Windows Vensters beheren met Fancyzones (PowerToys)

Meest gelezen tips

Stefanhttps://www.pc-tips.info/
PC Tips is een initiatief van een enthousiaste IT-specialist. Ik heb een passie voor IT en deel mijn computerkennis graag met andere mensen.

Geholpen?

Deel deze PC tip via sociale media en help ook andere mensen. U kunt de onderstaande knoppen gebruiken of stuur een donatie aan PC Tips.

FancyZones is een onderdeel van Microsoft Powertoys om vensters te rangschikken en snel te herstellen voor een beter overzicht.

Met FancyZones kan de gebruiker een set van vensterlocaties voor het bureaublad vastzetten. Wanneer u een venster naar een zone sleept, wordt de grootte van het venster aangepast en verplaatst om die zone te vullen met het actieve Windows venster. Dit is hoe Fancyzones werkt!

Windows Vensters beheren met Fancyzones

Om te beginnen dient u PowerToys te downloaden. Klik op de laatste versie die voor Windows beschikbaar is en installeer PowerToys.

powertoys downloaden

Het installatie proces spreekt voor zich.

Als PowerToys is geïnstalleerd dan start u de PowerToys applicatie. In de Windows zoekbalk type: PowerToys en klik op PowerToys (Preview).

powertoys starten windows 10

Nu dat u PowerToys heeft gestart bevind PowerToys zich in het Windows systeemvak. Bij mij starte PowerToys geminimaliseerd op, vandaar dat ik aangeef dat het zich in het systeemvak bevind.

Powertoys in systeemvak

U hoeft verder niets te openen. PowerToys is actief in het systeemvak en is toegevoegd aan het contextmenu van Windows.

Om Fancyzones te openen, dubbelklik op het PowerToys icoon in het Windows systeemvak. Klik links in het menu op Fancyzones en zorg ervoor dat Fancyzones is ingeschakeld.

fancyzones instellingen wijzigen

In het menu Zonegedrag schakelt u de volgende optie in: De Shift-toets vasthouden om zones te activeren tijdens het slepen.

Daarna in het menu Venstergedrag schakelt u de volgende optie in: Windows Snap-snelkoppeling (Win + pijl) overschrijven om vensters tussen zones te verplaatsen.

Deze twee opties zijn nodig om Fancyzones te activeren en de Windows vensters te kunnen verplaatsen naar de gedefinieerde zone’s. De zone’s waarin vensters dienen te worden gerangschikt kunnen worden ingesteld op de volgende manier:

Om de lay-outeditor te openen klikt u op de Lay-outeditor starten knop of u drukt op de standaard toetsencombinatie: Windows toets + ‘.

toetsenbord

Het volgende venster verschijnt waarin u kunt aangeven hoe de vensters van Windows dienen te worden gerangschikt.

vensters rangschikken met fancyzones windows powertoys

Om te beginnen geeft u aan hoeveel kolommen u wilt gebruiken om vensters in te plaatsen. Deze kunt u wijzigen met de – / + knoppen, standaard zijn dit er twee. U heeft standaard keuze uit de volgende lay-out’s, focus, kolommen, rijen, raster en prioriteitsraster. Elke lay-out spreekt voor zich aan de hand van de afbeelding hierboven. Om een eigen lay-out toe te passen klikt u op het tabblad Aangepast.

Als u de lay-out heeft geselecteerd die u wenst, klikt u op de Toepassen knop om te bevestigen.

Om deze lay-out te activeren opent u eerst een paar Windows vensters. Daarna drukt u op uw toetsenbord op de Windows toets + pijl naar links of naar rechts.

toetsenbord

De pijl naar links zal een ander venster verplaatsen en rechts weer een ander.

Als u een venster wil slepen naar een bepaalde zone dan houdt u de SHIFT toets indrukt terwijl u het venster sleept naar de zone.

toetsenbord

In de afbeelding hieronder ziet u dat er twee zone’s zichtbaar worden waarnaar het Windows venster kan worden verplaatst.

venster wijzigen met fancyzone powertoys

Ik hoop dat dit artikel u heeft geholpen om met Fancyzones (PowerToys) de Windows vensters wat makkelijker te kunnen beheren.

Lees meer over PowerToys:

Kleur identificeren met Color Picker (PowerToys) en meerdere bestanden hernoemen in Windows met PowerToys.

Bedankt voor het lezen!

Lees meer tips of kom nog eens terug naar PC Tips voor nieuwe tips.

Hulp nodig? Of heeft u een vraag?

Ik help u graag. Graag een zo uitgebreid mogelijke beschrijving van uw computer probleem. U kunt uw vraag stellen onderaan middels het commentaar veld. Een bedankje mag ook ­čÖé

Mijn computer hulp is gratis, maar zonder garanties.

Uw bericht

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Meer PC Tips

Laatste tips

computers

Hulp nodig?

Hulp nodig of een vraag?
Stel uw computervraag onderaan deze pagina Ôćô