Populaire tips
PC tips
Stefan

PC Tips is een initiatief van een enthousiaste IT-specialist. Ik heb een passie voor IT en deel mijn computerkennis graag met andere mensen.
Donatie

Geholpen?

Wilt u deze PC tip via Facebook, Twitter of andere sociale media delen? U helpt hiermee andere mensen maar ook mijn website.
Druk op ctrl + d om deze pagina op te slaan in uw favorieten.

BIOS opstartvolgorde wijzigen? Zo werkt het!

Als u Windows gebruikt dan dient u in enkele gevallen de opstartvolgorde van de BIOS te wijzigen.

Als u de opstartvolgorde aanpast dan kunt u een externe USB stick of harde schijf starten, een ander besturingssysteem opstarten of herstelopties laden. Het wijzigen van de opstartvolgorde doet u via het moederbord UEFI.

UEFI is in weze een besturingssysteem dat bovenop de firmware van de computer draait. Het is bedoeld om de BIOS te vervangen. Door de UEFI opstartinstellingen aan te passen kunt u de opstartvolgorde voor apparaten wijzigen.

Er zijn verschillende manieren om de opstartvolgorde te wijzigen. Dit leest u in deze gids. Het is belangrijk te weten dat de afbeeldingen en informatie in dit artikel dient als referentie. De afbeeldingen kunnen afwijken van de informatie die u ziet op uw beeldscherm.

BIOS opstartvolgorde wijzigen

Opstartvolgorde BIOS wijzigen via Windows 11 of 10

Als u in Windows bent aangemeld dan kunt u op de volgende manier de UEFI instellingen laden. In de UEFI instellingen kunt u de opstartvolgorde vervolgens aanpassen.

Open instellingen. Klik vervolgens op “Systeem” en hierna op “Systeemherstel”. Om de PC op te starten naar UEFI dient u naast “Geavanceerde opstartopties” te klikken op “Nu opnieuw opstarten”.

Geavanceerde opstartopties

De PC wordt opgestart naar de “Geavanceerde opstartopties“. In deze opties klikt u op “Problemen oplossen”. Klik vervolgens op “Geavanceerde opties” en hierna op “Instellingen voor UEFI-firmware”.

Instellingen voor UEFI firmware

Vanaf nu is het scherm wat u ziet mogelijk anders. De soorten instellingen komen vaak overeen. Open de “Boot maintenance manager”.

Boot maintenance manager

Open vervolgens de “Boot options”.

Boot options

Druk op “Change boot order”.

Change boot order

Enige technische kennis vereist:

Verander de opstartvolgorde van de apparaten in de BIOS. Onderin leest u de verschillende toetsen om de volgorde te wijzigen. Als u de gewenste volgorde heeft ingesteld druk dan op de toets om op te slaan en daarna om af te sluiten.

Zorg dat u alles goed instelt, maak voor de zekerheid anders een aantekening van de standaardinstellingen. Als er iets fout gaat weet u nog wat de goede volgorde was. Als u iets verkeerd instelt dan kan Windows mogelijk niet meer worden geladen.

BIOS opstartvolgorde wijzigen

Een keer opstarten vanaf een ander apparaat zoals USB

Het is niet altijd nodig om de gehele opstartvolgorde van de UEFI (BIOS) te wijzigen. U kunt er ook voor kiezen om éénmaal op te starten vanaf een ander apparaat of besturingssysteem dan Windows.

Schakel de computer helemaal uit en schakel weer in. Op het BIOS scherm ziet u rechtsonderin (meestal) een toets waarmee u het “boot menu” kunt laden. Dit is over het algemeen de ESC toets.

Als u deze toets indrukt nog voor het opstarten van Windows kunt u een apparaat selecteren om vanaf op te starten.

Hieronder ziet u een voorbeeld van een “boot manager”. Dit is een voorbeeld en kan afwijken van uw UEFI boot manager. Selecteer het apparaat om ermee op te starten.

Boot manager menu

Ik hoop u hiermee geholpen te hebben. Bedankt voor het lezen!

Lees ook: TPM of beveiligd opstarten inschakelen in de BIOS.

Help mee en deel dit artikel met andere mensen.

Hulp nodig? Of heeft u een vraag?

Ik help u graag. Graag een zo uitgebreid mogelijke beschrijving van uw computer probleem.
↓ U kunt uw vraag stellen onderaan deze pagina via het commentaar veld. ↓
Ik reageer direct op uw vraag.

Een bedankje mag ook! 🙂

Uw bericht

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Kom nog eens terug. Elke dag nieuwe PC Tips
Nieuwste tips
Nieuwsbrief
nieuwsbrief

Blijf elke twee weken op de hoogte van de nieuwste PC Tips via mijn nieuwsbrief.
Klik hier om aan te melden.

Lees alle reacties
Hulp nodig?
vraag

Heeft u een computer vraag? Stel uw vraag onderaan deze pagina ↓ Ik help u graag!