Home PC tips macOS Het Lettertype en Lettertype grootte wijzigen in macOS

Het Lettertype en Lettertype grootte wijzigen in macOS

0

Een lettertype is een belangrijk onderdeel van een besturingssysteem. Niet alleen maakt een lettertype het besturingssysteem persoonlijk, maar een specifiek lettertype maakt het voor mensen ook makkelijker om tekst te lezen.

In macOS kunt u makkelijk het lettertype aanpassen. U kunt het globale lettertype aanpassen, maar u kunt ook het lettertype voor een aantal applicaties op Mac instellen per applicatie.

Het Lettertype en Lettertype grootte wijzigen in macOS

Lettertype grootte wijzigen

Om de grootte van het lettertype te wijzigen kunt u beginnen met aanpassen van de schermresolutie op uw Mac. macOS biedt een aantal vooraf ingesteld schermresoluties die ieder op hen beurt het lettertype vergroot of juist verkleint.

In de linkerbovenhoek klik op het Apple-icoon (). In het menu klik op Systeemvoorkeuren. Klik daarna op Beeldschermen.

Lettertype grootte wijzigen met schermresolutie mac

U kunt hier de resolutie aanpassen voor uw beeldscherm. Standaard voor beeldschermen is voor de meeste gebruikers geschikt. Echter, als u liever een kleiner of groter lettertype wilt dan kunt u met de optie: Geschaald het lettertype en dus ook de schermresolutie aanpassen.

Klik op Geschaald en kies de beste lettertype grootte aan de hand van de “Grotere tekst” of “Meer ruimte” opties.

Lettertype wijzigen menu balk

In macOS vind u bovenin een menubalk. U kunt ook het lettertype grootte van de tekst in het menu aanpassen. Hiervoor dient u wel af- en aan te loggen in macOS na het aanpassen van de grootte van het lettertype in de menubalk.

In de linkerbovenhoek klik op het Apple-icoon (). In het menu klik op Systeemvoorkeuren. Klik daarna op Toegankelijkheid.

Klik links in het menu op Beeldscherm. U ziet hier de optie: Grootte menubalk. Het lettertype formaat kunt u wijzigen naar Standaard of naar Groot. Na een herstart van macOS ziet u het gewenste lettertype formaat.

Lettertype en Lettertype grootte aanpassen in Mail app

Ook in specifieke apps kunt u het lettertype of het lettertype grootte aanpassen. Zo ook in de Mail app in macOS.

Open de mail app. Klik in het menu op Mail en klik daarna op Voorkeuren. Klik daarna op het tabblad: Lettertype en kleur.

Klik bij Lettertype berichten op Selecteer en wijzig het soort lettertype of het lettertype grootte.

Lettertype en Lettertype grootte aanpassen in Berichten app

Open de berichten app. In het menu klik op Berichten. Klik daarna op Voorkeuren.

Klik op tabblad: Algemeen. Onderin kunt u de tekstgrootte wijzigen door het balkje naar links of naar rechts te slepen. Hiermee wijzigt u de tekstgrootte in de Berichten app.

Lettertype grootte aanpassen in Safari

Er zijn in Safari twee manieren om het lettertype grootte aan te passen. U kunt inzoomen op de pagina met functietoetsen of u kunt een tekstgrootte instellen per website.

Lettertype vergroten door in te zoomen

Om tekst te vergroten in Safari bezoekt u de website die u wilt lezen met een groter lettertype. U kunt daarna de volgende functie toetsen gebruiken.

Druk op CMD (⌘) en de + toets tegelijk in om in te zoomen. Het lettertype wordt nu groter waardoor u de tekst makkelijker kunt lezen.

Druk op CMD (⌘) en de – toets tegelijk in om in te zoomen. Het lettertype wordt nu kleiner waardoor u de tekst makkelijker kunt lezen.

Druk op CMD (⌘) en de 0 toets tegelijk in weer terug te gaan naar de normale weergave.

Lettertype grootte aanpassen voor alle websites

Om standaard een bepaald zoom-niveau in stellen zodat elke website een groter lettertype weergeeft kunt u instellen op de volgende manier.

Open Safari. In het menu klik op Safari en klik daarna op Voorkeuren. Klik daarna op tabblad: Websites. In het linker menu klik op Zoomniveau.

Rechts onderaan vind u het zoomniveau. Als u dit niveau wijzigt dan worden alle websites die u bezoekt vergroot met dit specifiek percentage. Let erop dat sommige website hierdoor mogelijk anders worden weergegeven dan oorspronkelijk bedoeld door de ontwerper.

Lees meer: mac sneller maken.

Ik hoop u hiermee geholpen te hebben. Bedankt voor het lezen!

Controleer uw computer gratis op malware, virussen en meer met Malwarebytes. U kunt Malwarebytes 14 dagen gratis proberen. Download Malwarebytes nu gratis (directe download).

GEEN REACTIES

Uw bericht

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Mobiele versie afsluiten