Tiny10 een lichte versie van Windows 10 + installeren

Stefan
Tiny10 een lichte versie van Windows 10 + installeren

Heeft u een oudere computer met minimale hardware specificaties of zoekt u een lichtgewicht besturingssysteem, dan is Tiny10 een optie.

Tiny10 is namelijk een gestroomlijnde versie van Windows 10, ontworpen om een lichtgewicht alternatief te bieden voor de standaardversie van het besturingssysteem. Dit project is gericht op het minimaliseren van de systeembronnen die Windows 10 gebruikt door overbodige apps, functies en achtergrondservices die normaal gesproken in de volledige versie worden gevonden, te verwijderen of uit te schakelen.

Het resultaat is een versie van Windows 10 die veel minder schijfruimte inneemt, efficiënter werkt op apparaten met beperkte hardware-specificaties, zoals oudere computers of apparaten met een laag RAM-geheugen, en een snellere, meer responsieve gebruikerservaring biedt.

Er is dus geen bloatware aanwezig in Tiny10 waar veel mensen geen gebruik van maken. Bijvoorbeeld de bekende standaard apps zoals, weer, nieuws, en spelletjes. Ook zijn Cortana en OneDrive uitgeschakeld en ontvangt Tiny10 ontvangt alleen beveiligingsupdates, maar geen onderdelen updates deze zijn uitgeschakeld. Als u onderdelen updates wilt ontvangen dient u deze handmatig via de update catalogus te installeren. Dit zijn allemaal dingen waar u rekening mee kunt houden als u Tiny10 overweegt te gaan gebruiken.

Tiny10 is ontwikkeld en wordt onderhouden door NTDEV. Een ontwikkelaar zonder enkel verband met Microsoft. Het gebruik van Tiny10 wordt daarom ook aanbevolen voor enkel thuisgebruik op een computer die u niet gebruikt voor persoonlijke doeleinden.

Tiny10 een lichte versie van Windows 10 + installeren

U kunt Tiny10 hier downloaden. Op het moment van schrijven wordt er nog steeds op doorontwikkeld, er komen steeds nieuwe versies beschikbaar.

Tiny10 installeren

U kunt tiny10 installeren zoals elk ISO-bestand. U plaatst het ISO-bestand op USB via Rufus en gebruikt vervolgens de USB-stick tijdens het opstarten van uw computer om te installeren. Uiteraard kunt u het ISO-bestand ook gebruiken om Tiny10 op een virtuele machine te installeren. Het ISO-bestand is 3,6 GB groot.

Lees ook
23H2 update voor Windows 11 installeren op oude PC

Om een voorbeeld te geven, na installatie neemt Tiny10 ongeveer 11,5 Gb aan schijfruimte in beslagen waar dit bij een normale Windows 10 versie 22 GB is met x64 architectuur.

Tiny10 schijfruimte

RAM verbruik

Het aanbevolen RAM-geheugen voor Tiny10 is maar 2 GB, waar standaard 4 GB al het minimale is bij een Windows 10 installatie. Het RAM gebruik bij niets doen is ook erg laag, namelijk 1,8 GB. Dit allemaal maakt Tiny10 dus uitermate geschikt voor computers met minimale hardware.

Tiny10 RAM-geheugen in gebruik

Uiterlijk

Als we dan verder gaan kijken naar het Start menu, dan zien we eigenlijk al dat het een gestripte versie is van Windows 10. Erg veel standaard apps ontbreken en het minimale is zichtbaar.

Tiny10 start menu

De enige app die voor is geïnstalleerd is de Microsoft Edge browser. Er zijn verder geen enkele apps geïnstalleerd.

Activeren

Tiny10 dient net als een normale versie van Windows geactiveerd te worden met een geldige licentiecode. Er wordt geen licentie of activatie bijgeleverd. Als u Tiny10 dan ook net heeft geïnstalleerd, dan is het niet geactiveerd. Dit is op zich niet echt een probleem omdat u alsnog beveiligingsupdates ontvangt, maar het aanpassen van persoonlijke instellingen is niet mogelijk.

Tiny10 is niet geactiveerd

Er is na installatie niets dat verhult dat we hier met Tiny10 te maken hebben. Er is geen reclame te vinden, er zijn ook geen aangepaste instellingen te vinden die verwijzen naar Tiny10.

Tiny10 versie informatie

Onderdelen installeren

Waar Tiny10 een heleboel standaard onderdelen mist, kunnen alle gewenste onderdelen allemaal worden geïnstalleerd via normale installatie of via optionele onderdelen.

Optionele onderdelen

Standaard functionaliteit zoals Opdrachtprompt, PowerShell, Windows Beveiliging, BitLocker en andere beheertools zijn nog allemaal aanwezig. Dit maakt het mogelijk dat u Tiny10 nog kunt aanpassen naar wens.

Lees ook
USB stick of externe harde schijf volledig formatteren in Windows 11 of 10

Ik hoop u hiermee geïnformeerd te hebben. Bedankt voor het lezen!

Blijf op de hoogte
Ontvang elke twee weken een samenvatting van onze nieuwste PC tips rechtstreeks in uw e-mail.

2 reacties
 1. Getracht om Tiny 10 te downloaden. Het gaat om 3,6 Gb.
  Systeem geeft aan 20 uur om te downloaden. Ook in een andere omgeving geprobeerd, ook uren. Veel te lang allemaal.
  Kan nmm niet de bedoeling zijn.

  Wat zijn de mogelijkheden of wat te doen?

  1. Hallo, u kunt deze download manager eens proberen. Dit hulpmiddel maakt meerdere verbindingen wat in theorie de downloadsnelheid kan verbeteren:
   https://www.freedownloadmanager.org/
   De website waar Tiny10 wordt gedownload is een online archief, deze website is inderdaad traag. Succes!

Heeft u een computer vraag?

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *