Populaire tips
PC tips
Stefan

PC Tips is een initiatief van een enthousiaste IT-specialist. Ik heb een passie voor IT en deel mijn computerkennis graag met andere mensen.
Donatie

Geholpen?

Wilt u deze PC tip via Facebook, Twitter of andere sociale media delen? U helpt hiermee andere mensen maar ook mijn website.
Druk op ctrl + d om deze pagina op te slaan in uw favorieten.

Speciale karakters typen op een Mac

U kunt op een Mac speciale karakters typen. Dit zijn karakters die verwijzen naar symbolen, letters met accenten, valutasymbolen, wiskundige symbolen en andere tekens die niet direct beschikbaar zijn op het standaardtoetsenbord. Deze karakters kunnen nodig zijn bij het typen in verschillende talen, het schrijven van wetenschappelijke notaties, het invoegen van valutasymbolen en meer.

Let op dat de beschikbaarheid van speciale karakters kan variëren op basis van de taal– en toetsenbordinstellingen op uw Mac. In dit artikel ga ik ervan uit dat u een QWERTY toetsenbord gebruikt.

Speciale karakters typen op een Mac

Er zijn twee manieren om speciale karakters te typen op een Mac. Zo kunt u bijvoorbeeld via de ‘Option’ toets een speciaal karakter typen, maar ook door een letter op uw toetsenbord ingedrukt te houden.

mac toetsenbord

Speciale karakters via de ‘Option’ toets

Hierbij een aantal voorbeeld van karakters die u kunt typen door middel van de ‘Option’ toets in combinatie met een letter.

  • ⌥ + e + nogmaals e = é
  • ⌥ + u + nogmaals u = ¨ (umlaut)
  • ⌥ + ‘ + letter = (grave accent)
  • ⌥ + c = ç
  • ⌥ + n + nogmaals n = ˜ (tilde)
  • ⌥ + i + nogmaals i = ˆ (dakje)
  • ⌥ + 2 = €
  • ⌥ + 3 = £
  • ⌥ + SHIFT + k =  (Apple-logo)

Varianten van een letter typen

Een andere manier om bijvoorbeeld een ‘e’ met tilde te gebruiken is door de ‘e’ toets ingedrukt te houden. U ziet dan allerlei varianten op de letter verschijnen. Deze varianten kunt vervolgens aanklikken met uw muis of u drukt op het nummer wat eronder staat op uw toetsenbord.

varianten van de letter selecteren als speciaal karakter

Emoji’s typen

U kunt in macOS gebruikmaken van emoji’s. Dit zijn kleine afbeeldingen om emoties, voorwerpen, dieren, mensen, plaatsen en nog veel meer uit te drukken in digitale communicatie.

U kunt emoji’s zo goed als overal gebruiken op uw Mac door op de Control + Command + Spatiebalk te drukken. Er wordt dan een venster met emoji’s geopend.

Emoji openen op een Mac

Tekenweergave openen

Naast de emoji’s en bovengenoemde speciale karakters zijn er nog meer karakters en tekens beschikbaar via de tekenweergave. De tekenweergave biedt een uitgebreide verzameling tekens die niet altijd op het standaardtoetsenbord te vinden zijn.

Om tekenweergave te openen drukt u op de Control + Command + Spatiebalk toetsencombinatie. Dit opent het emoji venster. Klik vervolgens rechtsbovenin op het tekenweergave pictogram om de overige speciale karakters te openen.

Tekenweergave openen op Mac

Speciale karakters in tekenweergave

In tekenweergave vindt u overige speciale karakters zoals haken, interpunctie, Latijns, letterachtige symbolen, opsommingstekens en sterren, pictogrammen, pijlen, valutasymbolen en wiskundige symbolen.

Klik ze aan om in te voegen in een stuk tekst of document.

Tekenweergave mac

Ik hoop u hiermee geïnformeerd te hebben. Bedankt voor het lezen!

Help mee en deel dit artikel met andere mensen.

Hulp nodig? Of heeft u een vraag?

Ik help u graag. Graag een zo uitgebreid mogelijke beschrijving van uw computer probleem.
↓ U kunt uw vraag stellen onderaan deze pagina via het commentaar veld. ↓
Ik reageer direct op uw vraag.

Een bedankje mag ook! 🙂

Uw bericht

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Kom nog eens terug. Elke dag nieuwe PC Tips
Nieuwste tips
Nieuwsbrief
nieuwsbrief

Blijf elke twee weken op de hoogte van de nieuwste PC Tips via mijn nieuwsbrief.
Klik hier om aan te melden.

Lees alle reacties
Hulp nodig?
vraag

Heeft u een computer vraag? Stel uw vraag onderaan deze pagina ↓ Ik help u graag!