3 tips om de Windows en Office licentie sleutel op te zoeken – PC-Tips.info

Aanbevolen tips

Stefan
PC Tips is een initiatief van een enthousiaste IT Specialist. Ik heb een passie voor IT en deel mijn kennis graag met andere mensen. Bent u geholpen? Help mijn website! Deel dit bericht op Social media of op een website. Alvast bedankt!

De meeste commerciële software wordt geleverd met een licentie sleutel om ongeoorloofd kopiëren en installeren te voorkomen. Hoewel softwarefabrikanten gebruik maken van verschillende methoden om dit soort bescherming tegen ongewenste installatie te voorkomen, is een van de meest voorkomende manieren om ongewenste installaties te voorkomen het registreren met een registratie sleutel. Bij zowel Microsoft Windows en Microsoft Office heeft u een licentie sleutel nodig om het product te activeren bij Microsoft.

Als u een upgrade uitvoert van Windows 7 of 8, wordt Windows 10 automatisch online geactiveerd. Als u echter van plan bent Windows opnieuw te installeren, moet u uw productcode hebben om windows te activeren. Het is raadzaam om eerst na te gaan hoe u Windows of Office heeft gekocht. Als u een exemplaar van Microsoft Windows of Office hebt gekocht, is de eerste plaats om te zoeken de cd of DVD. De licentie sleutels van het Microsoft product staan gewoonlijk op een sticker en bestaan uit 25 karakters.

Als u een PC hebt aangeschaft waarop Windows al is geïnstalleerd, zoekt u naar een sticker op uw PC. Voor Microsoft Office moet de productcode een sticker op de installatie-cd staan. Als u wilt kunt u contact opnemen met Microsoft om de licentie sleutel te verkrijgen. Echter er zijn ook manier om via Windows zelf de product (licentie) sleutels te verkrijgen. Daar gaan we in dit artikel verder op in.

Advies: koop een Windows 10 licentie veilig en direct via Bol.com.

Hoe kunt u de Windows of Office Licentie opvragen

Windows licentie code opvragen met Magical Jelly Bean – Key Finder

Als u Windows heeft geïnstalleerd en u weet de licentie code niet meer, dan kunt u dat met het programma Jelly Bean Key Finder terug vinden. Jelly Bean Key finder haalt de licentie code rechtstreeks uit het Windows register. Het programma ondersteunt daarnaast nog eens 300+ andere applicaties om de licentie codes van terug te halen.

Mocht het nodig zijn dan is Jelly Bean Key Finder zelfs instaat om de windows licentie terug te halen van computers die niet meer doorstarten naar windows, door bijvoorbeeld een beschadigde windows applicatie etc.

Download Jelly Bean Key Finder.

windows licentie key terugvinden

Installeer het programma en het start het programma. Jelly Bean’s Key Finder zal alle applicaties automatisch opzoeken en hun bijbehorende licentie sleutels en informatie tonen.

Windows licentie sleutel opzoeken met Windows Command Prompt of PowerShell

windows licentie terugvinden via command prompt

U kunt doormiddel van het Windows Command Prompt of PowerShell commando’s de windows product code terughalen.

U gaat als volg te werk, ga naar zoeken en zoek naar “opdracht prompt”. Als u het Command Prompt heeft geopend dan typt u het volgende commando en bevestigd deze met de enter toets:

wmic path softwarelicensingservice get OA3xOriginalProductKey

Het volgende scherm verschijnt. Let wel, deze methode werkt niet voor iedere PC.

U kunt ook met PowerShell code de licentie code verkrijgen. U gaat als volgt te werk, ga naar zoeken en zoek naar “power”. Let op dat U kiest voor Windows Powershell en niet Windows PowerShell ISE.

Als u PowerShell heeft geopend dan typt u het volgende commando en bevestigd deze met de enter toets:

(Get-WmiObject -query 'select * from SoftwareLicensingService').OA3xOriginalProductKey

Het ziet er dan zo uit, zie het voorbeeld.

windows licentie code opzoeken met powershell

Het is mogelijk dat de methode via het command prompt en powershell niet werken. Dit is per Windows installatie verschillend.

Windows licentie code opzoeken via Visual Basic Scripting (VBS) met Notepad

Ga naar zoeken in Windows en type: notepad. U kunt nu notepad openen en een nieuw tekst bestand starten.

Kopieer de volgende code van deze pagina en plak deze in het nieuwe notepad tekst bestand.

Set WshShell = CreateObject("WScript.Shell")
MsgBox ConvertToKey(WshShell.RegRead("HKLM\SOFTWARE\Microsoft\Windows NT\CurrentVersion\DigitalProductId"))

Function ConvertToKey(Key)
Const KeyOffset = 52
i = 28
Chars = "BCDFGHJKMPQRTVWXY2346789"
Do
Cur = 0
x = 14
Do
Cur = Cur * 256
Cur = Key(x + KeyOffset) + Cur
Key(x + KeyOffset) = (Cur \ 24) And 255
Cur = Cur Mod 24
x = x -1
Loop While x >= 0
i = i -1
KeyOutput = Mid(Chars, Cur + 1, 1) & KeyOutput
If (((29 - i) Mod 6) = 0) And (i -1) Then
i = i -1
KeyOutput = "-" & KeyOutput
End If
Loop While i >= 0
ConvertToKey = KeyOutput
End Function

Nadat u de bovenstaande inhoud in notepad (kladblok) heeft geplakt, krijgt u het volgende onderstaande resultaat.

Nu gaan we de inhoud opslaan, kies voor Bestand uit het menu en dan op Opslaan Als, zie afbeelding.

windows-licentie-code-opzoeken-notepad

Kies voor de locatie het Bureaublad, dan kunt u het bestand straks makkelijker terug vinden. U bent vrij om de locatie uiteraard zelf te kiezen, we gaan er in de instructie vanuit dat het bestand op het Bureaublad wordt opgeslagen.

Onderaan bij Opslaan als, kiest u voor “Alle bestanden (*.*)”, geef het bestand een naam met extensie .vbs, zoals in het voorbeeld hieronder: licentiecode.vbs. Klik nu op de Opslaan knop om het bestand met code op te slaan op het Bureaublad.

windows-licentie-code-notepad-opslaan

Zoek nu het licentie.vbs bestand op uw Windows Bureaublad en dubbel klik het bestand om het te openen. Er verschijnt nu een nieuw windows venster met daarin uw Windows licentie product code.

windows-licentie-code-opzoeken-met-vbs

Niet zeker of uw Windows versie is geactiveerd?

Welke versie u ook gebruikt van Windows, alle Windows versies dienen te worden geactiveerd om product updates te verkrijgen. Niet alleen om updates te krijgen maar ook bij Microsoft te registeren dat u eigenbaar van de gekochte licentie.

Om zeker te weten of Windows is geactiveerd opent u de windows verkenner, en klikt u met de rechtermuisknop op Deze PC, Mijn Computer of Computer en selecteert u uit het menu Eigenschappen. Er opent zich een nieuw venster met informatie over uw computer. Onderaan in het venster vind u de informatie of windows is geactiveerd.

 

is-windows-geactiveerd-opzoeken

Licentiecode nog niet gevonden? Zoek in de BIOS

U kunt de Windows licentie code ook opzoeken in de BIOS. Het gaat hier dan om OEM licentiecodes, in het volgende artikel: OEM licentie opzoeken in de bios, leg ik uit hoe dit werkt.

Ik hoop u met deze instructie te hebben geholpen om uw product code terug te vinden. Heeft u nog vragen dan kunt u deze stellen onderaan deze instructie.

Lees meer tips

Hulp nodig? Of heeft u een vraag?


Ik help u graag. Graag een zo uitgebreid mogelijke beschrijving van uw computer probleem. U kunt uw vraag stellen onderaan middels het commentaar veld.

Mijn computer hulp is gratis maar zonder garanties.

370 Artikelen242 REACTIES

13 REACTIES

Abonneer
Laat het weten als er
guest
13 Reacties
Oudste
Nieuwste Meest gestemd
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
Ben Sax

Ik heb windows 10 geïnstalleerd met een activatie code, en daarna gecontroleerd of windows geactiveerd is. Dat bleek inderdaad het geval te zijn.
Echter toen ik met jelly bean en ook met “wmic path softwarelicensingservice get OA3xOriginalProductKey” de code terugzocht bleek de gevonde code anders te zijn dan de ingevoerde code. Is hier een verklaring voor?

Joey

ik heb een andere uitdaging. Ik heb er niet bij nagedacht om EERST de licentie/ productcode op te zoeken. Hoop dus dat iemand weet hoe ik deze ‘fout’ kan herstellen. Ik wil graag een ‘schone; installatie van Windows 10 uitvoeren. Dit op de surface. Bij de surface hoort natuurlijk een (OEM)code, maar deze kan ik door het feit dat ik de Surface al volledig schoon heb gemaakt, nergens meer terugvinden. Wat zijn nu nog opties voor mij?

Leo Otto

Ik heb helaas een 1.oTb schijf die gecrashed is. Wil niets meer aangeven. Nu een andere schijf gemonteerd en tijdelijke Windows geladen. Is de originele licentiecodes traceerbaar?

rob

Ik wil met het doel homerecording een dual boot configureren. Ik heb een ssd en een gewone harde schijf, en ik wil de muzieksoftware op een zo rustig mogelijke windows 10 laten draaien, en alle andere applicaties op de grotere hhd. Kan ik op de één of andere manier mijn exemplaar kopiëren naar de andere schijf, en via een dual boot kunnen kiezen welke windows ik ga gebruiken? Ik ben niet heel bedreven..

rob

Dank je Stefan, ik wil in die uitgeklede versie van windows alle onnodige services uitschakelen, anti-virus, wifi, echt alles. Ik wil dat niet elke keer opnieuw doen als ik ga opnemen. Daarom lijkt dual-boot mij een goed idee.

Rob Gravelotte

Dank Stefan, dat ga ik doen!

frits

merci

Laatste tips

Hulp vraag en antwoord

Hulp nodig of een vraag?
Stel uw vraag onderaan deze pagina ↓
13
0
Hulp nodig? Een bedankje mag ook!x
()
x