Windows 11 installeren vanaf USB (Complete installatie gids)

Stefan

Er zijn verschillende methoden om Windows 11 te installeren, elk met zijn eigen stappen en vereisten. Een van de meest directe manieren is het updaten van Windows 10 naar Windows 11, indien uw systeem voldoet aan de vereisten voor Windows 11. In dit geval kunt u de update rechtstreeks van Microsoft ontvangen, vaak via de Windows Update-functie in uw systeeminstellingen.

Een alternatieve methode is de installatie van Windows 11 via een ISO-bestand. U kunt het ISO-bestand van Windows 11 downloaden van de officiële Microsoft-website. Nadat het bestand is gedownload, opent u het in Windows en voert u het installatiebestand uit. Deze aanpak start de installatie van Windows 11 en leidt u door het volledige installatieproces.

Een andere optie is het gebruik van de Media Creation Tool van Microsoft, een hulpprogramma dat u helpt bij het creëren van een installatiemedium voor Windows 11. Met deze tool kunt u een opstartbare USB-stick maken met de installatiebestanden van Windows 11.

De meest grondige methode is een zogenaamde ‘schone installatie’. Hierbij plaatst u de Windows 11 installatiebestanden (verkregen van de ISO of de Media Creation Tool) op een USB-stick. Vervolgens start u uw computer opnieuw op vanaf deze USB-stick, wat het installatieproces van Windows 11 in gang zet. Deze methode is vooral handig als u een frisse start wilt maken met een nieuw besturingssysteem, vrij van oude bestanden en programma’s.

Het kiezen van de juiste installatiemethode hangt af van uw behoeften en de huidige staat van uw computer. Elk van deze methoden biedt een betrouwbare manier om over te stappen op Windows 11, met de keuze voor een eenvoudige update of een volledige schone installatie.

Lees ook
Vensters beheren via Multitasking in Windows 11

Windows 11 installeren vanaf USB

Windows 11 installeren vanaf USB met ISO en Rufus

Begin met het downloaden van het officiële Windows 11 ISO-bestand.

Windows 11 iso downloaden

Daarna start u met het downloaden van Rufus naar uw computer. Klik op Download Rufus Portable. Start daarna Rufus. Er is als u voor portable heeft gekozen geen installatie vereist.

Zorg dat de USB-stick die u gaat gebruiken geformatteerd is en dat deze is geselecteerd als Apparaat in Rufus. Klik daarna op Selecteren.

Rufus opstartbare usb stick aanmaken met Windows 11

Selecteer het Windows 11 ISO-bestand en klik op Openen.

ISO plaatsen op USB stick met Rufus

Rufus zal zelf de nodige instellingen detecteren en toepassen. U hoeft hier niets te wijzigen. Het enige wat u mogelijk nog wilt wijzigen is het “Volumelabel” de naam voor de USB-stick. Klik daarna op Starten.

Windows 11 iso plaatsen op usb voor installatie

Rufus geeft u nogmaals een melding dat alle data op de aangesloten USB-Stick verloren zal gaan. Klik op OK om te bevestigen.

Data gaat verloren op USB-stick

Als Rufus klaar is met het plaatsen van de Windows 11 ISO-bestanden op de USB-Stick dan kunt u Windows 11 installeren vanaf USB op een schone computer.

Ga daarvoor naar het opstarten in het opstartmenu. Druk tijdens het opstarten van de computer op de juiste toets om de BIOS- of UEFI-besturing te openen. Over het algemeen zou dit de F11, F12, DEL, of ESC toetsen moeten zijn. Zo niet, raadpleeg dan de handleiding van uw computer of moederbord.

Nadat u in het opstartmenu bent gekomen, selecteert u de USB-stick en slaat u de instellingen op. Nu zal uw pc opnieuw opstarten vanaf de USB-stick en u vragen een willekeurige toets in te drukken om de installatie van het Windows 11 installatieproces te starten. Druk op een toets, bijvoorbeeld de spatiebalk, om de Windows installatie vanaf het externe medium te starten.

Lees ook
Gemaximaliseerd venster slepen uitschakelen in Windows 11 of 10

Windows 11 installatie starten

Windows 11 installeren vanaf USB met Media Creation Tool

Media Creation tool is een hulpmiddel om Windows 11 installatie media te maken. Media Creation tool helpt om een installatie USB-stick te maken voor Windows 11. Dit kunt u uitvoeren vanaf Windows 10 of vanaf Windows 11.

Download de Media Creation tool. Na het downloaden open de Media creation tool.

Media creation tool voor windows 11 downloaden

Accepteer de licentievoorwaarden, klik op Akkoord.

Media creation tool voorwaarden

Als u Windows 11 op de pc gaat installeren waarop de Media creation tool nu is gestart dan klikt u op volgende. Maakt u de media aan voor een andere pc, selecteer dan de gewenste taal en de versie. Dit kunt u doen door de “Gebruik de aanbevolen opties voor de pc” uit te schakelen. Maak de wijzigingen en klikt op Volgende.

Windows 11 taal en editie selecteren

Selecteer hier het medium dat u wilt aanmaken om Windows 11 mee te installeren. U kunt installatiemedia aanmaken op een USB-station of een ISO-bestand aanmaken. Maak u keuze.

Als u USB heeft gekozen, plaats dan de USB-stick alvast in de USB-poort van uw computer. Klik op Volgende.

Kies welk medium u wilt gebruiken iso of usb

Ik ga er even vanuit dat u USB heeft gekozen. Dit is de meest gebruikte optie. Plaats de USB-stick in de computer. Als het “verwisselbare station” nog niet de USB-stick herkent, klikt u op “Stationslijst vernieuwen”. Als alles goed gegaan is wordt de USB-stick nu zichtbaar. Klik erop en klik op Volgende.

usb station selecteren

De installatiemedia op USB voor Windows 11 wordt nu eerst gedownload en daarna geplaatst op de USB-stick. Dit kan even duren.

Windows 11 downloaden via media creation tool

Lees meer:

Lees ook
Bing Chat AI nu beschikbaar in Microsoft Edge (Windows 11)

Ik hoop u hiermee geholpen te hebben. Bedankt voor het lezen!


Geholpen?


Help ook andere mensen.
Deel dit artikel op een website, forum of via social media.

Meld u aan op ons nieuwe computer forum voor vragen en computerhulp.
4 reacties
 1. Bij het overschakelen van Windows 10 naar 11, met de Windows 11 installeren vanaf USB (32 GB) met Media Creation Tool krijg ik het volgende probleem.
  Set-up vanaf de USB station :
  Bij het laden van Windows 11 blijft het percentage zeer lang op 46 staan. Na 2 uur nog steeds op 46%, heb ik de het laden afgebroken. Moet ik nog langer wachten?

  1. Hallo, het komt vaker voor bij 46%. Start eerst eens de Windows 10 probleemoplosser: https://support.microsoft.com/nl-nl/windows/windows-update-probleemoplosser-19bc41ca-ad72-ae67-af3c-89ce169755dd#WindowsVersion=Windows_10
   Laat daarna de PC in de nacht Windows 11 proberen te installeren, kijk of de installatie van Windows 11 toch afrond. Zo niet, dan kunt u een Windows 11 installatie USB aanmaken met een ISO en Rufus. https://www.pc-tips.info/tips/windows-tips/windows-11-installeren-vanaf-usb/
   Succes! Groet, Stefan

Heeft u een computer vraag?

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *