Populaire tips
PC tips
Stefan

PC Tips is een initiatief van een enthousiaste IT-specialist. Ik heb een passie voor IT en deel mijn computerkennis graag met andere mensen.
Donatie

Geholpen?

Wilt u deze PC tip via Facebook, Twitter of andere sociale media delen? U helpt hiermee andere mensen maar ook mijn website.
Druk op ctrl + d om deze pagina op te slaan in uw favorieten.

Opstartvolgorde aanpassen in Windows 11 of Windows 10

De opstartvolgorde op uw computer is een instelling die verwijst naar het opstarten van een bepaald besturingssysteem. Niet alleen een besturingssysteem, ook externe hardware zoals een USB-stick of externe harde schijf kan ermee worden opgestart.

Uw computer begint met het zoeken naar de BIOS of UEFI en daarna naar de hardware. Als er hardware is gevonden dan wordt er gezocht naar een besturingssysteem dat kan worden gestart.

Wanneer u de opstartvolgorde (“boot order”) wilt aanpassen dan kunt u dit doen via de UEFI instellingen. Om de UEFI instellingen te openen dient u de computer op te starten naar de geavanceerde opstartopties. Dit is hoe het werkt.

Opstartvolgorde aanpassen in Windows 11 of Windows 10

Windows 11: Om te beginnen opent u de Windows instellingen. In de instellingen klikt u op “Systeem” en vervolgens op “Systeemherstel”. Klik op “Nu opnieuw opstarten” naast de “geavanceerde opstartopties”.

Opnieuw opstarten naar geavanceerde opstartopties

Windows 10: Om te beginnen opent u de Windows instellingen. In de instellingen klikt u op “Bijwerken en beveiliging” en vervolgens op “Systeemherstel”. Klik op “Nu opnieuw opstarten” naast de “geavanceerde opstartopties”.

In de geavanceerde opstartopties klikt u op “Problemen oplossen”.

Geavanceerde opstartopties in Windows 11

Klik vervolgens op “geavanceerde opties”.

Geavanceerde opties

Klik nu op “Instellingen voor UEFI-firmware” om de UEFI-firmware instellingen te wijzigen.

UEFI instellingen

Om de UEFI-instellingen te laden moet u de computer opnieuw opstarten.

Opnieuw opstarten

Afhankelijk van welke UEFI u heeft, dit verschilt per merk en model moederbord, wijzigt u de opstartvolgorde. Druk hiervoor op de “Boot options” of “Opstart opties” en wijzig het apparaat wat u als eerste wilt starten door de instructies op het scherm te volgen.

Over het algemeen wijzigt u het apparaat door één van de “F” functie toetsen te gebruiken. Als u bijvoorbeeld een USB apparaat als eerste wilt starten, dan zorgt u dat het USB apparaat als eerste in de lijst staat. Het tweede apparaat als tweede enzovoorts. Om de aanpassing op te slaan drukt u meestal op F10 toets en slaat u de aanpassing in de opstartvolgorde op.

Boot - opstartvolgorde wijzigen

Uw computer gaat nu herstarten en probeert via de UEFI instellingen de ingestelde opstartvolgorde uit te voeren. Ik hoop u hiermee geholpen te hebben. Bedankt voor het lezen!

Lees meer: BIOS opstartvolgorde wijzigen.

Help mee en deel dit artikel met andere mensen.

Hulp nodig? Of heeft u een vraag?

Ik help u graag. Graag een zo uitgebreid mogelijke beschrijving van uw computer probleem.
↓ U kunt uw vraag stellen onderaan deze pagina via het commentaar veld. ↓
Ik reageer direct op uw vraag.

Een bedankje mag ook

Uw bericht

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Kom nog eens terug. Elke dag nieuwe PC Tips
Nieuwe tips
Nieuwsbrief
nieuwsbrief

Blijf elke twee weken op de hoogte van de laatste PC Tips via mijn nieuwsbrief.
Klik hier om u aan te melden.

Vraag en antwoord
Hulp nodig?
vraag

Heeft u een computer vraag? Stel uw vraag onderaan deze pagina ↓ Ik help u graag!