Windows 10 opnieuw installeren? (Compleet stappenplan)

Stefan
Hoe kan ik Windows 10 opnieuw instellen?

Windows 10 opnieuw installeren? Als u Windows 10 opnieuw wilt installeren dan is dit mogelijk met of zonder bestandsverlies. U kunt ervoor kiezen om uw bestanden in Windows 10 te behouden of om Windows 10 helemaal opnieuw te installeren zonder bestanden te behouden.

Mocht u geen toegang hebben tot Windows 10 vanwege een probleem, dan kunt u Windows 10 ook opnieuw installeren via de geavanceerde opstartopties. Mocht u een herstelstation hebben, dan kunt u ook hiermee opstarten.

Als u niet over een herstelstation beschikt, dan kunt deze alsnog aanmaken via een andere PC. Om Windows 10 volledig opnieuw te installeren als u geen toegang heeft tot de PC, dan heeft u een Windows 10 installatie nodig op USB. Ook hier heeft u een andere PC nodig om een opstartbare USB te maken voor Windows 10.

Windows 10 opnieuw installeren omdat de computer traag is

Er zijn verschillende redenen om Windows 10 opnieuw te installeren. Zo kan het opnieuw installeren helpen als uw computer traag is, vastloopt of niet goed functioneert. Een schone installatie van Windows 10 helpen om deze problemen op te lossen.

Windows 10 opnieuw installeren vanwege een virus of malware

Eventueel als u vermoedens heeft dat uw computer is geïnfecteerd met virussen of malware die niet kunnen worden verwijderd met antivirussoftware, kan het opnieuw installeren van Windows 10 helpen.

Windows 10 opnieuw installeren vanwege nieuwe hardware

Ook als u nieuwe hardware, zoals een harde schijf, processor of moederbord, hebt geïnstalleerd, kan het nodig zijn om Windows 10 opnieuw te installeren om de nieuwe hardware correct te laten werken.

Windows 10 opnieuw installeren omdat u de computer gaat verkopen

Als u van plan bent uw computer te verkopen of te doneren, is het belangrijk om alle persoonlijke gegevens en software van de computer te verwijderen voordat u deze overdraagt. Een herinstallatie van Windows 10 zorgt ervoor dat al uw gegevens en persoonlijke informatie veilig worden verwijderd.

In dit artikel leest u twee manieren om Windows 10 opnieuw te installeren. De eerste manier is Windows 10 zelf, namelijk via de instellingen. De tweede manier is via de geavanceerde opstartopties. Deze laatste optie kunt u gebruiken als het niet meer lukt om aan te melden in Windows 10, of als Windows 10 niet meer opstart.

Windows 10 opnieuw installeren

Windows 10 opnieuw installeren via de instellingen

 1. Open de instellingen.
 2. Klik op “bijwerken en beveiliging”.
 3. Klik vervolgens op “Systeemherstel”.
 4. Om deze PC opnieuw in te stellen klikt u op “Aan de slag” in de “Deze PC opnieuw instellen” opties.

Deze PC opnieuw instellen

Als uw PC niet goed werkt, kunt u proberen de fabrieksinstellingen te herstellen. Hierbij kunt u kiezen of u uw persoonlijke bestanden wilt behouden of verwijderen. Vervolgens wordt Windows opnieuw geïnstalleerd.

Windows 10 opnieuw installeren

Windows 10 opnieuw installeren via de geavanceerde opstartopties

Om Windows 10 opnieuw te installeren zijn er twee scenario’s mogelijk. Of u hebt geen toegang meer tot Windows 10. Of u heeft nog wel toegang tot Windows 10. Afhankelijk wel scenario er bij u van toepassing is voert u onderstaande uit.

Ik heb geen toegang meer tot Windows 10

In het geval u geen toegang meer heeft tot Windows 10, kunt u de geavanceerde opstart opties op de volgende manier starten.

Zet de PC aan door op de aan/uit knop te drukken. Wacht tot het Windows logo verschijnt en druk de PC tot drie keer toe uit. Na de derde keer zal Windows 10 overgaan naar automatisch herstel.

Automatisch herstel voorbereiden

Vanuit het automatisch herstel kunt u naar de geavanceerde opstartopties.

Geavanceerde opstartopties via automatisch herstel

Ik heb wel toegang tot Windows 10

Als u nog wel in Windows 10 kunt inloggen, dan kunt u de geavanceerde opstartopties ook starten vanuit Windows 10 zelf.

 1. Open de instellingen.
 2. Klik op “bijwerken en beveiliging”.
 3. Klik vervolgens op “Systeemherstel”.
 4. Klik op “Nu opnieuw opstarten” in de “Geavanceerde opstartopties”.

Geavanceerde opstartopties in Windows 10

Geavanceerde opstartopties

Als u in de geavanceerde opstartopties bent opgestart, dan kunt u problemen oplossen. Om een probleem op te lossen kunt u Windows 10 opnieuw instellen met of zonder behoud van persoonlijke bestanden.

Klik op “Problemen oplossen”.

Problemen oplossen

Klik vervolgens op “Deze PC opnieuw instellen”.

Deze PC opnieuw instellen

Klik vervolgens op:

 • Mijn bestanden behouden. Apps en instellingen worden verwijderd, maar uw persoonlijke bestanden worden bewaard.
 • Alles verwijderen. Hiermee verwijdert u al uw persoonlijke bestanden, apps en instellingen.

Maak uw keuze en voer de volgende stappen uit om Windows 10 opnieuw te installeren.

Wel of geen bestanden behouden tijdens Windows 10 opnieuw instellen

Ik hoop u hiermee geholpen te hebben om Windows 10 opnieuw te installeren met of zonder behouden van persoonlijke bestanden. Bedankt voor het lezen!

Lees ook:

Meld u aan op het PC tips forum
Bij PC Tips werken wij aan een nieuwe gemeenschap waar leden vragen kunnen stellen en elkaar kunnen helpen. Dit is het PC Tips-forum.Dit forum is nieuw en wij hebben leden nodig. Als u geïnteresseerd bent in PC-tips, of als u een vraag heeft, meld u dan gratis aan op het forum en help mee aan de opbouw van ons nieuwe computerforum.
Blijf op de hoogte
Ontvang elke twee weken een samenvatting van onze nieuwste PC tips rechtstreeks in uw e-mail.

1 reactie
 1. nooit geweten dat het zo simpel kan…..!!
  hartelijke dank Stefan

  en ik “speel” zo nu en dan als sinds 1983 met computers…

Heeft u een computer vraag?

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *