Printer werkt niet op Mac? Probeer deze 6 tips!

Stefan
Printer werkt niet op Mac? Probeer deze 6 tips!

Werkt uw printer niet goed of helemaal niet in macOS? Dan bent u helaas niet de enige. Er zijn regelmatig problemen met printers op een Mac, vooral bij oudere printermodellen en nieuwere versies van macOS.

Steeds als er nieuwe versies van het macOS besturingssysteem uitkomen dan ondervinden vele mensen problemen met de printer. Dat komt omdat er steeds nieuwe versies van stuurprogramma’s of apps ontwikkeld moeten worden. Als deze apps niet op tijd zijn bijgewerkt voor de laatste macOS versie dan is het mogelijk dat de printer niet werkt.

Ongeacht welke printer u heeft aangesloten op Mac, er zijn een aantal standaard stappen die u kunt uitvoeren om een foutmelding en/of problemen met de printer in macOS op te lossen. In dit artikel doorlopen we een aantal algemene stappen om een niet werkende printer weer werkend te krijgen op een Apple Mac.

Printer werkt niet op Mac? Probeer deze tips!

Nieuw stuurprogramma voor de printer downloaden

De eerste oplossing moet zijn de nieuwste stuurprogramma’s voor uw printer merk en model installeren. Fabrikanten van printers werken de stuurprogramma’s voor hun printers constant bij. Het is dus mogelijk dat er ondertussen al een nieuwe versie van het stuurprogramma voor uw printer beschikbaar is om te downloaden en te installeren op uw Mac.

Afhankelijk van uw merk en model printer dient u dus op het internet te zoeken naar de nieuwste stuurprogramma’s voor de printer en deze te installeren op uw Mac.

Hier kunt u de printer stuurprogramma’s zoeken of vinden voor de meest gangbare printer merken. U kunt vaak zoeken op model of serienummer.

Lees ook
Dit zijn 3 manieren om Audio op te nemen op uw Mac

Zorg ook altijd dat macOS zelf is bijgewerkt met de laatste versie. Installeer altijd de laatste updates, deze bevatten vaak ondersteuning voor randapparatuur zoals een printer, scanner e.d.

Mocht dit het probleem niet oplossen of kunt u geen stuurprogramma’s vinden, ga dan door naar de volgende tip.

Afdruksysteem opnieuw instellen

Door het afdruksysteem opnieuw in te stellen worden al uw bestaande printers, scanners en faxapparaten en alle nog uit te voeren afdruktaken verwijderd.

Klik links bovenin op het Apple-icoon en klik vervolgens op systeemvoorkeuren in het menu. In de systeemvoorkeuren klik op printers en klik met de rechtermuisknop op de printer die u opnieuw wilt instellen.

Houdt er rekening mee dat de printer en alle aangesloten scanners, faxapparaten en dergelijke worden verwijderd.
U dient de printer en andere randapparatuur handmatig terug te installeren door op de “+” knop te klikken.

In het menu klik vervolgens op “Afdruksysteem opnieuw instellen” en bevestig door op de “Opnieuw instellen” knop te klikken.

Afdruksysteem opnieuw instellen

Overige tips bij printer problemen op een Mac

Aanvullend zijn er nog een aantal dingen die u dient te controleren.

  • Zorg ervoor dat uw printer in het geval van een printer met Wi-Fi (draadloos verbonden) op hetzelfde Wi-Fi netwerk is geconfigureerd als uw Mac. Beide moeten op hetzelfde draadloos netwerk succesvol zijn verbonden. De Wi-Fi configuratie doorloopt u meestal op de printer zelf of via een app op uw iPhone – mobiele telefoon.
  • Als de printer via een kabel is verbonden aan uw Mac of netwerk, zorg er dan voor dat alle kabels origineel zijn, daadwerkelijk zijn verbonden en niet loszitten. Controleer ook op breuken en gebroken of gebogen pinnetjes van ingangen/poort(en) en aansluitingen.
  • Controleer of er geen printer papier vastzit in de printer, of de printer inkt niet op is en/of de printer in goede staat is. Eventueel kunt u via de printer zelf een testpagina afdrukken om dit allemaal te controleren. Dit kunt u doen op de printer zelf via knopjes bij de meeste printers.
  • Om problemen vast te stellen met de printer zelf is het goed om de printer aan te sluiten op een andere Mac, computer of laptop. Eventueel kunt u de printer mogelijk toevoegen op een iPad of iPhone en vanaf daar een test afdruk maken. Op deze manier sluit u uit of het probleem in het macOS besturingssysteem zit of in de printer zelf.
Lees ook
Geen schijfruimte op Mac? Deze tips helpen!

Ik hoop u hiermee geholpen te hebben. Bedankt voor het lezen!

Lees ook:

Blijf op de hoogte
Ontvang elke twee weken een samenvatting van onze nieuwste PC tips rechtstreeks in uw e-mail.

Heeft u een computer vraag?

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *