Taakbalk pictogrammen onzichtbaar? Probeer deze tips!

Stefan
Taakbalk pictogrammen onzichtbaar? Probeer deze tips!

Windows is niet perfect, soms ontstaan er problemen waarbij het onduidelijk is waar het probleem bij is ontstaan. De taakbalk pictogrammen die zomaar verdwijnen en daarmee onzichtbaar worden is er zo één.

Het is vaak niet duidelijk waarom taakbalk pictogrammen onzichtbaar worden. Dit kan zomaar ontstaan of bij het opstarten van de computer. Dat wil niet zeggen dat er niets aan te doen is. In deze gids doorlopen we aantal stappen die u kunnen helpen om uw taakbalk pictogrammen weer werkend te krijgen.

Taakbalk pictogrammen onzichtbaar

Taakbalk pictogrammen onzichtbaar

Computer herstarten

Om te beginnen raad ik u aan om uw computer te herstarten. Wanneer u namelijk uw computer herstart, worden alle lopende processen en programma’s beëindigd en opnieuw gestart. Dit betekent dat eventuele tijdelijke softwarefouten of problemen, die de weergave van de pictogrammen kunnen beïnvloeden, worden ‘gewist’.

Daarnaast wordt tijdens een herstart ook de pictogramcache van Windows vernieuwd. De pictogramcache is een tijdelijke opslagplaats waarin kleine afbeeldingen van uw pictogrammen worden bewaard, zodat ze snel geladen kunnen worden wanneer u uw computer gebruikt. Als deze cache beschadigd raakt, kan dit leiden tot onzichtbare of incorrect weergegeven pictogrammen. Door uw computer te herstarten, wordt deze cache leeggemaakt en opnieuw opgebouwd, wat eventuele weergaveproblemen kan verhelpen.

Klik op het onzichtbare pictogram

Door op een onzichtbaar pictogram te klikken, forceert u het systeem om de bijbehorende applicatie of functie te activeren. Dit kan het besturingssysteem ‘triggeren’ om de huidige status van het pictogram te herzien en eventuele weergavefouten te corrigeren. Het is vergelijkbaar met het ‘wakker schudden’ van een programma dat tijdelijk niet reageert.

Lees ook
Hoog contrast inschakelen of uitschakelen in Windows 11

Daarnaast kan het contextmenu van een pictogram, dat verschijnt wanneer u er met de rechtermuisknop op klikt, soms helpen om de weergave te herstellen. Het openen van dit menu vraagt om een nieuwe visuele feedback van het besturingssysteem, waardoor het kan realiseren dat er een weergavefout is en deze corrigeert.

Pictogram losmaken en opnieuw vastmaken aan de taakbalk

Door een pictogram los te maken, geeft u het besturingssysteem een signaal dat u de huidige configuratie van de taakbalk wijzigt. Wanneer u het pictogram vervolgens opnieuw vastmaakt, moet het besturingssysteem het pictogram opnieuw renderen en weergeven. Dit proces kan eventuele weergavefouten die ervoor zorgden dat het pictogram onzichtbaar was, corrigeren.

van taakbalk losmaken en opnieuw vastmaken

Daarbij, zoals eerder genoemd, slaat Windows een cache op van pictogram afbeeldingen voor snellere laadtijden. Door pictogrammen te verwijderen en opnieuw toe te voegen, kan dit de pictogramcache triggeren om bijgewerkt te worden, wat kan helpen bij het corrigeren van weergaveproblemen.

Klik met de rechtermuisknop op het onzichtbare pictogram in de taakbalk. Klik op “van taakbalk losmaken”. Open het Start menu, zoek de app in de lijst van apps. Klik erop met de rechtermuisknop en klik op “aan taakbalk vastmaken”.

Explorer.exe proces herstarten

Het ‘Explorer.exe’ proces beheert veel van de grafische interface van Windows, waaronder het bureaublad, de Windows Verkenner en natuurlijk de taakbalk. Als er een klein probleem of fout optreedt in de weergave, kan het herstarten van dit proces vaak deze problemen resetten.

Klik met de rechtermuisknop op de taakbalk. Klik op “taakbeheer” in het menu. In de lijst van processen in taakbeheer zoekt u naar “Windows Verkenner”. Klik erop met de rechtermuisknop en klik op “Opnieuw opstarten”.

Lees ook
Windows tijd klopt niet? Probeer deze tips!

Verkenner opnieuw opstarten

Pictogrammen cache opnieuw aanmaken

Ik heb het al eerder aangehaald. Windows gebruikt een pictogrammen cache wanneer u een bestand, map of programma opent. In plaats van elke keer het originele pictogrambestand te laden, wat meer tijd kost, haalt Windows het pictogram uit de cache, waardoor het laden veel sneller gaat.

Om problemen met pictogrammen te herstellen kunt u deze pictogrammen cache opnieuw aanmaken. Dit is hoe het werkt.

Open een Opdrachtprompt als administrator. In het Opdrachtprompt type:

cd %LocalAppData%\Microsoft\Windows\Explorer

Druk op ENTER.

Type nu het volgende commando:

taskkill /f /im explorer.exe && del iconcache* && explorer.exe

Pictogrammen cache opnieuw aanmaken

Herstart nu uw computer. Controleer op het probleem nu is opgelost. Zo niet, keert u terug naar dit artikel en repareert u de Windows-systeembestanden.

Ik hoop u hiermee geholpen te hebben. Bedankt voor het lezen!

Blijf op de hoogte
Ontvang elke twee weken een samenvatting van onze nieuwste PC tips rechtstreeks in uw e-mail.

Heeft u een computer vraag?

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *