Mac start niet op of start niet door? Probeer deze 8 tips!

Stefan
Mac start niet op of start niet door

Heeft u het probleem dat uw Mac niet opstart? Dit is bij veel oudere Mac modellen een probleem. De reden achter waarom een Mac niet doorstart of opstart is vaak moeilijk te achterhalen omdat er geen informatie komt op het beeldscherm, waarom een Mac niet opstart.

Echter, er zijn een aantal tips die u kunt proberen om ervoor te zorgen dat uw Mac alsnog opstart. Deze 8 tips leest u in dit artikel.

Dit zijn tips die iedereen kan toepassen ongeacht computerkennis.

Mac start niet op

Mac aansluiten op stroom

Is uw Mac aangesloten op het stroomnet? Soms heeft een Mac meer stroom nodig dan de Mac beschikbaar heeft om door te starten. De Mac computer aansluiten op het stroomnet kan er net voor zorgen dat de Mac wel doorstart.

mac aansluiten op stroom

Hoewel het voor de hand lijkt te liggen, is het iets wat veel mensen over het hoofd zien. Een gestage stroomvoorziening is soms alles wat nodig is om uw Mac te laten opstarten. Als de Mac nog steeds niet opstart, laat de batterij dan een paar minuten opladen en probeer hem dan opnieuw op te starten.

Stroomkabels omwisselen

Als uw Mac geen stroom meer heeft, ligt het probleem misschien niet bij de batterij maar bij de stroomkabel. Probeer een reservekabel als u er een hebt liggen. Als uw kabel de optionele lengte vergroter gebruikt, verwijdert u dat gedeelte en sluit u de Mac aan.

mac stroomkabel omwisselenHet doel is om het aantal mogelijke kortsluitingen of breuken in het netsnoer te beperken.

U moet ook alle randapparatuur zoals printers of USB-aansluitingen verwijderen wanneer u de Mac opstart. Soms kan randapparatuur een fout veroorzaken waardoor macOS niet doorstart of de Mac zelfs helemaal niet meer opstart.

Lees ook
Safari virus verwijderen? Stap voor stap instructie (3 tips)

Stroomcyclus

Als uw Mac wel stroom heeft maar niet wil opstarten (of niet verder komt dan het Apple logo), probeer dan de stroomcycles. Om dit te doen, koppelt u de stroomkabel los en houdt u de aan/uit-knop gedurende minstens tien seconden ingedrukt. Als uw Mac een iMac is, haalt u de stekker gedurende minstens tien seconden uit het stopcontact.

Dit proces wist eventueel achtergebleven geheugen in het RAM en stelt u in staat om een opstart uit te voeren. Na tien seconden start u de Mac computer opnieuw op door op de aan/uit-knop te drukken. Een stroomcyclus is een van de gemakkelijkste stappen om problemen op te lossen.

Veilige modus

U kunt ook de veilige modus in macOS proberen door op de aan/uit-knop te drukken en vervolgens de SHIFT toets ingedrukt te houden totdat het Apple-logo verschijnt en het inlogscherm wordt weergegeven. Log in op uw Mac en u zou de tekst Veilige opstart rechtsboven moeten zien.

Apple diagnostiek

Als uw Mac na deze eerste stappen nog steeds niet wil opstarten, schakel dan het ingebouwde diagnoseprogramma in. Druk op de aan/uit-knop en houd vervolgens de D-toets ingedrukt. Houd deze toetsen ingedrukt totdat een scherm u vraagt uw taal te selecteren.

Het diagnose programma gaat vervolgens een controle uitvoeren op uw Mac. U ziet ook het serienummer en de versie die is geïnstalleerd van het diagnose programma. Dit proces duurt enkele minuten. Nadat de minuten verstreken zijn ziet u een oplossing of een referentiecode. Deze referentiecode kunt u gebruiken om meer informatie te vinden over het probleem of om het probleem te melden bij Apple Support Nederland.

Lees ook
TimeMachine back-ups beheren in macOS met TimeMachineEditor

Herstelopties

Alle Macs hebben een ingebouwde herstelpartitie die toegang biedt tot hulpprogramma’s waarmee een groot aantal verschillende problemen kan worden verholpen. Deze partitie kan onafhankelijk van de rest van de machine opstarten, dus zelfs als malware of iets anders het grootste deel van de harde schijf onbruikbaar heeft gemaakt, kan de herstelmodus helpen.

Druk op de aan/uit-knop en houd vervolgens Command + R ingedrukt. Wacht tot het Apple logo op het scherm verschijnt en laat de toetsen dan los. De machine zal blijven opstarten totdat een “Recovery” menu verschijnt.

Mac recovery menu herstelmenu

Dit geeft menu geeft u de mogelijkheid om te herstellen van een Time Machine back-up, macOS opnieuw te installeren, online hulp te zoeken, of het Schijfhulpprogramma te gebruiken.

De eerste stap zou moeten zijn om het Schijfhulpprogramma te gebruiken om uw harde schijf te scannen. Klik met de rechtermuisknop op de schijf en kies Eerste hulp uitvoeren. Dit scant automatisch op mogelijke problemen en repareert alles wat het vindt.

Als dit niet werkt, kunt u ook de Internet Recovery Mode proberen, die u kunt openen door de toetsen Option + Command + R ingedrukt te houden direct na het indrukken van de aan/uit-knop.

Als al het andere niet werkt, kunt u dit menu gebruiken om uw Mac te herstellen naar een vorige versie vanaf een Time Machine back-up.

SMC resetten

De SMC, of System Management Controller, regelt veel van de functies van uw Mac, waaronder de mogelijkheid om te ontwaken wanneer u het het scherm opent. Het resetten van de SMC is een hulpmiddel dat een aantal verschillende problemen kan verhelpen. Er zijn verschillende manieren om dit te doen, afhankelijk van het type Mac dat u hebt.

Lees ook
Bestanden terugzetten middels Time Machine op een Mac

Als u een desktop Mac hebt zoals een iMac, haalt u de stekker uit het stopcontact en wacht u 15 seconden. Daarna steekt u de stekker weer in het stopcontact en wacht u nog eens vijf seconden, waarna u uw Mac opnieuw opstart. Dit eenvoudige proces zal de SMC resetten.

Als u een Macbook Pro heeft, moet u een reeks toetsen tegelijk indrukken. Houd eerst de rechter Shift-toets ingedrukt, vervolgens de linker Option (Alt)-toets en vervolgens de linker Control toets gedurende ongeveer zeven seconden. Terwijl u deze toetsen ingedrukt houdt, houdt u de aan/uit-knop net zo lang ingedrukt.

smc reset toetsencombinatie

Nadat u dit hebt gedaan, laat u de toetsen los en start u de computer opnieuw op.

Voor andere typen Macbooks houdt u de linker Shift-, Control- en Option-toetsen en de aan/uit-knop ongeveer tien seconden ingedrukt. Nadat u de toetsen hebt losgelaten, start u uw Mac opnieuw op.

Lees hier meer over de SMC reset.

macOS opnieuw installeren

Als helemaal niets meer helpt dan kunt u macOS opnieuw installeren via de herstelopties zoals eerder beschreven. De tweede optie in de herstelopties is om macOS opnieuw te installeren. Dit werkt uiteraard alleen als u al tot de herstelopties geraakt.

Als uw gegevens echter corrupt zijn, kunt u de toegang ertoe hoe dan ook verliezen. De beste optie is het uitvoeren van routine back-ups via Time Machine om ervoor te zorgen dat uw gegevens beschermd zijn, ongeacht de situatie.

Als niet meer werkt, neem dan contact op met Apple Support Nederland en vraag Apple Support naar een expert die u verder kan helpen met het probleem.

Ik hoop u hiermee geholpen te hebben. Bedankt voor het lezen!

Blijf op de hoogte
Ontvang elke twee weken een samenvatting van onze nieuwste PC tips rechtstreeks in uw e-mail.

Heeft u een computer vraag?

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *