More
  Startpagina Handige tips Handige tips tegen virussen en om uw PC te beschermen - PC-Tips.info

  Handige tips tegen virussen en om uw PC te beschermen – PC-Tips.info

  Met miljoenen mensen die dagelijks op het internet surfen, zitten er altijd wel mensen bij die kwaad in de zin hebben, denk aan hackers, oplichters e.d. Deze cybercriminelen zijn er op uit om uw computer te infecteren met een virus en deze te gebruiken voor het versturen van spam, het tonen van advertenties of het systeem versleutelen voor geld. Dit laatste, het versleutelen van bestanden en het volledige computersysteem zien we steeds meer, we noemen dit Ransomware. Als een Ransomware virus uw computer heeft geïnfecteerd is het vaak niet mogelijk om bestanden terug te halen. Het is daarom extra belangrijk om uw bestanden en computer te beschermen.

  Begin met de basis, namelijk kennis

  Als we werken met techniek is het uiterst belangrijk dat we de basis van deze techniek beheersen. Windows bevat een aantal oplossingen om gebruikers te beschermen tegen kwaadwillige software. Microsoft heeft hiervoor het Windows Beveiligingscentrum ontworpen. Het is uiterst belangrijk dat het Windows Beveiligingscentrum goed werkt, activeer daarom de windows firewall en windows defender. Windows Firewall en Windows Defender zijn standaard ingebouwd in Microsoft Windows om de gebruiker te beschermen.

  Het is belangrijk om Windows Defender up to date te houden. De Windows Defender zal dagelijks een update uitvoeren, echter als u de melding krijgt dat Windows Defender updates mist, is het raadzaam deze meteen te updaten. Hierdoor blijft u beschermd tegen de bekende virussen.

  Installeer een betaalde antivirus oplossing

  Als u de computer gebruikt voor het internet is het raadzaam om een betaalde antivirus oplossing aan te schaffen en te installeren. Een betaald antivirus programma biedt een aantal grote opties tegenover gratis, of b.v. windows defender. Realtime bescherming, dat betekend dat ieder bestand wordt gecontroleerd op virussen, zowel in het geheugen als een actief proces. Hiermee stopt u een virus al voordat het überhaupt heeft kunnen openen. Bij een betaalde antivirus scanner is men ook meer gericht op de allernieuwste virussen, hiermee zijn zij vaak sneller met het detecteren van nog onbekende virussen. We noemen deze techniek 0-day bescherming, 0-day, staat voor zero day, oftewel “onbekend”. Malwarebytes is een antivirus, anti adware en anti potentieel ongewenst programma beveiliging oplossing. Wij hebben Malwarebytes uitvoerig getest en Malwarebytes is de beste oplossing zonder of naast een bestaand antivirus programma.

  Wat is spyware en hoe bescherm ik mijn PC tegen spyware?

  Spyware is een algemene term voor software die gegevens verzameld van een computer. Spyware is iets heel anders dan een virus, een virus is erop uit om zoveel mogelijk andere computers te infecteren. Spyware daar in tegen is uit op uw persoonlijke gegevens, en dit is in deze tijd mogelijk nog erger dan een virus. Hierboven heb ik gesproken over een antivirus oplossing die u beschermd tegen virussen, echter richten criminelen zich nu meer op spyware. Helaas zijn de meeste antivirus oplossingen zoals Avast, Norton e.d. vaak niet instaat om spyware te detecteren.

  Als er spyware op uw PC is geïnstalleerd dan wordt al uw internet gedrag op het internet gevolgd, bijvoorbeeld tijdens het online shoppen. U zal merken dat als u op website komt waar u kunt shoppen er van allerlei vervelende advertenties worden weergegeven. Dit zijn advertenties gebaseerd op uw surf gedrag, weergegevens door de spyware. Spyware staat ook bekend om het constant openen van nieuwe browser vensters met doorverwijzingen naar vreemde websites.

  Om uw computer te beschermen tegen spyware is het allerbelangrijkst om uw browser te updaten naar de laatste versie. Gebruikt u google chrome, dan kunt u deze updaten via de help functie in Chrome. Firefox installeert de updates tijdens het opstarten en Internet Explorer en Edge krijgen hun updates via Windows Update. Zorg dus dat Windows Update is ingeschakeld en uw computer updates ontvangt.

  Tips om uw computer en online identiteit te beschermen

  Het allerbelangrijkst is ook het gene waarmee ik dit artikel ben begonnen, kennis. Cybercriminelen en andere mensen die kwaadwillen proberen u vaak op de meest inventieve manieren te overtuigen om een virus of spyware te installeren. Phishing is hier een mooi voorbeeld van, ontvangt u een mail van de bank met de vraag om uw gegevens te bevestigen dan moet u zich afvragen waarom de bank zoiets wil. Ik bedoel, de bank heeft toch al uw gegevens? Het komt neer op een stuk common sense, gevoel. Ga niet klakkeloos in op e-mails van uw bank, een bezorgdienst of andere instantie, probeer eerst bij u zelf na te gaan of het allemaal wel klopt.

  • Bel de instantie om te vragen of hen de e-mail of het bericht verstuurd hebben.
  • Download geen software van pop-ups die in uw browser verschijnen, denk aan browser, flash player of adobe reader updates. Dit zijn vaak spyware programma’s.
  • Houdt Microsoft Windows (Windows Update) en de bijbehorende software altijd up to date, dit kan middels Flexera Personal Software Inspector (gratis)
  • Maak backups van Windows, zodat u Windows altijd kunt herstellen bij een crisis.
  • Heeft u nog geen antivirus oplossing, download dan een gratis antivirus of malwarebytes.
  Stefan
  PC Tips is een initiatief van een enthousiaste IT Specialist. Ik heb een passie voor IT en deel mijn kennis graag met andere mensen. Bent u geholpen? Help mijn website! Deel dit bericht op Social media of op een website. Alvast bedankt!

  LAAT EEN REACTIE ACHTER

  Please enter your comment!
  Please enter your name here

  Meest gelezen artikelen

  Bescherm uw computer in openbare WiFi netwerken

  Er zijn maar weinig plekken meer waar geen gratis wifi of bedraad internet meer beschikbaar is. Iedereen wil ten slotte ten alle tijden met...

  Dit is hoe u Windows update bestanden kunt verwijderen

  Als u problemen ondervind met Windows update zijn er verschillende manieren om dit op te lossen. Een van de oplossingen om Windows update problemen...

  Opstart programma’s uitschakelen in Windows 10, dit is hoe!

  Windows 10 start vrij snel als het nieuw is geïnstalleerd, maar naarmate je meer apps installeert kan het opstarten van Windows in de loop...

  Bluetooth problemen in Mac OS X oplossen

  Dit is een tip voortgekomen uit eigen frustratie. Na het aanschaffen van een nieuwe toetsenbord voor mijn Mac kwam ik met bluetooth in de...