Opstartvolgorde aanpassen in Windows 11 of Windows 10

Stefan
Opstartvolgorde aanpassen in Windows 11 of Windows 10

De opstartvolgorde op uw computer is een instelling die verwijst naar het opstarten van een bepaald besturingssysteem. Niet alleen een besturingssysteem, ook externe hardware zoals een USB-stick of externe harde schijf kan ermee worden opgestart.

Uw computer begint met het zoeken naar de BIOS of UEFI en daarna naar de hardware. Als er hardware is gevonden dan wordt er gezocht naar een besturingssysteem dat kan worden gestart.

Wanneer u de opstartvolgorde (“boot order”) wilt aanpassen dan kunt u dit doen via de UEFI instellingen. Om de UEFI instellingen te openen dient u de computer op te starten naar de geavanceerde opstartopties. Dit is hoe het werkt.

Opstartvolgorde aanpassen in Windows 11 of Windows 10

Windows 11: Om te beginnen opent u de Windows instellingen. In de instellingen klikt u op “Systeem” en vervolgens op “Systeemherstel”. Klik op “Nu opnieuw opstarten” naast de “geavanceerde opstartopties”.

Opnieuw opstarten naar geavanceerde opstartopties

Windows 10: Om te beginnen opent u de Windows instellingen. In de instellingen klikt u op “Bijwerken en beveiliging” en vervolgens op “Systeemherstel”. Klik op “Nu opnieuw opstarten” naast de “geavanceerde opstartopties”.

In de geavanceerde opstartopties klikt u op “Problemen oplossen”.

Geavanceerde opstartopties in Windows 11

Klik vervolgens op “geavanceerde opties”.

Geavanceerde opties

Klik nu op “Instellingen voor UEFI-firmware” om de UEFI-firmware instellingen te wijzigen.

UEFI instellingen

Om de UEFI-instellingen te laden moet u de computer opnieuw opstarten.

Opnieuw opstarten

Afhankelijk van welke UEFI u heeft, dit verschilt per merk en model moederbord, wijzigt u de opstartvolgorde. Druk hiervoor op de “Boot options” of “Opstart opties” en wijzig het apparaat wat u als eerste wilt starten door de instructies op het scherm te volgen.

Over het algemeen wijzigt u het apparaat door één van de “F” functie toetsen te gebruiken. Als u bijvoorbeeld een USB apparaat als eerste wilt starten, dan zorgt u dat het USB apparaat als eerste in de lijst staat. Het tweede apparaat als tweede enzovoorts. Om de aanpassing op te slaan drukt u meestal op F10 toets en slaat u de aanpassing in de opstartvolgorde op.

Boot - opstartvolgorde wijzigen

Uw computer gaat nu herstarten en probeert via de UEFI instellingen de ingestelde opstartvolgorde uit te voeren. Ik hoop u hiermee geholpen te hebben. Bedankt voor het lezen!

Lees meer: BIOS opstartvolgorde wijzigen.

Meld u aan op het PC tips forum
Bij PC Tips werken wij aan een nieuwe gemeenschap waar leden vragen kunnen stellen en elkaar kunnen helpen. Dit is het PC Tips-forum.Dit forum is nieuw en wij hebben leden nodig. Als u geïnteresseerd bent in PC-tips, of als u een vraag heeft, meld u dan gratis aan op het forum en help mee aan de opbouw van ons nieuwe computerforum.
Blijf op de hoogte
Ontvang elke twee weken een samenvatting van onze nieuwste PC tips rechtstreeks in uw e-mail.

Heeft u een computer vraag?

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *