macOS

Apps openen als Root beheerder in MacOS

In macOS zijn bepaalde delen van het bestandssysteem standaard niet beschikbaar, zelfs als u de beheerder bent. Maar als u de root gebruiker gebruikt op uw Mac, krijgt u lees- en schrijfrechten voor het hele bestandssysteem.

U kunt zelfs toegang krijgen tot bestanden van het account van een andere gebruiker. Dit is bijvoorbeeld handig als u uw gebruikersnaam of wachtwoord bent vergeten, of als een ex-werknemer het bedrijf verlaat zonder de inloggegevens voor zijn bedrijfslaptop te delen.

Door de root gebruiker in te zetten bij het openen van apps, heeft u volledige controle over uw Mac. Hoewel dit handig kan zijn voor gevorderde gebruikers, is het ook veel gemakkelijker om uw Mac te beschadigen. Apple is zich hier volledig van bewust en heeft de root gebruiker standaard uitgeschakeld.

In dit artikel leest u hoe u apps als “root” kunt openen om beheerdersrechten te verkrijgen over een applicatie of over het macOS besturingssysteem.

Apps openen als root in MacOS

Om apps als root te openen dient u de Terminal app te gebruiken. Terminal is een opdrachtregel app waarmee u snel de controle over uw besturingssysteem kunt overnemen en wijzigingen kunt aanbrengen.

Sudo commando gebruiken om apps als root uit te voeren

Klik op de Apps map en open de Terminal app. Deze app kunt u vinden in de map hulpprogramma’s en klik op Terminal.

Open nu de Apps map op uw Mac, waar alle apps zichtbaar zijn. Klik met de rechtermuisknop op de app die u uit wilt voeren als root beheerder. Klik vervolgens op “Toon pakketinhoud”.

Als het gaat om een los bestand dan slaat u bovenstaande stap over. Ik ga er in dit voorbeeld even vanuit dat u een app probeert te starten.

In de meeste gevallen klikt u door op de map “Contents” en daarna klikt u op de map “macOS”.

In de map “macOS” bevinden zich een of meerdere “Uitvoerbaar Unix-bestand(en)”. Zorg ervoor dat u het goede uitvoerbaar bestand voor u heeft. Klik er eenmaal op om het bestand te selecteren.

Ga nu terug naar het Terminal venster. U gaat nu het uitvoerbaar unix-bestand uitvoeren als root beheerder.

In het Terminal venster typt u:

sudo {spatie} en daarna sleept u het uitvoerbaar unix-bestand naar het Terminal venster achter “sudo “.

U ziet dat de locatie van de app nu achter “sudo ” komt te staan. Geef daarna het beheerderswachtwoord van uw Mac in en druk op enter. De app wordt uitgevoerd als root beheerder in macOS.

De root gebruiker is een beheerdersaccount, dat betekent dat het een ander profiel heeft dan de gebruiker waarmee u standaard bent aangemeld in macOS.

Als u een app opent als root dan krijgt u niet de bekende aangepaste app instellingen die de app al heeft van uw account. Elke app instelling of wijziging dient u als root gebruiker in de app dus opnieuw in te stellen.

Root account inschakelen

U kunt de root gebruiker ook inschakelen in macOS. Dit is hoe u het root account inschakelt.

Open een Terminal venster, druk op de Command + spatiebalk toetsencombinatie. In het Spotlight zoekvenster type: Terminal en open de app.

In Terminal type het volgende commando:

dsenableroot

Geef daarna eenmaal uw beheerdersaccount wachtwoord in en daarna tweemaal een sterk root wachtwoord. Daarna is het root account ingeschakeld in macOS.

Vervolgens logt u uit van uw Mac en klikt u in het aanmeldscherm op “Andere gebruiker”.

Geef “root” in als gebruiker en het root wachtwoord. U bent nu aangemeld als root in macOS.

Om de root gebruiker uit te schakelen gebruikt u het commando:

dsenableroot -d

en volgt u de stappen om het root account te blokkeren.

Lees ook: 27 tips om Mac sneller maken.

Ik hoop u hiermee geholpen te hebben. Bedankt voor het lezen!

Gepubliceerd door
Stefan