Miniaturen weergeven in Windows 11 aanpassen? Dit is hoe!

Stefan
Miniaturen weergeven in Windows 11 aanpassen

Windows verkenner in Windows 11 toont standaard bestanden, mappen en afbeeldingen als een lijst. Als u wilt, kunt u in Verkenner miniatuurafbeeldingen of pictogrammen weergeven in plaats van alleen een lijst.

Wanneer u met veel afbeeldingen werkt, kunt u met ingeschakelde miniatuurweergave gemakkelijk een afbeelding vinden die aan uw wensen voldoet. Met Verkenner kunt u gemakkelijk de echte foto’s in miniatuurweergave bekijken. Dit is, als u veel met foto’s werkt, een stuk makkelijker.

Bent u opzoeken naar voorbeeld afbeelding of video miniaturen als map? Lees dit artikel:
https://www.pc-tips.info/tips/windows-tips/map-miniaturen-weergeven-in-windows-11/

Standaard blijft de miniatuurweergave ingeschakeld in Windows 11. Maar u kunt middelgrote pictogrammen, grote pictogrammen of extra grote pictogrammen selecteren in Verkenner om miniatuurafbeeldingen te bekijken. Als het miniatuurvoorbeeld is uitgeschakeld, zal dit ook in Verkenner zijn uitgeschakeld.

Miniaturen aanpassen in Windows 11

Open de Windows verkenner vanuit de taakbalk.

Windows verkenner openen

Klik bovenin op de “…” drie horizontale punten. Klik daarna op Opties.

Map opties openen

Klik op het tabblad: Weergave. Om miniaturen uit te schakelen, dan vinkt u de optie “Altijd pictogrammen weergeven, nooit miniaturen” aan. Als u de miniaturen wilt inschakelen dan vinkt u de optie “Altijd pictogrammen weergeven, nooit miniaturen” uit.

Klik op toepassen en daarna op OK.

Miniaturen aanpassen in Windows 11

Als u de thumbnails (miniaturen) heeft ingeschakeld dan kunt u nog bepalen hoe groot deze miniaturen moeten worden weergegeven.

In de Windows verkenner. Klik bovenin op “Weergeven”. Klik daarna op de gewenste grootte van pictogrammen. U kunt kiezen uit Extra grote pictogrammen, grote pictogrammen, normale of kleine pictogrammen.

Pictogrammen weergeven

Lees meer:

Lees ook
Windows Mobiliteitscentrum openen in Windows 11 of 10

Ik hoop u hiermee geholpen te hebben. Bedankt voor het lezen!

Blijf op de hoogte
Ontvang elke twee weken een samenvatting van onze nieuwste PC tips rechtstreeks in uw e-mail.

42 reacties
 1. Goedemorgen,

  Wanneer ik met mijn foto’s bezig ben, laat Windows 11 onderaan in een horizontale lijn een reeks kleine pictogrammen zien van de foto’s die volgen na de foto die op het scherm staat. Daarmee is de onderkant van de foto die op het scherm staat niet meer zichtbaar, dat vind ik lastig. Door een klik op die foto verdwijnt de reeks fotootjes, maar zodra je ook maar iets aanpast aan die foto, staat de reeks weer onder op het scherm. Ik heb ontdekt dat de pictogrammetjes wegblijven als je het scherm vergroot, maar dan verdwijnen tevens de functietekens die normaal bovenaan staan (afbeelding bewerken, draaien, verwijderen etc.). Die functies heb ik juist nodig als ik met mijn foto’s bezig ben. Dus blijf ik van lieverlee de irritante pictogrammenreeks maar wegklikken, ik krijg er soms wat van! Is het mogelijk om die fotoreeks voorgoed te laten verdwijnen? Zo ja, wilt u mij dan uitleggen hoe? Alvast heel hartelijk dank.

  Met vriendelijke groet, Tonnie

  1. Hallo, deze reeks volgende foto’s is helaas niet uit te schakelen. Dit is voor nu het ontwerp van de “Foto’s” app in Windows 11 als u meerdere foto’s tegelijk heeft geopend.
   Hier leest u meer over mensen die dit ook vervelend vinden:
   https://answers.microsoft.com/en-us/windows/forum/all/windows-11-photos-app-disable-preview-bar-at/14f92fa4-4842-4f26-b493-d66a676e961c?page=1
   mvg

   1. Hallo Stefan,
    Bedankt voor jouw antwoord (al had ik graag een ander antwoord gezien 🙂
    Is het mogelijk bij de betreffende app makers aan te kloppen met mijn vraag? Of kun jij dat misschien?
    In ieder geval hartelijk dank voor jouw moeite en je goede werk.
    Groeten, Tonnie

 2. het vinkje dat ik moet uitzetten is er niet ?
  ook het vinkje op uw eerste regel uit de screenshot staat er niet

  Het eerste vinkje dat ik kan kiezen staat bij u op de derde regel.

  1. Hallo, ik heb het direct even gecontroleerd. Het werkt nog steeds zoals vermeld in de instructie. Het is mogelijk dat u aanpassingen heeft gedaan in Windows 11 waardoor het voor u niet zichtbaar is, maar in de gewone Windows 11 versie volledig bijgewerkt met de laatste updates werkt het nog steeds. Succes!

 3. Ik kan, via mijn verkenner, rechtermuis knop, in Windows 11 geen foto’s meer verkleinen? Alleen via rechtermuis knop nog van elke foto apart een zipbestand maken. Hoe los ik dit op?

 4. Ik windows 11 gedownload. Als ik nu in de verkenner werk dan zie ik een gesloten map. De pictogrammen van het item als Jpeg of PDF of eender wat. Niet meer de eigenlijke foto. Kan ik dit aanpassen zodat ik terug kan zien aan de map wat er insteekt? En dat de miniatuur foto terug weergegeven wordt en niet het Jpeg pictogram.
  Dank je wel voor de moeite!
  Met vriendelijke groeten,
  kristin

 5. Hallo,
  Ik heb zojuist Windows 11 geïnstalleerd.
  Wat mij opvalt is dat bij W10 op de pictogram van een map met foto’s één van de foto’s stond, hoe krijg ik dit gefikst bij W11 ?
  Hartelijk dank.
  Herman

 6. hallo,
  in de map afbeeldingen wens ik het formaat van de afbeelding extra groot, echter dit lukt in windows 11 niet meer…. ik klik op beeld – extra grote pictogrammen, echter het formaat blijft even groot als grote pictogrammen, alleen komt er veel spatie tussen de afbeeldingen staan… wat doe ik fout en hoe krijg ik opnieuw extra grote pictogrammen zoals in windows 10?
  dank

  1. Hallo, ik heb het zojuist getest en het werkt. Als ik grote pictogrammen selecteer en daarna extra grote pictogrammen zie ik in Windows verkenner een verschil in formaat van de afbeelding. Ik klik op “Weergeven” in het lint en daarna op “Grote/extra grote pictogrammen”. Ik kan het probleem helaas niet reproduceren.

   Ik raad u aan eventuele wijzigingen die u – mogelijk – gedaan heeft aan Windows verkenner of in Windows zoals een thema of iets dergelijks ongedaan te maken.

   Groet, Stefan

  2. hallo, ik heb hetzelfde voor…. Extra grote pictogrammen werkt niet … het zijn grote pictogrammen mt extra veel ruimte tussen.
   Vind dit echt niet leuk, heb al van alles geprobeert…. zelfs pc geformateerd, echter Extra grote pictogrammen kan ik niet tevoorschijn halen….

   1. Ik heb hier ook last van! Krijg het maar niet voor elkaar. Windows 10 was dat nooit een probleem.

    De witruimte om de foto heen wordt dan wel groter, maar de eigenlijke foto blijft even groot. Heel vervelend met foto’s uitzoeken. Hoe krijg ik dit gefixt?

 7. Goedemiddag,
  Ik vind de pictogrammen vrij klein en zou bv bij afbeeldingen de extra grote pictogrammen nog groter willen maken. Is dat ook mogelijk in windows 11?

  Groet, Mieke

  1. Hallo, helaas is dit niet mogelijk. Als u de Windows verkenner opent en in het menu op “Weergave” klikt, is de grootste optie die u kunt selecteren de “Extra grote pictogrammen”. Groet, Stefan

 8. Hi Stefan.
  ik heb nu alles geprobeerd maar ik krijg mijn pdf’s die ik standaard op google chrome heb ingesteld niet te zien in mijn voorbeeld venster. Word document nu wel als ik er een keer op klik maar de pdf blijft blanco. wat kan hier aan gedaan worden. Alvast bedankt

   1. Beste Stefan,

    Bedankt voor de reactie. Hier ben ik van op de hoogte, alleen worden nieuwe mappen met daarin documenten standaard op tegels gezet, is er ook een instelling om als default lijst te krijgen in mappen?

    1. Als u ze eenmalig aanpast naar lijst, dan onthoud Windows deze instelling niet?

     Open Windows verkenner. Stel de weergave voor de mappen in via weergeven > lijst. Klik op de “…” in het menu en klik op Opties. Klik op tabblad weergeven en klik op “op mappen toepassen”.
     U dient dit voor meerdere soorten mappen in te stellen. Sommige mappen worden niet aangepast aan lijst, u dient dit dan opnieuw uit te voeren.
     Groet, Stefan

     1. Beste Stefan, wederom bedankt, nee deze instelling werd niet onthouden. Hopelijk werkt dit.

 9. Hallo, ik maak gebruik van heel veel verschillende mappen. In windows 10 kon ik aan de buitenkant van de map zien wat er in zat ( afbeelding ) Dat kan nu niet meer. Je ziet alleen een map. Natuurlijk kun je wel een beschrijving maken onder de map, maar dan ben ik duizenden mappen verder…..
  Het werkt veel sneller als je de map ziet met een foto die er in zit en half zichtbaar is. Hoe kan ik weer een afbeelding zien, zodat ik weet welke map ik moet hebben.
  Dank en groet
  db Waterman

 10. Ik heb alles geprobeerd m.b.t. afbeeldingen weergeven van pictogrammen in Windows 11, helaas ondanks het weghalen van het vinkje blijft alles zoals het was geen weergave. alleen blauwe logo’s.
  Whats the problem ?? Groetjes John.

 11. kan er in windows 11 ook de mogelijkheid worden geboden om een voorbeeldafbeelding te kunnen plaatsen op een map (cover) zoals het in windows 10 ook was.
  je kan wel via eigenschappen, aanpassen, bestand selecteren een foto kiezen en als je dzn op toepassen en ok klikt blijft de map een gele achtergrond houden.

  1. Hallo Filip, helaas heeft Microsoft de voorbeeldafbeelding (cover) verwijderd. Mogelijk komt het nog terug in de toekomst, maar zoals het was in Windows 10 is niet meer beschikbaar in Windows 11.
   Groet, Stefan

 12. Ook ik heb dit probleem. Ik heb duizenden muziekalbums, in Windows 10 kan ik bij elke map waarin een muziekalbum staat de hoesfoto en de achterkant en diverse andere foto’s opslaan en 1 hoesfoto verander ik in Folder.jpg zodat je aan de buitenkant van de map kan zien welk album erin is opgeslagen. Bij windows 11 kan ik deze mogelijkheid nog niet vinden, jullie hebben het steeds maar over pictogrammen, die wil ik dus niet, ik wil hoesfoto’s installeren. Als microsoft dit niet verandert, dan gebruik ik dus GEEN windows 11.

 13. Hallo Stefan, ik heb hetzelfde probleem: de (meeste) fotos in een map worden niet als pictogram of miniatuur weergegeven. Ik heb jouw tips ook uitgevoerd zonder resultaat. Ik gebruik Win’11.
  Er staan een paar mapjes met foto’s op het buroblad. Sommige foto’s worden wel als miniatuur weergegeven, de meeste andere niet. Als er meer mogelijke oplossingen zijn houd ik mij aanbevolen. Hiervoor dank alvast. Mvg Ron.

  1. Hallo Ron, als de ene wel als miniaturen worden weergegeven en de andere niet dan ligt het niet aan instellingen. Gaat het om een ander format foto’s bijvoorbeeld anders dan JPG-bestanden? Groet, Stefan

 14. Bovenstaande lukt helemaal. Een andere vraag.
  Al de mappen worden in lijstweergave getoond.
  Nu wil ik van een hoofdmap en de eronder liggende submappen bij openen direct het grote pictogram zien, dus de afbeelding.
  Heb het al diverse keren geprobeerd zoals dat in windows 10 wel lukt maar in Windows 11 lukt dat niet. Die methode was.
  Hoofdmap/rechtermuisknop/eigenschappen, tabblad Aanpassen en daar deze map optimaliseren voor afbeeldingen aanvinken plus vinkje zetten dat deze sjabloon voor onderliggende mappen geldt. Maar het blijft lijstweergave bij opnieuw openen van de map. Het betreft een map op de C schijf. Ben benieuwd of het in W11 soms op een andere manier werkt.

  1. Hallo Hennie, bedankt voor uw duidelijke beschrijving. Ik heb het direct getest en het werkt ook in Windows 11. Ik beschrijf het gehele proces.

   U begint met een rechtermuisklik op de betreffende map. Klik daarna op eigenschappen. Klik op tabblad Aanpassen en wijzig “deze map optimaliseren” naar Afbeeldingen. Schakel daarna de optie “Deze sjabloon ook op onderliggende mappen toepassen”. Klik daarna op de toepassen knop en daarna op OK. Open de map of onderliggende submap. Klik daarna op “Weergeven” in het menu van Windows verkenner en selecteer “Extra grote”, “Grote”, “normale” of “Kleine” pictogrammen. U ziet nu direct de afbeelding in de map als “Thumbnail” of “voorbeeld”. Ik hoop dat het hiermee is gelukt! Groet, Stefan

   1. Bedankt voor je antwoord Stefan maar dat is precies hoe ik het ook doe.
    Wat in Windows 10 wel was is:
    Als je de map openende dat je direct de afbeeldingen zag zonder dat ik eerst weer op weergave/grote pictogrammen moet klikken.
    Volgens mij lukt dat niet meer in Windows 11.
    Ik zou bij het openklikken van een map weer direct de afbeeldingen willen zien zonder op Weergave/grote pictogrammen te hoeven klikken.

 15. Ik krijg geen miniaturen ondanks de instelling zoals hierboven weergegeven.

  Zijn er nog meer mogelijkheden? Ik heb ook al de miniatuurbestanden weggegooid.

  Ook een advies uit internet.

  Nu weet ik het niet meer?

  1. Hallo Martin, u heeft de optie “Altijd pictogrammen weergeven, nooit miniaturen” uitgeschakeld? Alleen dan worden er miniaturen weergegeven. Wat bedoeld u met miniatuurbestanden weggegooid, ook advies van internet? Welke bestanden precies? Groet, Stefan

Heeft u een computer vraag?

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *