Populaire tips
PC tips
Stefan

PC Tips is een initiatief van een enthousiaste IT-specialist. Ik heb een passie voor IT en deel mijn computerkennis graag met andere mensen.
Donatie

Geholpen?

Wilt u deze PC tip via Facebook, Twitter of andere sociale media delen? U helpt hiermee andere mensen maar ook mijn website.
Druk op ctrl + d om deze pagina op te slaan in uw favorieten.

Windows Update “SoftwareDistribution” map verplaatsen

Als u Windows 10 of Windows 11 gebruikt dan wordt de PC geüpdatet via Windows-update. Windows-update is de service die Windows gebruikt om nieuwe versie van het besturingssysteem en aanverwanten te downloaden en te installeren.

Het downloaden van update(s) kost schijfruimte. Gemiddeld zou er op de primaire harde schijf, de C schijf in de meeste gevallen, ongeveer 10 Gigabyte aan vrije schijfruimte beschikbaar moeten zijn. Dan zit u goed voor het downloaden en installeren van vooral grote updates.

Mocht de C schijf nu niet voldoende schijfruimte hebben, of wilt om wat voor reden dan ook de Windows-updates naar een andere locatie willen laten downloaden, dan is dit mogelijk.

U kunt bijvoorbeeld de Windows-updates laten downloaden naar een andere partitie op een andere schijf, of zelfs een externe harde schijf. Als u updates laat downloaden naar een andere schijf dan dient deze schijf altijd beschikbaar te zijn.

Alle updates worden voordat ze worden geïnstalleerd in Windows gedownload naar uw computer. De Windows-updates worden standaard naar de “SoftwareDistribution” map gedownload. Dit is een sub-map in de c:\windows\ map. De standaard locaties voor Windows-updates is dus c:\windows\softwaredistribution.

Door het verbinden van de SoftwareDistribution map met een nieuwe locatie kunt u Windows-updates verplaatsen naar een andere map. Dit kan via het “mklink” commando of (“symbolische links”) of (“symlinks”). Dit is hoe het werkt.

Windows Update “SoftwareDistribution” map verplaatsen

Maak eerst een Windows 11 herstelpunt aan!

Om te beginnen dient u de “Windows update” service tijdelijk uit te schakelen. Dit is nodig om de Softwaredistribution map te kunnen hernoemen.

Klik met de rechtermuisknop op de Startknop. Klik vervolgens op uitvoeren in het menu. In het uitvoeren venster type: services.msc

Zoek vervolgens naar de “Windows update” service en klik erop met de rechtermuisknop. In het menu klik op “Stoppen”. De update service wordt nu gestopt.

Windows update service stoppen

Open nu de Windows verkenner en ga naar de map c:\windows\. Klik met de rechtermuisknop op de “Softwaredistribution” map en klik op “Naam wijzigen”.

Softwaredistribution map naam wijzigen

Wijzig de naam van de Softwaredistribution map naar “Softwaredistribution_oud”. Maakt niet uit welke naam, maar hou het herkenbaar.

Nu opent u het Opdrachtprompt als Administrator om via “mklink” de oude locatie voor de “Softwaredistribution” map te vervangen door een nieuwe locatie.

Zorg dat u al een nieuwe locatie gereed heeft voor de Windows-updates. Dit kan een nieuwe map zijn op een d:\ partitie op een andere schijf of andere locatie.

Zoek op uw computer naar Opdrachtprompt. Klik erop met de rechtermuisknop op en klik op “Als Administrator uitvoeren”.

Opdrachtprompt als administrator uitvoeren

Geef nu het commando in om de Windows-updates map te verplaatsen naar een andere locatie.

Hierbij een voorbeeld:

mklink /J "c:\windows\softwaredistribution\" "C:\NieuweMapMetWindowsUpdates\"

Het pad in vet gedrukt vervangt u door het pad naar keuze. U krijgt nu een melding te zien “Junction created for …”.

mlink junction created

Controleer nu op Windows-updates. Er worden nu bestanden aangemaakt in de nieuwe Windows-update map.

Ik hoop u hiermee geholpen te hebben. Bedankt voor het lezen!

Help mee en deel dit artikel met andere mensen.

Hulp nodig? Of heeft u een vraag?

Ik help u graag. Graag een zo uitgebreid mogelijke beschrijving van uw computer probleem.
↓ U kunt uw vraag stellen onderaan deze pagina via het commentaar veld. ↓
Ik reageer direct op uw vraag.

Een bedankje mag ook! 🙂

Uw bericht

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Kom nog eens terug. Elke dag nieuwe PC Tips
Nieuwste tips
Nieuwsbrief
nieuwsbrief

Blijf elke twee weken op de hoogte van de nieuwste PC Tips via mijn nieuwsbrief.
Klik hier om aan te melden.

Lees alle reacties
Hulp nodig?
vraag

Heeft u een computer vraag? Stel uw vraag onderaan deze pagina ↓ Ik help u graag!