Populaire tips
PC tips
Stefan

PC Tips is een initiatief van een enthousiaste IT-specialist. Ik heb een passie voor IT en deel mijn computerkennis graag met andere mensen.
Donatie

Geholpen?

Wilt u deze PC tip via Facebook, Twitter of andere sociale media delen? U helpt hiermee andere mensen maar ook mijn website.
Druk op ctrl + d om deze pagina op te slaan in uw favorieten.

8 Handige tips om de Windows Taakbalk aan te passen

De taakbalk in Windows wordt gebruikt om snelkoppelingen naar applicaties in weer te geven, zoekopdrachten mee uit te voeren en bezit een Windows start knop voor nog meer opties.

In Windows heeft de taakbalk vaak een standaard uiterlijk, dit kunt u aanpassen naar wens. In deze instuctie leg ik u uit hoe u de Windows taakbalk kunt aanpassen naar uw eigen wensen via de Windows instellingen.

Windows taakbalk aanpassen

Taakbalk kleiner maken

De Windows taakbalk is vrij groot en neemt een groot deel van de onderkant van het scherm in. U kunt de taakbalk grootte aanpassen door de iconen in de taakbalk te verkleinen.

Klik met de rechtermuisknop op de taakbalk. Klik op Taakbalkinstellingen uit het menu.

In de taakbalk instellingen schakel de optie: kleine taakbalkknoppen gebruiken in.

kleine taakbalkknoppen gebruiken

Hierna ziet u dat de taakbalk in Windows een heel stuk kleiner is geworden.

Naam van applicatie weergeven in de taakbalk

Als u een applicatie heeft geopend in Windows dan zal de taakbalk de applicatie groeperen en de labels (titel) verbergen.

Als u liever heeft (net als in Windows 7 bijvoorbeeld) dat de naam van de applicatie altijd zichtbaar is in de taakbalk dan wijzigt u de volgende optie: Taakbalkknoppen combineren naar wanneer taakbalk vol is, of, nooit.

kleine taakbalkknoppen gebruiken

De naam van de applicatie wordt nu weergegeven in de taakbalk.

Taakbalk verplaatsen

De taakbalk staat standaard in Windows onderin. U kunt de taakbalk wijzigen naar boven, de linkerzijde of de rechterzijde van het scherm.

In de taakbalk instellingen wijzigt u de optie: Locatie van taakbalk op het scherm naar uw gewenste locatie.

locatie taakbalk wijzigen

Taakbalk verbergen

Als u liever heeft dat de taakbalk wordt verborgen op het moment dat u deze niet nodig heeft, zet dan de optie: De taakbalk automatisch verbergen in bureaubladmodus aan. U kunt ook de taakbalk verbergen in tablet modus, zet dan de optie: De taakbalk automatisch verbergen in tabletmodus aan.

Als de taakbalk verborgen is ga dan met de muis naar de locatie van de taakbalk en de taakbalk wordt weergegeven.

taakbalk automatisch verbergen

Windows zoeken verbergen

Onderin de taakbalk vind u een groot leeg tekstveld om te zoeken in Windows. Dit zoekveld neemt nogal wat ruimte in beslag in de taakbalk. Om het zoekveld te vervangen voor een zoek icoon klikt u met de rechtermuisknop op de taakbalk.

Open de Zoeken instellingen en klik op Zoekpictogram weergeven. Het Windows zoeken venster is nu vervangen voor een Windows zoeken icoon. Om Windows zoeken helemaal te verbergen klikt op Verborgen.

windows zoeken uitschakelen taakbalk

Cortana knop verbergen

De virtuele assistent Cortana wordt in de taakbalk weergegeven door een rond icoon. Als u Cortana uitschakelt kunt u ook meteen de Cortana knop verbergen.

Klik met de rechtermuisknop op de Windows taakbalk en klik op De knop Cortana weergeven. Zorg dat de instelling is uitgeschakeld.

Cortana knop uitschakelen taakbalk

Taakweergave knop verbergen

De taakweergave knop in de taakbalk wordt standaard weergegeven in Windows 10. Als u geen gebruik maakt van de taakweergave functionaliteit is het ook niet nodig om ruimte in te nemen in de taakbalk.

Klik met de rechtermuisknop op de Windows taakbalk en klik op De knop Taakweergave weergeven. Zorg dat de taakweergave knop is uitgeschakeld.

Taakweergave knop uitschakelen taakbalk

Systeemvak pictogramma verbergen

Systeempictogrammen worden aan de rechterzijde in de taakbalk weergegeven, voorbeelden hiervan zijn de datum en tijd en het netwerk pictogram. U kunt zelf bepalen welk pictogrammen u wilt weergeven en welke niet.

Klik met de rechtermuisknop op de taakbalk. Open de taakbalkinstellingen uit het menu. Klik op de link: Systeempictogramma in- of uitschakelen.

systeempictogramma in of uitschakelen

U heeft nu de keus om de gewenste pictogrammen weer te geven in het systeemvak van Windows. U kunt de klok weergeven of verbergen, het volume, het netwerk icoon, etc.

systeempictogrammen wijzigen windows

U heeft nu een hoop tips gezien om de taakbalk in Windows aan te passen naar wens. Ik hoop u hiermee geholpen te hebben. Bedankt voor het lezen!

Help mee en deel dit artikel met andere mensen.

Hulp nodig? Of heeft u een vraag?

Ik help u graag. Graag een zo uitgebreid mogelijke beschrijving van uw computer probleem.
↓ U kunt uw vraag stellen onderaan deze pagina via het commentaar veld. ↓
Ik reageer direct op uw vraag.

Een bedankje mag ook! 🙂
2 REACTIES

Uw bericht

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Kom nog eens terug. Elke dag nieuwe PC Tips
Nieuwste tips
Nieuwsbrief
nieuwsbrief

Blijf elke twee weken op de hoogte van de nieuwste PC Tips via mijn nieuwsbrief.
Klik hier om aan te melden.

Lees alle reacties
Hulp nodig?
vraag

Heeft u een computer vraag? Stel uw vraag onderaan deze pagina ↓ Ik help u graag!