando uitvoeren. Het reparatieproces wordt dan zelf uitgevoerd.

Open het Opdrachtprompt als administrator. Geef het volgende commando in:

DISM.exe /Online /Cleanup-Image /Restorehealth

DISM restorehealth

Als het DISM RestoreHealth commando is uitgevoerd, dan voert u hierna SFC uit.

SFC uitvoeren

System File Checker (SFC) is een hulpprogramma in Windows 11 of 10 waarmee gebruikers kunnen scannen op beschadigingen in Windows systeembestanden zoals lsass.exe en deze kunnen herstellen.

Het is een belangrijk onderdeel om Windows soepel te laten draaien, omdat gebruikers hiermee snel systeembestanden die beschadigd zijn geraakt, kunnen laten opsporen en repareren. SFC is een ingebouwd hulpprogramma in Windows en kan door iedereen veilig worden uitgevoerd.

Wanneer System File Checker wordt uitgevoerd, zal het alle beschermde systeembestanden scannen en beschadigde of ontbrekende bestanden vervangen door de juiste versies. Het is belangrijk op te merken dat hoewel SFC een nuttig hulpmiddel is, het geen vervanging is voor het regelmatig maken van een back-up van uw gegevens. Het is alleen bedoeld om systeembestanden te repareren en kan niet worden gebruikt om gegevens of persoonlijke bestanden te herstellen.

Open het Opdrachtprompt als administrator. Geef het volgende commando in:

SFC /scannow

SFC scannow

Wacht tot SFC is afgerond. Sluit nu uw computer af en controleer of het probleem is opgelost. Als het probleem nu nog niet is opgelost, dan raad ik aan om de PC te herstellen.

Ik hoop u hiermee te hebben geïnformeerd. Bedankt voor het lezen!

Help mee en deel dit artikel met andere mensen.

Hulp nodig? Of heeft u een vraag?

Ik help u graag. Graag een zo uitgebreid mogelijke beschrijving van uw computer probleem.
↓ U kunt uw vraag stellen onderaan deze pagina via het commentaar veld. ↓
Ik reageer direct op uw vraag.

Een bedankje mag ook

Uw bericht

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Kom nog eens terug. Elke dag nieuwe PC Tips
Nieuwe tips
Nieuwsbrief
nieuwsbrief

Blijf elke twee weken op de hoogte van de laatste PC Tips via mijn nieuwsbrief.
Klik hier om u aan te melden.

Vraag en antwoord
Hulp nodig?
vraag

Heeft u een computer vraag? Stel uw vraag onderaan deze pagina ↓ Ik help u graag!