Home PC tips Windows 6 manieren om Schijfbeheer te openen in Windows 11/10

6 manieren om Schijfbeheer te openen in Windows 11/10

0
6 manieren om Schijfbeheer te openen in Windows 11/10

Schijfbeheer, zoals de naam al aangeeft, wordt gebruikt om de opslagschijven te beheren die aan het computersysteem zijn gekoppeld.

Deze schijven kunnen zowel intern als extern zijn en bovendien is dit hulpprogramma beschikbaar op alle versies (huidige en oudere) van het Windows-besturingssysteem. Dit is een handig hulpmiddel, niet alleen voor computertechnici, maar u kunt het ook thuis gebruiken om een aantal taken uit te voeren.

Met Schijfbeheer kunt u de partitie formatteren, de stationsletter van de schijf wijzigen, de grootte van de partitie wijzigen, het volledige volume verwijderen, een nieuw volume maken, de partitie actief maken en de status van de harde schijf controleren.

Er zijn verschillende manieren om Schijfbeheer te openen. In dit artikel leest u 6 verschillende manieren om Schijfbeheer te openen.

6 manieren om Schijfbeheer te openen in Windows 11/10

Schijfbeheer openen via Win-X menu

De eerste manier om Schijfbeheer te openen is via het Win-X menu. Dit menu voorziet de gebruiker direct van de meest gebruikte hulpmiddelen om Windows en aangekoppelde hardware te beheren.

Klik met de rechtermuisknop op de Startknop. Klik op Schijfbeheer in het menu.

Schijfbeheer openen via Windows zoeken

In Windows kunt u door het zoeken naar apps of instellingen het gewenste resultaat snel vinden.

Klik op de vergrootglas knop in de taakbalk of zoek direct via de taakbalk op Schijfbeheer. Klik vervolgens op het eerste Schijfbeheer resultaat.

Schijfbeheer openen via Uitvoeren

Het uitvoeren venster is een hulpmiddel om apps en instellingen direct te openen als u de naam van de bestandsnaam van de app of instelling weet. Op deze manier kunt u Schijfbeheer snel openen.

Klik met de rechtermuisknop op de Startknop. Klik op Uitvoeren in het menu. In het Uitvoeren venster type:

diskmgmt.msc

Schijfbeheer wordt direct geopend.

Schijfbeheer openen via Configuratiescherm

Het Configuratiescherm biedt een hoop hulpmiddelen om Windows instellingen en app instellingen te beheren. Op deze manier kunt u via het Configuratiescherm ook de app Schijfbeheer openen.

Open het Configuratiescherm. Klik op Systeem en beveiliging. Helemaal onderaan bij “Windows tools” klik op “Partities op harde schijf maken en formatteren”. Deze snelkoppeling opent direct Schijfbeheer.

Schijfbeheer openen via Computerbeheer

Computerbeheer bevat alle hulpmiddelen om onderdelen in of aan uw computer te beheren, zo vind u hier ook Apparaatbeheer. Het bevat ook een directe snelkoppeling naar Schijfbeheer.

Klik met de rechtermuisknop op de Startknop. Klik op Computerbeheer in het menu. In Computerbeheer klik links op Schijfbeheer.

Schijfbeheer openen via Opdrachtprompt, Windows Terminal of PowerShell

Als u een Opdrachtprompt heeft geopend dan kunt u in principe elke app starten. In de meeste gevallen dient u dan de locatie van het uitvoeren bestand op te geven, maar voor diskmgmt is dat niet nodig. U kunt diskmgmt of Schijfbeheer dus direct starten.

Ik hoop u met deze 6 manieren om Schijfbeheer te openen geholpen te hebben en een beetje te hebben geïnformeerd over de mogelijkheden. Bedankt voor het lezen!

GEEN REACTIES

Uw bericht

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Mobiele versie afsluiten