Bureaublad pictogrammen verdwenen? Dit is de oplossing

Stefan
Bureaublad pictogrammen verdwenen

Pictogrammen (iconen) kunnen soms verdwijnen van het bureaublad op een Windows-computer. Dit kan verschillende oorzaken hebben, zoals een fout bij het opstarten van de computer of per ongeluk de pictogrammen onzichtbaar maken.

In dit artikel zullen we bespreken wat mogelijke oorzaken kunnen zijn van het verdwijnen van de pictogrammen en hoe u het probleem kunt identificeren.

Bureaublad pictogrammen verdwenen

Bureaublad pictogrammen weergeven

Het eerste wat ik aanraad te proberen is door met de rechtermuisknop op het bureaublad te klikken. Klik vervolgens in het menu op “Beeld”. Schakel de volgende optie in “Bureaublad pictogrammen weergeven”. Hiermee herstelt u verborgen bureaubladpictogrammen.

Bureaublad pictogrammen weergeven

Bureaublad pictogrammen terugzetten uit prullenbak

Als de pictogrammen nog steeds niet zichtbaar zijn, is het mogelijk dat ze per ongeluk zijn verwijderd en zich in de prullenbak bevinden.

Om de pictogrammen uit de prullenbak te herstellen, opent u de prullenbak, dubbelklik je erop, klik nu met de rechtermuisknop op het gewenste pictogram en klik op “Terugzetten”.

verwijderd bureaublad pictogram terugzetten

Bureaublad pictogrammen tonen

Wanneer er geen bureaubladpictogrammen worden getoond kunt u deze weergeven. Dit zijn bijvoorbeeld “Deze PC”, “Prullenbak”. “Computer”, “Configuratiescherm” en “Netwerk”.

Klik met de rechtermuisknop op het bureaublad. Klik hierna op “Aan persoonlijke voorkeuren aanpassen”.

aan persoonlijke voorkeuren aanpassen

Klik nu in de “Persoonlijke instellingen” op “Thema’s”.

thema instellingen

In de thema-instellingen klikt u onderin bij de “verwante instellingen” op “Instellingen voor bureaubladpictogrammen”.

thema pictogrammen instellingen

Hier kunt u bureaubladpictogrammen weergeven. Schakel hier de gewenste bureaubladpictogrammen in door ze aan te vinken. Klik vervolgens onderin de optie “Thema’s mogen bureaubladpictogrammen wijzigen” uit en klik op “toepassen” en “OK”.

Instellingen voor bureaubladpictogrammen

Tabletmodus uitschakelen

Een van de mogelijke oplossingen voor het probleem van verdwenen pictogrammen op uw bureaublad is het uitschakelen van de tabletmodus. Dit is een functie die is ontworpen voor apparaten met een touchscreen, maar het kan soms interfereren met de weergave van pictogrammen op het bureaublad.

Lees ook
Windows 11 probleemoplossers - Alles wat u wilt weten

Om de tabletmodus uit te schakelen, volgt u deze stappen:

  1. Klik op het Windows-pictogram in de linkeronderhoek van het scherm.
  2. Selecteer het pictogram “Instellingen” of het tandwielpictogram om het Instellingen-menu te openen.
  3. Klik op “Systeem” in het Instellingen-menu.
  4. Ga naar het tabblad “Tablet” aan de linkerkant van het venster.
  5. Schakel de optie “Tabletmodus” uit als deze is ingeschakeld.

Na het uitschakelen van de tabletmodus zou u moeten controleren of de pictogrammen weer zichtbaar zijn op het bureaublad. In de meeste gevallen zou dit het probleem moeten oplossen.

Beschadigde systeembestanden repareren

Beschadigde systeembestanden kunnen een oorzaak zijn van problemen met verdwenen bureaubladpictogrammen op Windows. Als systeembestanden beschadigd of corrupt zijn, kunnen diverse functies van het besturingssysteem, waaronder de weergave van bureaubladpictogrammen, worden beïnvloed.

Als u vermoedt dat beschadigde systeembestanden de oorzaak zijn van uw problemen, kunt u de ingebouwde Windows tool genaamd “System File Checker” (SFC) gebruiken om de integriteit van deze bestanden te controleren en eventuele beschadigde of ontbrekende bestanden te repareren.

Volg deze stappen om SFC te gebruiken:

  1. Druk op de Windows-toets + X en selecteer “Opdrachtprompt (administrator)” of “Windows PowerShell (administrator)”.
  2. In het opdrachtpromptvenster typt u sfc /scannow en drukt u op Enter.
  3. Het hulpprogramma begint met het scannen en repareren van beschadigde systeembestanden. Dit kan enige tijd duren, dus wees geduldig.
  4. Zodra de scan is voltooid, krijgt u een bericht over de resultaten. Als er problemen zijn gevonden en gerepareerd, wordt dit aangegeven.

sfc scannow

Na het uitvoeren van de scan en eventuele reparaties, herstart uw computer om te zien of het probleem met de verdwenen bureaubladpictogrammen is opgelost.

Lees ook
Windows 11 installeren op een aangepaste partitie

Als SFC het probleem niet oplost, kunt u overwegen het hulpprogramma “Deployment Image Service and Management Tool” (DISM) te gebruiken, dat ook kan helpen bij het herstellen van beschadigde systeembestanden. Hier leest u meer over DISM.

Ik hoop u hiermee geholpen te hebben. Bedankt voor het lezen!

Blijf op de hoogte
Ontvang elke twee weken een samenvatting van onze nieuwste PC tips rechtstreeks in uw e-mail.

Heeft u een computer vraag?

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *