CleanMyMac X: Alle functies, gratis download en informatie

Stefan
cleanmymac

CleanMyMac X van MacPaw vervangt honderden optimalisaties voor macOS door een breed scala aan hulpmiddelen, van een prestatie monitor en malware verwijderaar tot een tool om macOS om de zoveel tijd op te schonen. CleanMyMac X helpt daarbij uw Mac ook te beschermen tegen virussen.

CleanMyMac X spreekt 13 talen en is het meest gedownloade hulpmiddel ter wereld onder Mac gebruikers.

In dit artikel leest u wat u van de functies van CleanMyMac X kunt verwachten en hoe u ze gebruikt om uw Mac te optimaliseren.

Alle functies van CleanMyMac op een rij!

Hoe verwijder ik overbodige bestanden op mijn Mac?

Overbodige bestanden nemen onnodig schijfruimte in. Het is daarom aan te raden om overbodige bestanden met regelmaat te verwijderen. Dit kunt u doen door elke app afzonderlijk naar de prullenbak te slepen en op deze manier apps die u niet meer gebruikt te verwijderen. Echter, dit is vaak niet genoeg.

Er zijn namelijk veel meer overbodige bestanden die schijfruimte innemen op uw Mac. Dit zijn oude taal bestanden van apps, tijdelijke bestanden die apps gebruiken, systeem- en gebruikerslogs, en oude mailbijlages.

Deze bestanden kunt u afzonderlijk allemaal verwijderen, tenminste, als u weet waar u moet zoeken. CleanMyMac X kan deze bestanden detecteren en verwijderen. Het resultaat is dat er gigabytes aan schijfruimte vrijgemaakt kan worden door een “Slimme scan” uit te voeren met CleanMyMac X.

Begin met een enkele klik op de Scan knop om een Slimme scan uit te voeren. Tijdens een slimme scan worden overbodige bestanden gedetecteerd en weergegeven in een overzicht.

U kunt daarna zelf bepalen wat u wilt verwijderen of het aan CleanMyMac X overlaten. Alle bestanden zijn overigens veilig te verwijderen, maar toch heeft u controle.

Slimme scan uitvoeren met CleanMyMac X

U ziet in een overzicht wat er overbodige bestanden is gedetecteerd. De data wordt weergeven in GB (Gigabytes).

Overbodige bestanden detecteren en verwijderen

Als u meer informatie wilt over welke overbodige bestanden er zijn gedetecteerd dan klikt u op “Bekijk in detail”.

U ziet dat er overbodige systeembestanden, mail-bijlages en prullenmand bestanden zijn gevonden. Door erop te klikken ziet u aan de rechterzijde meer specifiek om wat voor overbodige bestanden het gaat. Dit zijn gebruikerscachebestanden, systeemcachebestanden, systeemlogs, oude taalbestanden en gebruikerslogs.

Details van overbodige bestanden weergeven

Indien nodig kunt u elk type overbodig bestand behouden door de selectie ongedaan te maken. Als u vervolgens weer terug gaat naar het overzicht dan kunt u de overbodige bestanden verwijderen door op de “voer uit” knop te klikken.

Mac optimaliseren door overbodige bestanden te verwijderen

CleanMyMac X gaat nu uw Mac systeem optimaliseren door verschillende overbodige bestanden te verwijderen.

Elk afzonderlijk onderdeel kunt u aan de linkerzijde op laten ruimen. Deze verschillende onderdelen bevinden zich onder het kopje “Opruiming”. Het gaat om systeembestanden, mail-bijlages en prullenmanden.

Hoe bescherm ik mijn Mac tegen malware en virussen?

CleanMyMac X is uitstekend in het detecteren van malware en virussen op uw Mac. Dit doet CleanMyMac door gebruik te maken van een constant up-to-date database met detecties voor de laatste virussen en andere malware.

Als u nog steeds denkt dat uw Mac niet geïnfecteerd kan raken met een virus, dan denk nogmaals. Doordat CleanMyMac periodiek scans uitvoert op uw Mac computer blijft uw Mac beschermt tegen virussen. Deze scans worden op de achtergrond uitgevoerd en hoeft er verder niets voor te doen. Mocht u twijfelen dan kunt u zelf ook handmatig een scan uitvoeren.

Aan de linkerzijde onder het kopje “Bescherming” klik op malware en daarna op de Scan knop om een malware scan uit te voeren op uw Mac.

Mac beschermen tegen malware en virussen

Uw Mac wordt nu gecontroleerd op malware tegen een database met de laatste virusdetecties. Deze database wordt elke dag bijgewerkt.

Virusscan uitvoeren op Mac

Als er malware wordt gedetecteerd dan ziet u in een overzicht welke malware het betreft, met meer informatie over wat de malware precies doet en een optie om de malware direct te verwijderen. Het is niet nodig om zelf aan de gang te gaan. CleanMyMac X lost het probleem op. Indien nodig kunt u contact opnemen met MacPaw en hun helpen u verder.

Lees ook
Dit is hoe u iPhone of iPad games speelt op uw Mac

Bescherm uw privacy op uw Mac

Privacy is een belangrijk onderdeel. Ook hiermee kan CleanMyMac X u helpen. Als u het internet gebruikt op uw Mac dan laat u sporen na. Denk hierbij aan browsergeschiedenis, maar ook aan logbestanden van verschillende apps waarmee u communiceert en zelfs app-bevoegdheden.

Door één enkele klik kunt u sporen op uw Mac detecteren en verwijderen. Op deze manier kunt u gegevens die door de browser(s) zijn opgeslagen verwijderen.

Klik op de Scan knop om te beginnen met het detecteren van privacy gevoelige gegevens op uw Mac.

Bescherm uw privacy op uw Mac

U ziet na de scan in een overzicht welke privacy gevoelige gegevens u met CleanMyMac X kunt verwijderen. Alle privacy gevoelige data in de browsers op uw Mac worden gedetecteerd. Dit zijn automatisch ingevulde gegevens, bewaarde wachtwoorden, de browsergeschiedenis, cookies, downloadgeschiedenis en sessies van de laatst geopende tabbladen.

Elke onderdeel kunt u afzonderlijk selecteren of niet selecteren om deze privacy gevoelige data op te schonen.

privacy gegevens verwijderen van Mac

Niet alleen kunt u browsergegevens verwijderen, maar ook bevoegdheden van apps herstellen. Hierin ziet u in een overzicht welke apps op uw computer, welke bevoegdheden hebben. Deze bevoegdheden kunt u inzien en waar nodig intrekken.

App bevoegdheden beheren

Ook in Finder ziet u enigszins privacy gevoelige data. Dit zijn de recent geopende bestanden zoals documenten, maar ook recente geopende servers en programma’s. Deze sporen kunt u ook wissen.

Recente items in Finder wissen

Elke keer als u een verbinding maakt met een Wi-Fi netwerk, dan wordt de netwerknaam van deze Wi-Fi verbinding opgeslagen op uw Mac. Het is ook mogelijk om via de privacy module in CleanMyMac X de recent verbonden Wi-Fi verbindingen te wissen.

Op deze manier kunt u bijvoorbeeld openbare Wi-Fi netwerken wissen. Dit vormt een gevaar want elke keer als u Mac in de buurt komt van een openbaar Wi-Fi netwerk waarmee het ooit verbonden is geweest dan maakt het automatisch opnieuw verbinding met dit openbaar netwerk. Als u dit niet wilt, controleer dan de lijst met verbonden Wi-Fi netwerk en verwijder het Wi-Fi netwerk waarmee u niet automatisch wenst te verbinden.

Lijst met oude wifi netwerken wissen

Hoe kan ik mijn Mac optimaliseren?

Het optimaliseren van uw Mac is iets wat u om de zoveel tijd moet doen. Het gaat bij optimalisatie om het verbeteren van uw Mac door oude startagenten op te ruimen.

Startagenten zijn hulpmiddelen die apps gebruiken om onderdelen van hun apps te starten. Het zijn vaak deze startagenten die u Mac tijdens het opstarten aanzienlijk kunnen vertragen. Er is wel enige kennis nodig om deze startagenten uit te schakelen. Het is onderdeel van de CleanMyMac functies om deze startagenten in te zien en waar nodig uit te schakelen. Echter, zonder kennis wat een specifieke startagent is het niet aan te raden om zomaar een startagent uit te schakelen.

Om een overzicht te krijgen van alle startagenten klikt u aan de linkerzijde op “Optimalisatie” en daarna op “Startagenten”.

Startagenten optimaliseren op een Mac

Door dubbel te klikken op een startagent kunt u deze in- of uitschakelen. Ik zou aanraden om eerst een startagent uit te schakelen, uw Mac te herstarten en als u geen problemen ondervind met de betreffende app, dan pas de startagent ook daadwerkelijk te verwijderen.

Mocht een app ooit vastgelopen zijn, of zijn er apps die grote verbruikers zijn van uw Mac door systeemprocessen uit te putten dan ziet u deze apps in de “Vastgelopen apps” of het “Grote verbruikers” overzicht. Indien nodig kunt u dan deze app(s) verwijderen.

Hoe kan ik mijn Mac onderhouden?

Iedere Mac heeft standaard onderhoud nodig. Door onderhoud aan uw Mac uit te voeren kunt u RAM geheugen vrijmaken, schijfruimte vrijmaken, onderhoudscripts uitvoeren, de DNS cache wissen en meer.

In CleanMyMac X zijn verschillende hulpmiddelen beschikbaar om uw Mac te onderhouden. Deze hulpmiddelen kunt u stuk voor stuk uitvoeren om uw Mac zelf te onderhouden zonder het uitvoeren van ingewikkelde scripts.

RAM-geheugen vrijmaken

Zo kunt u het RAM-geheugen vrijmaken op uw Mac. Als het geheugen op uw Mac volraakt dan reageren apps langzaam en wordt u Mac ook trager. Het vrijmaken van RAM-geheugen helpt om uw Mac weer direct sneller te maken door in beslag genomen RAM-geheugen vrij te maken.

RAM geheugen vrijmaken op Mac

Ruimte vrijmaken

Er staan een hele hoop bestanden op uw Mac die vrijgemaakt kunnen worden. Deze bestanden maken direct schijfruimte beschikbaar als u deze opruimt. Normaliter worden deze bestanden pas gewist op het moment dat de schijfruimte bijna opraakt. Door deze bestanden direct te wissen te wissen krijgt u direct meer schijfruimte.

Lees ook
Nieuw: Space Lens in CleanMyMac (Bestanden opschonen)

Schijfruimte vrijmaken op Mac

Onderhoudsscripts uitvoeren

In macOS zitten standaard dagelijkse, wekelijkse, en maandelijkse scripts die een aantal taken uitvoeren. Dit zijn taken als log-bestanden controleren, tijdelijke bestanden wissen, en systeemoptimalisatie scripts. Het uitvoeren van deze scripts helpt om uw Mac te onderhouden. Deze onderhoudsscripts kunt u direct uitvoeren.

Onderhoudsscripts uitvoeren op Mac

DNS-cache wissen

Als u geen verbinding kunt maken met een bepaalde website, of het netwerk is traag, dan kan het helpen om de DNS-cache te wissen. In macOS worden DNS-verzoeken bijgehouden als cache. Het wissen van deze cache helpt het opnieuw opbouwen van deze DNS-cache. Op deze manier worden nieuwe verwijzingen gemaakt met als gevolg dat een netwerk of internet probleem is opgelost.

In CleanMyMac X kunt u met een enkele klik de DNS-cache wissen.

DNS cache wissen op Mac

Mail app sneller maken

Als de mail app trager wordt, door bijvoorbeeld oude verwijzingen en een overvloed aan bijlages die moeten worden geladen. Dan kunt u via CleanMyMac X de mail app sneller maken. U kunt op deze manier de mail app database herindexeren en zoeksnelheid verbeteren. Dit is veilig, er worden geen e-mails of bijlages gewist.

Mail sneller maken op Mac

Spotlight opnieuw indexeren

Via Spotlight kunt u zoeken op uw Mac. Dit gebeurt via een database met verwijzingen naar apps, instellingen en bestanden. Het opnieuw indexeren van deze database kan helpen om bestanden te vinden, maar ook om het zoekproces te versnellen.

Spotlight opnieuw indexeren

Schijfbevoegdheden herstellen

Als u toegangsproblemen heeft op een specifieke schijf dan kunt u met dit hulpmiddel de bevoegdheden herstellen. Door dit hulpmiddel te gebruiken kunt u direct bestands- en mapbevoegdheden in het gehele Mac systeem controleren en herstellen.

Schijfbevoegdheden herstellen

TimeMachine back-ups verkleinen

Uw Mac maakt indien ingeschakeld via TimeMachine reserverkopieen. Deze reserverkopieen via TimeMachine nemen aanzienlijk schijfruimte in beslag. Door het verkleinen van deze reserverkopieen maakt u direct schijfruimte vrij, maar blijft de data onaangetast. Uw reserverkopieen via TimeMachine worden dus niet aangetast en blijven intact, wel worden ze verkleind (compressie).

TimeMachine momentopnames verkleinen om schijfruimte te besparen

Hoe kan ik apps die ik niet meer gebruik verwijderen van mijn Mac?

Hoe langer u uw Mac gebruikt, hoe meer apps u gaat installeren. Apps zijn onmisbaar op een Mac.

Echter, na verloop van tijd zijn er ook apps die u amper tot niet meer gebruikt. Het verwijderen van apps is daarom om de zoveel tijd een goede eigenschappen om uw Mac in top conditie te houden.

Als u een app wilt verwijderen dan kunt u dit doen door de app zelf naar de prullenbak te slepen. De gehele inhoud inclusief de app wordt dan in de prullenbak geplaatst waarna u de app kunt verwijderen.

Het slepen is een optie, maar u kunt een app ook verwijderen door een “uninstaller” uit te voeren. Dit is een specifiek bestand die het verwijder proces voor u uitvoert. Door een uninstaller te gebruiken verwijderd de app vaak ook configuratie bestanden en andere bestanden die zich op de harde schijf van uw Mac bevinden.

Om het allemaal makkelijker te maken, is er ook een “verwijderaar” aanwezig in CleanMyMac. Deze functie helpt u om alle apps op uw Mac weer te geven in een duidelijk overzicht. Dit overzicht kunt u ook nog eens sorteren op “Ongebruikt”, “Restjes” en zelf op “Verdacht”.

Ongebruikte apps verwijderen

Ongebruikte apps zijn apps die u 6 maanden of langer niet meer heeft geopend. Selecteer de app die u niet meer gebruikt en klik daarna op de “verwijder” knop om de app direct te verwijderen.

Ongebruikte apps verwijderen met CleanMyMac

Restjes van apps verwijderen

Door op “Restjes” te klikken kunt u onderdelen die apps achterlaten na het handmatig deinstalleren ook verwijderen. Op deze manier kunt u nog meer onderdelen van “oude apps” verwijderen en uw Mac opschonen.

Restjes verwijderen

Hoe update ik apps op mijn Mac?

Apps bijwerken naar de laatste versie is in macOS een automatisch proces. Alle apps die u via de AppStore heeft gedownload worden door de AppStore ook automatisch geüpdate.

Om een overzicht te krijgen van welke apps op uw Mac een nieuwe versie beschikbaar hebben opent u het “Updater” overzicht in CleanMyMac X. Via dit overzicht kunt u direct zien welke apps nieuwe versies beschikbaar hebben en of u deze apps wel of niet wilt updaten.

Selecteer de app(s) die u wilt updaten en klik op de “Werk bij” knop om de laatste versie van deze app te downloaden en te installeren.

Lees ook
Applicaties verwijderen Mac: Zo verwijderd u Mac apps!

Hoe update ik alle apps tegelijk op mijn mac

Hoe verwijder ik oude en grootte bestanden op mijn Mac?

Het is vaak niet te doen om uw hele Mac te controleren op oude en vooral grootte bestanden. Dit kost gewoon teveel tijd en u zoek iedere uithoek op uw Mac handmatig moeten afzoeken. Om het zoeken naar grote en oude bestanden op uw Mac makkelijker te maken kunt u gebruik maken van de “Groot en oud” functie in CleanMyMac X.

Door deze functie te laten zoeken naar oude en grote bestanden krijgt u direct in een overzicht te zien welke bestanden u de laatste 6 maanden niet meer heeft geopend. De keuze is daarna aan uw of u deze oude bestanden wilt verwijderen.

Begin met een klik op de “Scan” knop om oude en grote bestanden te zoeken op uw Mac.

Oude en grote bestanden zoeken op uw Mac

Als de zoekopdracht is afgerond dan ziet u in een overzicht welke bestanden er zijn gevonden. Deze bestanden kunt u op verschillende manieren sorteren.

Zo kunt u het overzicht sorteren op “Soort” bestand. Dit zijn Archieven (zip, en rar bestanden bijvoorbeeld), Films en Overige bestanden.

Om de bestanden op grootte te sorteren kunt u gebruikmaken van de “Enorm”, “Gemiddeld” en “Klein” sorteermethode. Dit maakt het makkelijk om bestanden op een bepaalde grootte te sorteren.

Als laatste kunt u het overzicht sorteren op “toegangsdatum”. Dit zijn filters die alleen bestanden laten zien die u bijvoorbeeld een jaar geleden, een maand geleden, een week geleden of vorige week nog heeft geopend.

Als u een selectie heeft gemaakt van oude of grote bestanden dan klikt u onderaan op de “verwijder” knop om de bestanden te verwijderen.

Oude bestanden op Mac

Hoe kan ik bestanden wissen zonder sporen achter te laten?

Als u ongewenste bestanden heeft op uw Mac en wilt deze wissen zonder mogelijkheid om deze bestanden ooit nog te herstellen? Dan is dit mogelijk via de “Versnipperaar” functie in CleanMyMac X.

De versnipperaar helpt u om bestanden te wissen die niet meer hersteld kunt worden. Dit houdt in dat software die er eventueel op gericht is om bestanden via bestandshistorie te herstellen niet meer het bestand kan herstellen. Niet alleen helpt het om ongewenste bestanden te wissen zonder sporen.

Deze “versnipperaar” functie helpt ook om bestanden die zijn vergrendeld door macOS systeemprocessen zoals Finder wel te kunnen wissen. Als een bestand dus in gebruik is, kunt u het bestand via de “versnipperaar” alsnog verwijderen.

Selecteer het bestand met de versnipperaar en verwijder het bestand zonder sporen achter te laten.

Bestand wissen zonder sporen achter te laten met de versnipperaar

CleanMyMac X snel menu

Als u CleanMyMac X gaat gebruiken dan hoeft u niet de app te openen om snel inzicht te krijgen in de prestaties van uw Mac.

U kunt met CleanMyMac X overzichtelijk via het “snel menu” een overzicht krijgen van vitale Mac functies zoals het RAM-geheugen, de netwerksnelheid, de CPU en de schijfruimte. Indien nodig kunt u snel een optimalisatie starten.

Ik gebruik dit snel menu vaak om inzicht te krijgen in het beschikbaar RAM geheugen op mijn Mac. Door een enkele klik op “maak vrij” maak ik direct RAM geheugen vrij, waarna mijn Mac weer sneller reageert.

U ziet verder de “realtime malwaremonitor”. In de malwaremonitor ziet u wanneer en vooral welke bestand er voor het laatst is gescant. Indien nodig kunt u door op de “controleer nu” de laatste malware definities downloaden voor de malware monitor. Uw Mac is dan direct beschermt tegen de laatste virus- en malware apps.

Onderaan ziet u verder de netwerkverbinding. Hier kunt u een test uitvoeren om de internetsnelheid te meten. Dit is handig als u vermoed dat uw internet trager is geworden op uw Mac.

Als u Dropbox heeft gekoppeld dan ziet u hier ook de status van uw dropbox account, bijvoorbeeld hoe ruimte er nog vrij is op uw dropbox account.

Bovenaan bevinden zich de aanbevelingen. Dit zijn optimalisaties die u periodiek kunt uitvoeren om uw Mac in top conditie te houden. Mocht u zelf vergeten om een optimalisatie na een specifieke tijd uit te voeren dan zal de aanbeveling u helpen herinneren.

CleanMyMac aanbevelingen

Ik hoop dat deze CleanMyMac X review u heeft geholpen, door toe te lichten hoe u de functies in CleanMyMac X kunt gebruiken om uw Mac te verbeteren.

CleanMyMac X gratis download

Klik hier voor meer informatie over CleanMyMac X.U kunt CleanMyMac gratis downloaden voor uw Mac.

Bedankt voor het lezen!

Blijf op de hoogte
Ontvang elke twee weken een samenvatting van onze nieuwste PC tips rechtstreeks in uw e-mail.

1 reactie
Heeft u een computer vraag?

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *