Harde schijf wachtwoord instellen via de BIOS/UEFI

Stefan
Harde schijf wachtwoord instellen via de BIOS/UEFI

Als u uw computer wilt beveiligingen tegen ongewenste toegang, dan kunt u overwegen om een wachtwoord voor de harde schijf in te stellen via de BIOS/UEFI.

Een wachtwoord voor de harde schijf voorkomt dus dat iemand fysieke toegang krijgt tot de harde schijf en de gegevens leest of wijzigt zonder het juiste wachtwoord. Het is een extra beveiligingslaag die wordt toegepast naast het besturingssysteem wachtwoord.

Wanneer een wachtwoord is ingesteld, moet dit wachtwoord worden ingevoerd voordat het besturingssysteem wordt geladen tijdens het opstartproces. Het voordeel is dus dat de gegevens op de harde schijf zonder het wachtwoord niet kunnen worden gelezen of gewijzigd. Dit biedt bescherming tegen ongeoorloofde toegang, maar ook bescherming bij gegevens verlies, denk aan diefstal. Het is een maatregel die u kunt treffen voordat u bijvoorbeeld op vakantie gaat.

Sla het wachtwoord voor de harde schijf altijd goed op. Schrijf het ergens op, sla het op in uw mobiele telefoon of iets dergelijks. Wanneer u het wachtwoord bent vergeten is toegang de harde schijf zeer moeilijk, niet onmogelijk, maar hulp van een externe specialist is vereist.

Harde schijf wachtwoord instellen via de BIOS/UEFI

Om te beginnen moet u toegang krijgen tot de UEFI op de meest recente computers. Dit werkt op de volgende manier.

Toegang tot UEFI/BIOS via toets

Start uw computer opnieuw op en druk onmiddellijk op de juiste toets om het BIOS-menu te openen. Dit kan een van de toetsen zijn die gewoonlijk worden vermeld tijdens het opstarten, zoals Delete, F2, F10 of Esc. Raadpleeg de documentatie van uw computer als u de exacte toets niet weet.

Toegang tot UEFI/BIOS via Windows

U kunt ook via Windows naar de UEFI instellingen.

Klik met de rechtermuisknop op de Startknop. Klik op “Instellingen” in het menu, klik vervolgens links op “Systeem” en daarna op “Systeemherstel”. Klik op de knop “Nu opnieuw opstarten” in de “Geavanceerde opstartopties”.

Start uw PC nu opnieuw op om de opstartinstellingen te wijzigen.

Geavanceerde opstartopties

Na het opstarten klik op “problemen oplossen” vervolgens op “geavanceerde opties” en daarna op “Instellingen voor UEFI-firmware” en klik op “Opnieuw opstarten”.

Instellingen voor UEFI firmware

U heeft nu toegang tot de BIOS/UEFI instellingen. Ga in de UEFI/BIOS naar “beveiliging” of “security”.

Druk vervolgens op iets als “Set hard disk passwords”. De tekst kan verschillen per type UEFI of BIOS.

Set hard disk passwords

Geef nu een master en user wachtwoord in. Dit kunnen twee verschillende wachtwoorden zijn, dit hoeft niet.

Harde schijf wachtwoord instellen via de BIOS UEFI

Sla de wijzigingen in de UEFI/BIOS op en herstart de computer. De computer zal nu vragen om een wachtwoord bij het opstarten vanuit de UEFI/BIOS.

harde schijf wachtwoord

Harde schijf wachtwoord verwijderen uit UEFI/BIOS

Wanneer u het wachtwoord uit de UEFI/BIOS wilt verwijderen dan volgt u bovenstaande stappen om terug te gaan naar de beveiligingsinstellingen in de UEFI.

Druk op “Change master password” of iets dergelijks. Nogmaals, dit verschilt per UEFI/BIOS model. Geef éénmaal het oude wachtwoord in en tweemaal geen wachtwoord door op ENTER te drukken. U heeft hiermee het oude wachtwoord overschreven met “niets” en het harde schijf wachtwoord is verwijderd.

Harde schijf wachtwoord verwijderen via de BIOS UEFI

Ik hoop u hiermee geïnformeerd te hebben. Bedankt voor het lezen!

Meld u aan op het PC tips forum
Bij PC Tips werken wij aan een nieuwe gemeenschap waar leden vragen kunnen stellen en elkaar kunnen helpen. Dit is het PC Tips-forum.Dit forum is nieuw en wij hebben leden nodig. Als u geïnteresseerd bent in PC-tips, of als u een vraag heeft, meld u dan gratis aan op het forum en help mee aan de opbouw van ons nieuwe computerforum.
Blijf op de hoogte
Ontvang elke twee weken een samenvatting van onze nieuwste PC tips rechtstreeks in uw e-mail.

Heeft u een computer vraag?

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *