Speciale karakters typen op een Mac

Stefan
Speciale karakters typen op een Mac

U kunt op een Mac speciale karakters typen. Dit zijn karakters die verwijzen naar symbolen, letters met accenten, valutasymbolen, wiskundige symbolen en andere tekens die niet direct beschikbaar zijn op het standaardtoetsenbord. Deze karakters kunnen nodig zijn bij het typen in verschillende talen, het schrijven van wetenschappelijke notaties, het invoegen van valutasymbolen en meer.

Let op dat de beschikbaarheid van speciale karakters kan variëren op basis van de taal– en toetsenbordinstellingen op uw Mac. In dit artikel ga ik ervan uit dat u een QWERTY toetsenbord gebruikt.

Speciale karakters typen op een Mac

Er zijn twee manieren om speciale karakters te typen op een Mac. Zo kunt u bijvoorbeeld via de ‘Option’ toets een speciaal karakter typen, maar ook door een letter op uw toetsenbord ingedrukt te houden.

mac toetsenbord

Speciale karakters via de ‘Option’ toets

Hierbij een aantal voorbeeld van karakters die u kunt typen door middel van de ‘Option’ toets in combinatie met een letter.

  • ⌥ + e + nogmaals e = é
  • ⌥ + u + nogmaals u = ¨ (umlaut)
  • ⌥ + ‘ + letter = (grave accent)
  • ⌥ + c = ç
  • ⌥ + n + nogmaals n = ˜ (tilde)
  • ⌥ + i + nogmaals i = ˆ (dakje)
  • ⌥ + 2 = €
  • ⌥ + 3 = £
  • ⌥ + SHIFT + k =  (Apple-logo)

Varianten van een letter typen

Een andere manier om bijvoorbeeld een ‘e’ met tilde te gebruiken is door de ‘e’ toets ingedrukt te houden. U ziet dan allerlei varianten op de letter verschijnen. Deze varianten kunt vervolgens aanklikken met uw muis of u drukt op het nummer wat eronder staat op uw toetsenbord.

varianten van de letter selecteren als speciaal karakter

Emoji’s typen

U kunt in macOS gebruikmaken van emoji’s. Dit zijn kleine afbeeldingen om emoties, voorwerpen, dieren, mensen, plaatsen en nog veel meer uit te drukken in digitale communicatie.

U kunt emoji’s zo goed als overal gebruiken op uw Mac door op de Control + Command + Spatiebalk te drukken. Er wordt dan een venster met emoji’s geopend.

Lees ook
Apple AppStore aankopen en abonnement beheren op Mac? Dit is hoe!

Emoji openen op een Mac

Tekenweergave openen

Naast de emoji’s en bovengenoemde speciale karakters zijn er nog meer karakters en tekens beschikbaar via de tekenweergave. De tekenweergave biedt een uitgebreide verzameling tekens die niet altijd op het standaardtoetsenbord te vinden zijn.

Om tekenweergave te openen drukt u op de Control + Command + Spatiebalk toetsencombinatie. Dit opent het emoji venster. Klik vervolgens rechtsbovenin op het tekenweergave pictogram om de overige speciale karakters te openen.

Tekenweergave openen op Mac

Speciale karakters in tekenweergave

In tekenweergave vindt u overige speciale karakters zoals haken, interpunctie, Latijns, letterachtige symbolen, opsommingstekens en sterren, pictogrammen, pijlen, valutasymbolen en wiskundige symbolen.

Klik ze aan om in te voegen in een stuk tekst of document.

Tekenweergave mac

Ik hoop u hiermee geïnformeerd te hebben. Bedankt voor het lezen!


Geholpen?


Help ook andere mensen.
Deel dit artikel op een website, forum of via social media.

Meld u aan op ons nieuwe computer forum voor vragen en computerhulp.
Heeft u een computer vraag?

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *