JPG afbeelding opent niet in Windows 11

Stefan
JPG afbeelding opent niet in Windows 11

JPG is een populair bestandsformaat voor digitale afbeeldingen en foto’s, en het wordt veel gebruikt op Windows 11 computers. Soms kunt u echter problemen ondervinden met het openen van JPG bestanden op uw Windows 11 computer.

Om dit probleem op te lossen heb ik enkele tips samengesteld die u kunt proberen om te kijken of u hierna het JPG bestand wel kunt openen.

Er zijn meerdere redenen waarom een JPG bestand niet opent in Windows 11. Het eerste wat we gaan controleren is of de bestandsextensie klopt. Hierna gaan we kijken welke app – of er een app – is gekoppeld aan het bestandstype JPG of JPEG. Ook bied ik nog enige tips om een beschadigd JPG bestand te repareren of eventueel beschadigde systeembestanden.

Dit artikel is toegewezen aan JPG bestanden, maar andere afbeelding bestandstypen kunt u ook oplossen via de tips in dit artikel.

JPG afbeelding opent niet in Windows 11

Bestandsextensie weergeven

Als eerste raad ik aan om de bestandsextensie van het afbeeldingsbestand weer te geven. Dit doet u op de volgende manier.

Open de Windows verkenner. Klik op “weergeven” in het menu. Klik vervolgens nogmaals op “weergeven” en schakel de optie “verborgen items” in.

Verborgen bestandsextensies weergeven in Windows 11

Ga nu naar de map waar het JPG/JPEG bestand zich bevindt op uw computer en controleer of de extensie inderdaad eindigt op (“.jpg”) of (“.jpeg”). Als dit niet het geval is dan wijzigt u de extensie alsnog naar (“.jpg”) of (“.jpeg”).

Standaard-app voor JPG bestandstype controleren

Het volgende wat ik aanraad om te controleren is welke app er is gekoppeld aan bestandstype (“.jpg”) of (“.jpeg”). Standaard is dit afbeeldingsbestandstype gekoppeld aan de “Foto’s” app in Windows 11.

Lees ook
Taakbalk pictogrammen groter of kleiner maken in Windows 11 (2024)

Als er eventueel een verkeerde app is gekoppeld wat JPG of JPEG niet ondersteunt dan kunt u dit afbeeldingstype niet openen.

Klik met de rechtermuisknop op de Startknop. In het menu klik op “Instellingen”. Aan de linkerzijde in het menu klik op “Apps” en vervolgens op “Standaard-apps”.

In het zoekveld type “.jpg” zonder quotes. Controleer welke app er aan “.jpg” is gekoppeld. Als u deze app wilt wijzigen klikt u op het wijzigen pictogram en selecteert u een andere app zoals bijvoorbeeld “Foto’s”. Doe dit hetzelfde voor het afbeeldingsbestandstype “.jpeg”.

Standaard-app voor jpg of jpeg wijzigen

U kunt eventueel ook de standaard-app koppelen door op “Standaardlocatie instellen” te klikken.

Standaardlocatie instellen

Foto’s app resetten

Alle afbeeldingsbestandstypen zijn in Windows 11 standaard gekoppeld aan de “Foto’s” app. Hiermee worden dus alle afbeeldingen standaard geopend. Als er een probleem is met deze app dan kunt u mogelijk geen afbeeldingen meer openen.

Het resetten of opnieuw instellen van de Foto’s app kan dit probleem verhelpen. Dit is hoe u de foto’s app reset.

Klik met de rechtermuisknop op de Startknop. In het menu klik op “Instellingen”. Aan de linkerzijde in het menu klik op “Apps” en vervolgens op “Geïnstalleerde apps”.

Zoek naar: Microsoft Foto’s en klik rechts naast de app op de “…” puntjes om het menu te openen. In het menu klikt u op “Geavanceerde opties”.

Microsoft Fotos geavanceerde opties

Om problemen met Microsoft foto’s op te lossen klikt u vervolgens op de knop “Opnieuw instellen”. De gegevens van de app worden verwijderd.

Microsoft Fotos opnieuw instellen

Controleer nu of u wel een JPG of JPEG bestand kunt openen in Windows 11.

JPG of JPEG bestand repareren

Op het internet zijn verschillende hulpmiddelen te vinden die een JPG bestand kunnen repareren. Houdt er wel rekening mee dat u vaak een afbeelding moet aanleveren door het te uploaden. Als het een privéafbeelding betreft die u niet wilt delen of een afbeelding die privacygevoelige informatie bevat, maak dan de afweging of u dit wilt.

Lees ook
Handmatig een VPN verbinding aanmaken in Windows 11

Een website waarmee u gratis een beschadigd JPG bestand kunt repareren is jpg.repair. U dient een JPG of andere afbeelding te uploaden en vervolgens kunt u een gerepareerde versie downloaden.

jpg repair

SFC en DISM uitvoeren

SFC (System File Checker) en DISM (Deployment Image Servicing and Management) zijn hulpmiddelen in Windows 11 die gebruikt kunnen worden om beschadigde systeembestanden te repareren. Ze kunnen echter niet direct specifieke JPG problemen repareren.

SFC is ontworpen om beschadigde systeembestanden die problemen veroorzaken op de Windows 11 computer te scannen en te repareren. Het kan helpen om problemen met ontbrekende of beschadigde Windows 11 systeembestanden op te lossen die het mogelijk onmogelijk maken om JPG bestanden te openen.

DISM, aan de andere kant, is een meer geavanceerde tool die kan worden gebruikt om Windows afbeeldingsbestanden te repareren. Het kan helpen om het Windows 11 besturingssysteem te herstellen, wat indirect problemen kan oplossen die het openen van JPG bestanden verhinderen.

Als het probleem met het openen van JPG bestanden wordt veroorzaakt door een corrupt systeembestand of een probleem met het Windows 11 besturingssysteem, kan het uitvoeren van SFC of DISM mogelijk helpen bij het oplossen van het probleem. Het is het proberen waard en kan veilig door iedereen worden uitgevoerd.

SFC uitvoeren

Open een Opdrachtprompt als administrator. In het Opdrachtprompt type het volgende commando om SFC te starten.

SFC /scannow

SFC uitvoeren

Wacht tot het SFC proces is afgerond en herstart uw computer. Dit kan even duren. Hierna begint u met het uitvoeren van DISM.

DISM uitvoeren

Open een Opdrachtprompt als administrator. In het Opdrachtprompt type het volgende commando om DISM te starten.

dism /online /cleanup-image /restorehealth

DISM uitvoeren

Ik hoop u hiermee geholpen te hebben. Bedankt voor het lezen!

Lees ook
Bestand associatie(s) voor Apps wijzigen in Windows 10

Lees ook: HEIC bestand openen en converteren in Windows 11? Dit is hoe!

Blijf op de hoogte
Ontvang elke twee weken een samenvatting van onze nieuwste PC tips rechtstreeks in uw e-mail.

2 reacties
Heeft u een computer vraag?

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *