Oude Windows licentie overzetten naar een nieuwe computer

Meest gelezen tips

Stefanhttps://www.pc-tips.info/
PC Tips is een initiatief van een enthousiaste IT-specialist. Ik heb een passie voor IT en deel mijn computerkennis graag met andere mensen.

Geholpen?

Deel deze PC tip via Facebook of Twitter en help ook andere mensen. U kunt de onderstaande knoppen gebruiken of stuur een donatie aan PC Tips.

Wanneer u een nieuwe laptop of pc koopt, is Windows meestal al geïnstalleerd en geactiveerd. Maar als u van plan bent een pc op maat te laten maken, is dat misschien niet het geval en moet u misschien meer geld uitgeven om een echte Windows-licentie aan te schaffen.

Als uw nieuwe pc een oude vervangt, kunt u misschien de Windows licentie overzetten op de nieuwe pc en hoeft u niet te betalen voor een nieuwe Windows licentie.

Microsoft is vrij strikt met de regels voor licentieoverdracht, en helaas zijn niet alle Windows licenties overdraagbaar. U kunt een Windows licentie alleen overdragen als u deze via een retailkanaal hebt gekocht. Licenties die via het OEM-kanaal (Original Equipment Manufacturer) en het volumekanaal voor zakelijke gebruikers worden gedistribueerd, zijn niet overdraagbaar.

Elke Windows licentie is gebonden aan het moederbord van de computer. Dus als u probeert een productsleutel van een niet-overdraagbare licentie te gebruiken, zal de Windows Activation Server uw licentie niet valideren. Als u eenmaal weet welk type Windows licentie uw computer heeft, kunt u correct bepalen of uw licentie overdraagbaar is op een andere pc of niet.

Als Windows vooraf op uw laptop of pc is geïnstalleerd, hebt u waarschijnlijk een OEM-licentie. Als u daarentegen een Windows licentie hebt gekocht bij de online Microsoft Store of een erkende detailhandelaar, hebt u hoogstwaarschijnlijk een detailhandel licentie. Volumelicenties worden gedistribueerd aan grote organisaties zoals onderwijsinstellingen, bedrijven en overheden.

Oude Windows licentie overzetten naar een nieuwe computer

Om te bepalen over welk soort licentie u beschikt voert u het volgende uit. Klik op de Startknop. In het zoekvenster, type: Opdrachtprompt. Klik met de rechtermuisknop op het Opdrachtprompt resultaat en klik op “Als Administrator uitvoeren”.

In het Opdrachtprompt venster type het volgende commando:

slmgr -dli

Er wordt nu een “Windows Script Host” venster weergegeven waarin staat wat voor soort licentie er is geïnstalleerd op uw pc.

Welke Windows licentie heb ik?

Als Windows Script Host aangeeft dat u een detailhandels “RETAIL” licentie hebt, kunt u de Windows licentie overdragen naar een andere pc. Als u echter een volumelicentie of een OEM licentie heeft, moet u een nieuwe Windows licentie kopen voor een nieuwe pc.

Licentie deactiveren op een oude computer

Om te beginnen dient u eerst de Windows licentie te deactiveren op uw (oude) computer. Dit doet u op de volgende manier.

Klik op de Startknop. In het zoekvenster, type: Opdrachtprompt. Klik met de rechtermuisknop op het Opdrachtprompt resultaat en klik op “Als Administrator uitvoeren”.

In het Opdrachtprompt venster type het volgende commando:

slmgr /upk

U ziet daarna het bericht: Productcode is verwijderd.

Productcode is verwijderd

Daarna typt u het volgende commandi:

slmgr /cpky

U ziet daarna het volgende bericht: Productcode is verwijderd uit het register.

Productcode is verwijderd uit het register

U heeft nu de oude licentie sleutel verwijderd uit uw computer en verwijderd uit het Windows register op uw computer. U kunt nu op de volgende manier de licentiesleutel gaan installeren op de nieuwe computer.

Licentie activeren op een nieuwe computer

Klik op de Startknop. In het zoekvenster, type: Opdrachtprompt. Klik met de rechtermuisknop op het Opdrachtprompt resultaat en klik op “Als Administrator uitvoeren”.

In het Opdrachtprompt venster type het volgende commando:

slmgr /ipk {productsleutel}

vervang {productsleutel} voor de Windows licentiesleutel.

U heeft nu met succes de licentiesleutel van Windows overgezet naar een nieuwe PC. Ik hoop u hiermee geholpen te hebben. Bedankt voor het lezen!

Lees meer:

Deel deze PC tip via Sociale media en help ook andere mensen. Help mee en deel computerkennis via de onderstaande sociale media knoppen.

Hulp nodig? Of heeft u een vraag?

Ik help u graag. Graag een zo uitgebreid mogelijke beschrijving van uw computer probleem. U kunt uw vraag stellen onderaan deze pagina middels het commentaar veld. Een bedankje mag ook 🙂

Mijn computer hulp is gratis, maar zonder garanties. Indien u een vraag heeft gesteld dient u op deze pagina regelmatig te controleren of er een reactie is geplaatst. U ontvangt geen automatische e-mail bij een vraag of reactie.
Ik reageer binnen 24 uur op uw vraag, meestal sneller.

Uw bericht

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Aanbevolen PC Tips

Laatste tips

Hulp nodig?

Hulp nodig of een vraag?
Stel uw computervraag onderaan deze pagina ↓