BIOS opstartvolgorde wijzigen? Zo werkt het!

Stefan
BIOS opstartvolgorde wijzigen? Zo werkt het!

Als u Windows gebruikt dan dient u in enkele gevallen de opstartvolgorde van de BIOS te wijzigen.

Als u de opstartvolgorde aanpast dan kunt u een externe USB stick of harde schijf starten, een ander besturingssysteem opstarten of herstelopties laden. Het wijzigen van de opstartvolgorde doet u via het moederbord UEFI.

UEFI is in weze een besturingssysteem dat bovenop de firmware van de computer draait. Het is bedoeld om de BIOS te vervangen. Door de UEFI opstartinstellingen aan te passen kunt u de opstartvolgorde voor apparaten wijzigen.

Er zijn verschillende manieren om de opstartvolgorde te wijzigen. Dit leest u in deze gids. Het is belangrijk te weten dat de afbeeldingen en informatie in dit artikel dient als referentie. De afbeeldingen kunnen afwijken van de informatie die u ziet op uw beeldscherm.

BIOS opstartvolgorde wijzigen

Opstartvolgorde BIOS wijzigen via Windows 11 of 10

Als u in Windows bent aangemeld dan kunt u op de volgende manier de UEFI instellingen laden. In de UEFI instellingen kunt u de opstartvolgorde vervolgens aanpassen.

Open instellingen. Klik vervolgens op “Systeem” en hierna op “Systeemherstel”. Om de PC op te starten naar UEFI dient u naast “Geavanceerde opstartopties” te klikken op “Nu opnieuw opstarten”.

Geavanceerde opstartopties

De PC wordt opgestart naar de “Geavanceerde opstartopties“. In deze opties klikt u op “Problemen oplossen”. Klik vervolgens op “Geavanceerde opties” en hierna op “Instellingen voor UEFI-firmware”.

Instellingen voor UEFI firmware

Vanaf nu is het scherm wat u ziet mogelijk anders. De soorten instellingen komen vaak overeen. Open de “Boot maintenance manager”.

Lees ook
Lijst met snelkoppelingen naar hulpprogramma's in Windows 11/10

Boot maintenance manager

Open vervolgens de “Boot options”.

Boot options

Druk op “Change boot order”.

Change boot order

Enige technische kennis vereist:

Verander de opstartvolgorde van de apparaten in de BIOS. Onderin leest u de verschillende toetsen om de volgorde te wijzigen. Als u de gewenste volgorde heeft ingesteld druk dan op de toets om op te slaan en daarna om af te sluiten.

Zorg dat u alles goed instelt, maak voor de zekerheid anders een aantekening van de standaardinstellingen. Als er iets fout gaat weet u nog wat de goede volgorde was. Als u iets verkeerd instelt dan kan Windows mogelijk niet meer worden geladen.

BIOS opstartvolgorde wijzigen

Een keer opstarten vanaf een ander apparaat zoals USB

Het is niet altijd nodig om de gehele opstartvolgorde van de UEFI (BIOS) te wijzigen. U kunt er ook voor kiezen om éénmaal op te starten vanaf een ander apparaat of besturingssysteem dan Windows.

Schakel de computer helemaal uit en schakel weer in. Op het BIOS scherm ziet u rechtsonderin (meestal) een toets waarmee u het “boot menu” kunt laden. Dit is over het algemeen de ESC toets.

Als u deze toets indrukt nog voor het opstarten van Windows kunt u een apparaat selecteren om vanaf op te starten.

Hieronder ziet u een voorbeeld van een “boot manager”. Dit is een voorbeeld en kan afwijken van uw UEFI boot manager. Selecteer het apparaat om ermee op te starten.

Boot manager menu

Ik hoop u hiermee geholpen te hebben. Bedankt voor het lezen!

Lees ook: TPM of beveiligd opstarten inschakelen in de BIOS.

Blijf op de hoogte
Ontvang elke twee weken een samenvatting van onze nieuwste PC tips rechtstreeks in uw e-mail.

Heeft u een computer vraag?

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *