Windows 11 of 10 computer klaarmaken voor verkoop

Stefan
Windows 11 of 10 computer klaarmaken voor verkoop

Als u uw computer gaat verkopen dan wilt u dat er geen data meer overblijft op uw computer. Alle data moet worden gewist en Windows moet behouden blijven.

Door alle gegevens te wissen voordat u de computer gaat verkopen zorgt u ervoor dat de nieuwe koper begint met een schone Windows installatie en dat er geen gegevens van de vorige installatie meer terug te halen zijn.

Ik raad u aan om voordat u de PC gaat verkopen nog zelf een aantal dingen na te lopen.

  1. Begin met een back-up maken van persoonlijke bestanden en andere gegevens.
  2. Controleer uw eigen eventuele licenties en zorg ervoor dat de licenties kunnen worden gebruikt op uw nieuwe PC. Dit kunt u doen door de licentie eerst te deactiveren en vervolgens op een nieuwe PC te activeren.
  3. Maak de PC schoon, zorg dat alle stof eruit is en dat de PC, computer of laptop toonbaar is voor de nieuwe koper.
  4. Denk aan eventuele randapparatuur die u zelf wilt gebruiken. Controleer ook bedrading en accu’s.
  5. Als u nog data zoals apps, bestanden of configuraties wilt meenemen naar uw nieuwe computer, zorg er dan voor dat u deze op USB of een Cloud opslagplaats opslaat voordat u uw PC verkoopt.

Als u zelf alles heeft veilig gesteld dan kunt u Windows gaat resetten. Een reset betekend in dit geval dat u de PC volledig opnieuw gaat installeren en dat de huidige Windows installatie wordt gewist. De nieuwe eigenaar moet hierna zelf Windows opnieuw instellen met gebruikersaccounts, instellingen en meer.

Windows 11 of 10 computer klaarmaken voor verkoop

Windows 10 PC klaarmaken voor verkoop

U kunt een Windows 10 computer op de volgende manier klaarmaken voor verkoop. Dit kan middels de “Deze PC opnieuw instellen” functie.

Lees ook
Windows 10 media creation tool gebruiken (Complete gids)

Klik met de rechtermuisknop op de Startknop. In het menu klik op “Instellingen”. In de instellingen klik op “Bijwerken en beveiliging”.

Bijwerken en beveiliging

Aan de linkerzijde klikt u eerst op “Systeemherstel”. Hierna klikt u in de “De PC opnieuw instellen” instellingen op de knop “aan de slag”.

Deze PC opnieuw instellen

Om alles te verwijderen klikt u op de knop “Alles verwijderen”. Hiermee verwijdert u al uw persoonlijke bestanden, apps en instellingen.

Alles verwijderen

Klik op “Downloaden uit de cloud’. Windows wordt nu gedownload van servers van Microsoft. Dit is dezelfde versie als u nu heeft geïnstalleerd.

Windows 10 downloaden uit de cloud

Klik op de link “Instellingen wijzigen”.

Instellingen wijzigen

In de instellingen wijzigt u de optie “Gegevens opschonen” naar “Ja”. Hiermee wordt het station volledig opgeschoond. Het wordt dan moeilijker om gegevens te herstellen. Het nadeel is dat dit proces langer duurt, maar als u de PC gaat verkopen raad ik aan het uit te voeren.

Als er data aanwezig is op andere schijven dan wijzigt u de instelling data verwijderen van alle schijven naar “Ja”.

Gegevens opschonen in Windows 10 voor verkoop

Bevestig door op “bevestigen” te klikken. Klik nu enkele keren op “volgende” om het opnieuw installeren proces uit te voeren.

Opnieuw instellen van Windows 10 voor verkopen

Hierna kunt u de PC, computer of laptop verkopen. Alle data is opnieuw ingesteld.

Windows 11 PC klaarmaken voor verkoop

U kunt een Windows 11 computer op de volgende manier klaarmaken voor verkoop. Dit kan middels de “Deze PC opnieuw instellen” functie.

Open de instellingen. In de instellingen klikt u links op “Systeem” en vervolgens op “Systeemherstel”.

Systeemherstel uitvoeren in Windows 11

In de “Herstelopties” klikt u op “PC opnieuw instellen”. U kunt hiermee Windows 11 opnieuw installeren voordat u de PC gaat verkopen.

PC Opnieuw instellen

Klik op “Alles verwijderen”. Hiermee verwijdert u al uw persoonlijke bestanden, apps en instellingen.

Lees ook
Lokaal account verbinden met een Microsoft account

Alles verwijderen in Windows 11

Klik op “Downloaden uit de cloud” om Windows 11 opnieuw te installeren met een geschikte versie van Microsoft.

Windows 11 downloaden uit de cloud

Klik op de link “instellingen wijzigen” om data te kunnen opschonen.

Instellingen wijzigen

Wijzig de optie “Gegevens opschonen” naar “Ja” om het station met Windows 11 op te schonen. Dit duurt enkele uren afhankelijk van de computer specificaties. Het is aan te raden als u de PC gaat verkopen omdat het hierna moeilijker is om bestanden te herstellen.

Het station met Windows 11 opschonen

Klik op “Bevestigen” en op “volgende”. U bent nu klaar om de PC opnieuw in te stellen. Lees nog even goed door wat er precies gebeurt en klik op “Opnieuw instellen” om te beginnen.

Windows 11 opnieuw instellen

Ik hoop u hiermee geholpen te hebben. Bedankt voor het lezen!

Blijf op de hoogte
Ontvang elke twee weken een samenvatting van onze nieuwste PC tips rechtstreeks in uw e-mail.

2 reacties
  1. Om mijn laptop klaar te maken voor verkoop volgde ik het hele protocol door U hier beschreven. Prima en dank alleen… aan het eind komt de opmerking dat dus het account moet worden ingevuld. Ik wil dus niet meer mijn eigen account invullen (ik wil immers verkopen) maar wil afsluiten en dat laatste lukt niet anders dan dat ik de laptop dicht sla , maar volgens mij blijft deze gewoon in werking. Hoe los ik dit op ? Dank voor reactie.

    1. Hallo, als de laptop in werking blijft, dan kunt u deze uitdrukken door de fysieke aan/uit knop enkele seconden in te houden. De laptop wordt dan geforceerd uitgeschakeld. Ik ga het herstelproces even zelf uitvoeren om te kijken of ik uw vraag goed begrijp. Het stukje met eigen account is me niet duidelijk. Ik kom erop terug, dit duurt even.

Heeft u een computer vraag?

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *