Windows 11 ARM installeren in Parallels desktop voor Mac M1

Stefan
Windows 11 ARM installeren in Parallels desktop voor Mac

Windows 11 ARM betekend simpelweg dat Windows 11 is aangepast om te werken op ARM processoren. In tegenstelling tot de x86 chips aangeboden door Intel en AMD.

In 2017 is Microsoft begonnen met het aanbieden van Windows 10 aan ARM processoren. Windows 10 wordt sinds eind 2021 niet meer aangeboden voor ARM processoren. Zo kunt u ook in Parallels desktop geen Windows 10 ARM virtuele machine voor Mac meer aanmaken.

Als u Parallels desktop gebruikt, dan hoeft u geen los ISO-bestand voor Windows 11 ARM te downloaden. U kunt vanuit de installatie-assistent kiezen om Windows 11 ARM te installeren. Het gehele installatie-proces wordt daarna volledig automatisch uitgevoerd op activering na.

Het activeren van Windows 11 ARM is in principe hetzelfde als bij Windows 10. U heeft een licentiecode nodig voor specifiek Windows 11 of u kunt een Windows 10 licentie gebruiken.

Windows 11 ARM installeren in Parallels desktop voor Mac M1

Om te beginnen download u Parallels desktop naar uw Mac. Installeer Parallels desktop door de app naar de Apps map te slepen.

Als u Parallels desktop heeft geïnstalleerd, dan klikt u in het menu op “File” en daarna op “New” om een nieuwe Windows 11 ARM virtuele machine aan te maken.

Nieuwe virtuele machine aanmaken op Mac

In de installatie assistent krijgt u een melding te zien:

Uw Mac-computer wordt aangedreven door de Apple M-serie chip die is gebouwd op ARM-architectuur. Dit nieuwe platform heeft de volgende beperkingen:

  • Bestaande virtuele machines die zijn gemaakt op Intel-gebaseerde Mac-computers kunnen niet werken op Macs met de M-serie chip.
  • Het is niet mogelijk om een nieuwe virtuele machine te maken met behulp van een Intel x86-gebaseerd besturingssysteeminstallatieprogramma.

Een van deze Mac-computers, Parallels desktop, maakt gebruik van een nieuwe virtualisatie-engine. Om een virtuele machine te maken, heb je een VHDX of ISO image nodig met een ARM-gebaseerd besturingssysteem.

Klik op Continue om door te gaan met Windows 11 ARM.

Windows 11 ARM installeren op M1 Mac

Het is niet nodig om een Windows 11 ARM ISO-bestand te downloaden. Als u er één heeft kan het wel, maar het is eenvoudiger om Parallels desktop Windows 11 ARM te laten downloaden vanuit Microsoft.

Selecteer de optie “Get Windows 11 from Microsoft” en klik op “Continue”.

Nieuwe Windows 11 virtuele machine aanmaken

Standaard wordt Windows 11 ARM Home-editie gedownload en geïnstalleerd. Als u een andere editie van Windows 11 ARM wilt installeren dan klikt u eerst op de knop “Choose edition” en selecteert u daarna de Windows 11 ARM editie uit de lijst. U kunt kiezen uit Windows 11 home, professional of education.

Als u de keuze heeft gemaakt dan klikt u op de knop “Install Windows 11”.

Windows 11 ARM editie selecteren voor installatie op M1 Mac

Om met Windows programma’s te kunnen werken, moet u eerst Windows op uw Mac installeren. Gebruik deze assistent om Windows 11 te installeren. Als u Windows al hebt geïnstalleerd of een ander besturingssysteem wilt gebruiken, kunt u deze stap overslaan.

Windows 11 ARM downloaden en installeren

De laatste versie van Windows 11 ARM wordt nu gedownload vanuit Microsoft naar uw Mac. Dit duurt niet lang.

Windows 11 ARM downloaden via Parallels desktop

Na het downloaden wordt Windows 11 ARM geïnstalleerd. Ook dit duurt niet lang i.v.m. de M1 chip. Als de installatie klaar is ziet u de melding “Installation complete”.

Windows 11 ARM geinstalleerd in Parallels desktop

Na installatie valt u mogelijk direct op dat Windows 11 ARM is geïnstalleerd in de Engelse taal. Dat komt omdat de ARM installatie ISO vanuit Microsoft wordt gedownload in de Engelse taal.

U kunt na installatie de volgende aanpassingen doen om Windows 11 ARM in het Nederlands in te stellen en te activeren.

Ook kunt u instellingen wijzigen in Parallels om de Windows 11 ARM virtuele machine aan te passen naar wens.

Om de instellingen van de Windows 11 ARM virtuele machine aan te passen klikt u in de rechterbovenhoek op het tandwiel pictogram.

Windows 11 ARM virtuele machine instellingen wijzigen

U kunt de opties wijzigen. Dit zijn opties die betrekking hebben tot hoe Parallels desktop bestanden en apps deelt met Windows 11 ARM. Ook kunt u verschillende opties wijzigen hoe de virtuele machine omgaat met energie en slaapstand.

Als u op tabblad hardware klikt, kunt u processoren wijzigen, geheugen toevoegen, grafische instellingen wijzigen en USB randapparatuur e.d. koppelen aan de virtuele machine. De meeste standaard toegepaste instellingen m.b.t. hardware worden standaard ingesteld op de beste instellingen specifiek voor uw Mac.

Windows 11 ARM virtuele machine instellingen

Ik hoop u hiermee wegwijs te hebben gemaakt met Parallels desktop en het installeren van een op ARM gebaseerd Windows 11 besturingssysteem. Bedankt voor het lezen!

Lees ook:

Meld u aan op het PC tips forum
Bij PC Tips werken wij aan een nieuwe gemeenschap waar leden vragen kunnen stellen en elkaar kunnen helpen. Dit is het PC Tips-forum.Dit forum is nieuw en wij hebben leden nodig. Als u geïnteresseerd bent in PC-tips, of als u een vraag heeft, meld u dan gratis aan op het forum en help mee aan de opbouw van ons nieuwe computerforum.
Blijf op de hoogte
Ontvang elke twee weken een samenvatting van onze nieuwste PC tips rechtstreeks in uw e-mail.

Heeft u een computer vraag?

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *