Miniaturen weergeven in Windows 11 aanpassen? Dit is hoe!

Populaire tips
Stefan

PC Tips is een initiatief van een enthousiaste IT-specialist. Ik heb een passie voor IT en deel mijn computerkennis graag met andere mensen.

Geholpen?

Deel deze PC tip via Facebook, Twitter of andere sociale media. U kunt de onderstaande knoppen gebruiken om deze PC tip te delen via sociale media. Druk op ctrl + d om deze pagina op te slaan in uw favorieten.

Windows verkenner in Windows 11 toont standaard bestanden, mappen en afbeeldingen als een lijst. Als u wilt, kunt u in Verkenner miniatuurafbeeldingen of pictogrammen weergeven in plaats van alleen een lijst.

Wanneer u met veel afbeeldingen werkt, kunt u met ingeschakelde miniatuurweergave gemakkelijk een afbeelding vinden die aan uw wensen voldoet. Met Verkenner kunt u gemakkelijk de echte foto’s in miniatuurweergave bekijken. Dit is, als u veel met foto’s werkt, een stuk makkelijker.

Bent u opzoeken naar voorbeeld afbeelding of video miniaturen als map? Lees dit artikel:
https://www.pc-tips.info/tips/windows-tips/map-miniaturen-weergeven-in-windows-11/

Standaard blijft de miniatuurweergave ingeschakeld in Windows 11. Maar u kunt middelgrote pictogrammen, grote pictogrammen of extra grote pictogrammen selecteren in Verkenner om miniatuurafbeeldingen te bekijken. Als het miniatuurvoorbeeld is uitgeschakeld, zal dit ook in Verkenner zijn uitgeschakeld.

Miniaturen aanpassen in Windows 11

Open de Windows verkenner vanuit de taakbalk.

Windows verkenner openen

Klik bovenin op de “…” drie horizontale punten. Klik daarna op Opties.

Map opties openen

Klik op het tabblad: Weergave. Om miniaturen uit te schakelen, dan vinkt u de optie “Altijd pictogrammen weergeven, nooit miniaturen” aan. Als u de miniaturen wilt inschakelen dan vinkt u de optie “Altijd pictogrammen weergeven, nooit miniaturen” uit.

Klik op toepassen en daarna op OK.

Miniaturen aanpassen in Windows 11

Als u de thumbnails (miniaturen) heeft ingeschakeld dan kunt u nog bepalen hoe groot deze miniaturen moeten worden weergegeven.

In de Windows verkenner. Klik bovenin op “Weergeven”. Klik daarna op de gewenste grootte van pictogrammen. U kunt kiezen uit Extra grote pictogrammen, grote pictogrammen, normale of kleine pictogrammen.

Pictogrammen weergeven

Lees meer:

Ik hoop u hiermee geholpen te hebben. Bedankt voor het lezen!

Hulp nodig? Of heeft u een vraag?

Ik help u graag. Graag een zo uitgebreid mogelijke beschrijving van uw computer probleem.
U kunt uw vraag stellen onderaan deze pagina via het commentaar veld. ↓

Een bedankje mag ook! 🙂
34 REACTIES
 1. Ik kan, via mijn verkenner, rechtermuis knop, in Windows 11 geen foto’s meer verkleinen? Alleen via rechtermuis knop nog van elke foto apart een zipbestand maken. Hoe los ik dit op?

 2. Ik windows 11 gedownload. Als ik nu in de verkenner werk dan zie ik een gesloten map. De pictogrammen van het item als Jpeg of PDF of eender wat. Niet meer de eigenlijke foto. Kan ik dit aanpassen zodat ik terug kan zien aan de map wat er insteekt? En dat de miniatuur foto terug weergegeven wordt en niet het Jpeg pictogram.
  Dank je wel voor de moeite!
  Met vriendelijke groeten,
  kristin

 3. Hallo,
  Ik heb zojuist Windows 11 geïnstalleerd.
  Wat mij opvalt is dat bij W10 op de pictogram van een map met foto’s één van de foto’s stond, hoe krijg ik dit gefikst bij W11 ?
  Hartelijk dank.
  Herman

 4. hallo,
  in de map afbeeldingen wens ik het formaat van de afbeelding extra groot, echter dit lukt in windows 11 niet meer…. ik klik op beeld – extra grote pictogrammen, echter het formaat blijft even groot als grote pictogrammen, alleen komt er veel spatie tussen de afbeeldingen staan… wat doe ik fout en hoe krijg ik opnieuw extra grote pictogrammen zoals in windows 10?
  dank

  • Hallo, ik heb het zojuist getest en het werkt. Als ik grote pictogrammen selecteer en daarna extra grote pictogrammen zie ik in Windows verkenner een verschil in formaat van de afbeelding. Ik klik op “Weergeven” in het lint en daarna op “Grote/extra grote pictogrammen”. Ik kan het probleem helaas niet reproduceren.

   Ik raad u aan eventuele wijzigingen die u – mogelijk – gedaan heeft aan Windows verkenner of in Windows zoals een thema of iets dergelijks ongedaan te maken.

   Groet, Stefan

  • hallo, ik heb hetzelfde voor…. Extra grote pictogrammen werkt niet … het zijn grote pictogrammen mt extra veel ruimte tussen.
   Vind dit echt niet leuk, heb al van alles geprobeert…. zelfs pc geformateerd, echter Extra grote pictogrammen kan ik niet tevoorschijn halen….

   • Ik heb hier ook last van! Krijg het maar niet voor elkaar. Windows 10 was dat nooit een probleem.

    De witruimte om de foto heen wordt dan wel groter, maar de eigenlijke foto blijft even groot. Heel vervelend met foto’s uitzoeken. Hoe krijg ik dit gefixt?

 5. Goedemiddag,
  Ik vind de pictogrammen vrij klein en zou bv bij afbeeldingen de extra grote pictogrammen nog groter willen maken. Is dat ook mogelijk in windows 11?

  Groet, Mieke

  • Hallo, helaas is dit niet mogelijk. Als u de Windows verkenner opent en in het menu op “Weergave” klikt, is de grootste optie die u kunt selecteren de “Extra grote pictogrammen”. Groet, Stefan

 6. Hi Stefan.
  ik heb nu alles geprobeerd maar ik krijg mijn pdf’s die ik standaard op google chrome heb ingesteld niet te zien in mijn voorbeeld venster. Word document nu wel als ik er een keer op klik maar de pdf blijft blanco. wat kan hier aan gedaan worden. Alvast bedankt

   • Beste Stefan,

    Bedankt voor de reactie. Hier ben ik van op de hoogte, alleen worden nieuwe mappen met daarin documenten standaard op tegels gezet, is er ook een instelling om als default lijst te krijgen in mappen?

    • Als u ze eenmalig aanpast naar lijst, dan onthoud Windows deze instelling niet?

     Open Windows verkenner. Stel de weergave voor de mappen in via weergeven > lijst. Klik op de “…” in het menu en klik op Opties. Klik op tabblad weergeven en klik op “op mappen toepassen”.
     U dient dit voor meerdere soorten mappen in te stellen. Sommige mappen worden niet aangepast aan lijst, u dient dit dan opnieuw uit te voeren.
     Groet, Stefan

 7. Hallo, ik maak gebruik van heel veel verschillende mappen. In windows 10 kon ik aan de buitenkant van de map zien wat er in zat ( afbeelding ) Dat kan nu niet meer. Je ziet alleen een map. Natuurlijk kun je wel een beschrijving maken onder de map, maar dan ben ik duizenden mappen verder…..
  Het werkt veel sneller als je de map ziet met een foto die er in zit en half zichtbaar is. Hoe kan ik weer een afbeelding zien, zodat ik weet welke map ik moet hebben.
  Dank en groet
  db Waterman

 8. Ik heb alles geprobeerd m.b.t. afbeeldingen weergeven van pictogrammen in Windows 11, helaas ondanks het weghalen van het vinkje blijft alles zoals het was geen weergave. alleen blauwe logo’s.
  Whats the problem ?? Groetjes John.

 9. kan er in windows 11 ook de mogelijkheid worden geboden om een voorbeeldafbeelding te kunnen plaatsen op een map (cover) zoals het in windows 10 ook was.
  je kan wel via eigenschappen, aanpassen, bestand selecteren een foto kiezen en als je dzn op toepassen en ok klikt blijft de map een gele achtergrond houden.

  • Hallo Filip, helaas heeft Microsoft de voorbeeldafbeelding (cover) verwijderd. Mogelijk komt het nog terug in de toekomst, maar zoals het was in Windows 10 is niet meer beschikbaar in Windows 11.
   Groet, Stefan

 10. Ook ik heb dit probleem. Ik heb duizenden muziekalbums, in Windows 10 kan ik bij elke map waarin een muziekalbum staat de hoesfoto en de achterkant en diverse andere foto’s opslaan en 1 hoesfoto verander ik in Folder.jpg zodat je aan de buitenkant van de map kan zien welk album erin is opgeslagen. Bij windows 11 kan ik deze mogelijkheid nog niet vinden, jullie hebben het steeds maar over pictogrammen, die wil ik dus niet, ik wil hoesfoto’s installeren. Als microsoft dit niet verandert, dan gebruik ik dus GEEN windows 11.

 11. Hallo Stefan, ik heb hetzelfde probleem: de (meeste) fotos in een map worden niet als pictogram of miniatuur weergegeven. Ik heb jouw tips ook uitgevoerd zonder resultaat. Ik gebruik Win’11.
  Er staan een paar mapjes met foto’s op het buroblad. Sommige foto’s worden wel als miniatuur weergegeven, de meeste andere niet. Als er meer mogelijke oplossingen zijn houd ik mij aanbevolen. Hiervoor dank alvast. Mvg Ron.

  • Hallo Ron, als de ene wel als miniaturen worden weergegeven en de andere niet dan ligt het niet aan instellingen. Gaat het om een ander format foto’s bijvoorbeeld anders dan JPG-bestanden? Groet, Stefan

 12. Bovenstaande lukt helemaal. Een andere vraag.
  Al de mappen worden in lijstweergave getoond.
  Nu wil ik van een hoofdmap en de eronder liggende submappen bij openen direct het grote pictogram zien, dus de afbeelding.
  Heb het al diverse keren geprobeerd zoals dat in windows 10 wel lukt maar in Windows 11 lukt dat niet. Die methode was.
  Hoofdmap/rechtermuisknop/eigenschappen, tabblad Aanpassen en daar deze map optimaliseren voor afbeeldingen aanvinken plus vinkje zetten dat deze sjabloon voor onderliggende mappen geldt. Maar het blijft lijstweergave bij opnieuw openen van de map. Het betreft een map op de C schijf. Ben benieuwd of het in W11 soms op een andere manier werkt.

  • Hallo Hennie, bedankt voor uw duidelijke beschrijving. Ik heb het direct getest en het werkt ook in Windows 11. Ik beschrijf het gehele proces.

   U begint met een rechtermuisklik op de betreffende map. Klik daarna op eigenschappen. Klik op tabblad Aanpassen en wijzig “deze map optimaliseren” naar Afbeeldingen. Schakel daarna de optie “Deze sjabloon ook op onderliggende mappen toepassen”. Klik daarna op de toepassen knop en daarna op OK. Open de map of onderliggende submap. Klik daarna op “Weergeven” in het menu van Windows verkenner en selecteer “Extra grote”, “Grote”, “normale” of “Kleine” pictogrammen. U ziet nu direct de afbeelding in de map als “Thumbnail” of “voorbeeld”. Ik hoop dat het hiermee is gelukt! Groet, Stefan

 13. Ik krijg geen miniaturen ondanks de instelling zoals hierboven weergegeven.

  Zijn er nog meer mogelijkheden? Ik heb ook al de miniatuurbestanden weggegooid.

  Ook een advies uit internet.

  Nu weet ik het niet meer?

  • Hallo Martin, u heeft de optie “Altijd pictogrammen weergeven, nooit miniaturen” uitgeschakeld? Alleen dan worden er miniaturen weergegeven. Wat bedoeld u met miniatuurbestanden weggegooid, ook advies van internet? Welke bestanden precies? Groet, Stefan

Uw bericht

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Kom nog eens terug. Elke dag nieuwe PC Tips
Nieuwste tips
Lees alle reacties
Hulp nodig?
vraag

Heeft u een computer vraag? Stel uw vraag onderaan deze pagina ↓ Ik help u graag!