Populaire tips
PC tips
Stefan

PC Tips is een initiatief van een enthousiaste IT-specialist. Ik heb een passie voor IT en deel mijn computerkennis graag met andere mensen.
Donatie

Geholpen?

Wilt u deze PC tip via Facebook, Twitter of andere sociale media delen? U helpt hiermee andere mensen maar ook mijn website.
Druk op ctrl + d om deze pagina op te slaan in uw favorieten.

Tijdsinterval van schermbeveiliging aanpassen in Windows 11 of 10

Als u een de schermbeveiliging inschakelt in Windows 11 of 10, dan kunt u kiezen uit enkele standaard tijdsintervallen. Deze start interval (wanneer schermbeveiliging begint) kunt u via een aanpassing in het Windows register aanpassen naar keus.

Het sneller starten van de schermbeveiliging heeft enkele voordelen. U kunt er voor kiezen om sneller bepaalde afbeeldingen te zien, ook helpt het bij het inbranden van een computer beeldscherm en helpt het ook bij computerbeveiliging. Als de schermbeveiliging met wachtwoord direct start als u de computer verlaat dan wordt de computer meteen voorzien van een wachtwoord wanneer dit is ingesteld.

Het wijzigen van de schermbeveiliging start interval vereist een wijziging in het Windows register. Dit is niet heel moeilijk, maar als u een vergissing maakt kan dit wel problemen opleveren. Ik raad u dus aan om een herstelpunt aan te maken voordat u begint.

Tijdsinterval van schermbeveiliging aanpassen in Windows 11 of 10

Zorg ervoor dat schermbeveiliging al is ingeschakeld, dat er dus al een schermbeveiliging actief is (geen app van derden).

Om te beginnen opent u het Windows register. Ga naar de sleutel:

HKEY_CURRENT_USER\Software\Policies\Microsoft\Windows

Klik met de rechtermuisknop op “Windows” en klik op “Nieuw” en vervolgens op “Sleutel”. Geef deze nieuwe sleutel de naam “Control Panel”.

Klik nu opnieuw met de rechtermuisknop op “Control Panel” en klik op “Nieuw” en nogmaals op “Sleutel”. Geef deze sleutel de naam “Desktop”.

Klik nu met de rechtermuisknop op “Desktop” en klik op “Nieuw” en vervolgens op “tekenreekswaarde”. Geef deze tekenreekswaarde de naam “ScreenSaveTimeOut”.

Wijzig de waardegegevens naar het aantal seconden dat het mag duren voordat schermbeveiliging gestart moet worden. Stelt u hier “5” in, dan duurt het dus 5 seconden voordat schermbeveiliging gaat starten wanneer u de computer niet gebruikt.

Tijdsinterval van schermbeveiliging aanpassen in Windows 11 of 10

Houdt er rekening mee dat u schermbeveiliging nog niet had ingeschakeld en u dit nog moet doen, u deze actie opnieuw moet uitvoeren. U herkent dat de waarde goed staat ingesteld aan de grijze “0”, wat betekent dat schermbeveiliging wordt uitgevoerd bij minder dan 1 minuut.

Schermbeveiliging start interval wijzigen

Herstart de computer als u klaar bent. U ziet nu dat de schermbeveiliging start na het verstrijken van de ingesteld seconden.

Ik hoop u hiermee geholpen te hebben. Bedankt voor het lezen!

Help mee en deel dit artikel met andere mensen.

Hulp nodig? Of heeft u een vraag?

Ik help u graag. Graag een zo uitgebreid mogelijke beschrijving van uw computer probleem.
↓ U kunt uw vraag stellen onderaan deze pagina via het commentaar veld. ↓
Ik reageer direct op uw vraag.

Een bedankje mag ook! 🙂
3 REACTIES
 1. Mijn dank voor uw super snelle reactie.
  Hier is wat verwarring sorry.
  Maar ik bedoel eigenlijk met screensaver (een afbeeldingsalbum voor een diavoorstelling kiezen) die staat standaard op minimaal een minuut, dit wil ik sneller maken.
  Groet Jan.

  • Hallo, u bedoeld een achtergrond, geen screensaver (“schermbeveiliging”) vermoed ik. Open het register, ga naar:
   HKEY_CURRENT_USER\Control Panel\Personalization\Desktop Slideshow dubbelklik op “interval” klik op “decimaal” in grondtal en wijzig de waarde naar het aantal millisecondes (minimaal 10000 voor 10 seconden). Herstart de computer. Succes!

Uw bericht

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Kom nog eens terug. Elke dag nieuwe PC Tips
Nieuwste tips
Nieuwsbrief
nieuwsbrief

Blijf elke twee weken op de hoogte van de nieuwste PC Tips via mijn nieuwsbrief.
Klik hier om aan te melden.

Lees alle reacties
Hulp nodig?
vraag

Heeft u een computer vraag? Stel uw vraag onderaan deze pagina ↓ Ik help u graag!