Populaire tips
PC tips
Stefan

PC Tips is een initiatief van een enthousiaste IT-specialist. Ik heb een passie voor IT en deel mijn computerkennis graag met andere mensen.
Donatie

Geholpen?

Wilt u deze PC tip via Facebook, Twitter of andere sociale media delen? U helpt hiermee andere mensen maar ook mijn website.
Druk op ctrl + d om deze pagina op te slaan in uw favorieten.

Windows 11 installeren vanaf USB (Complete installatie gids)

U kunt Windows 11 op verschillende manieren installeren. U kunt ervoor kiezen om Windows 10 te updaten naar Windows 11. U ontvangt dan de Windows 11 update van Microsoft.

Het is ook mogelijk om Windows 11 via een ISO-bestand te installeren of via de Media Creation Tool. U opent het ISO-bestand in Windows en opent daarna het installatiebestand. De installatie van Windows 11 zal direct starten en beleid u door het Windows 11 installatieproces.

De simpelste manier is door de Windows 11 installatie bestanden uit de Windows 11 ISO op een USB-stick te plaatsen. Deze USB-stick plaatst u daarna in uw computer en de computer start het installatieproces van Windows 11. Dit heet ook wel een schone installatie van Windows 11.

Windows 11 installeren vanaf USB

Windows 11 installeren vanaf USB met ISO en Rufus

Begin met het downloaden van het officiële Windows 11 ISO-bestand.

Windows 11 iso downloaden

Daarna start u met het downloaden van Rufus naar uw computer. Klik op Download Rufus Portable. Start daarna Rufus. Er is als u voor portable heeft gekozen geen installatie vereist.

Zorg dat de USB-stick die u gaat gebruiken geformatteerd is en dat deze is geselecteerd als Apparaat in Rufus. Klik daarna op Selecteren.

Rufus opstartbare usb stick aanmaken met Windows 11

Selecteer het Windows 11 ISO-bestand en klik op Openen.

ISO plaatsen op USB stick met Rufus

Rufus zal zelf de nodige instellingen detecteren en toepassen. U hoeft hier niets te wijzigen. Het enige wat u mogelijk nog wilt wijzigen is het “Volumelabel” de naam voor de USB-stick. Klik daarna op Starten.

Windows 11 iso plaatsen op usb voor installatie

Rufus geeft u nogmaals een melding dat alle data op de aangesloten USB-Stick verloren zal gaan. Klik op OK om te bevestigen.

Data gaat verloren op USB-stick

Als Rufus klaar is met het plaatsen van de Windows 11 ISO-bestanden op de USB-Stick dan kunt u Windows 11 installeren vanaf USB op een schone computer.

Ga daarvoor naar het opstarten in het opstartmenu. Druk tijdens het opstarten van de computer op de juiste toets om de BIOS- of UEFI-besturing te openen. Over het algemeen zou dit de F11, F12, DEL, of ESC toetsen moeten zijn. Zo niet, raadpleeg dan de handleiding van uw computer of moederbord.

Nadat u in het opstartmenu bent gekomen, selecteert u de USB-stick en slaat u de instellingen op. Nu zal uw PC opnieuw opstarten vanaf de USB-stick en u vragen een willekeurige toets in te drukken om de installatie van het Windows 11 installatieproces te starten. Druk op een toets, bijvoorbeeld de spatiebalk, om de Windows installatie vanaf het externe medium te starten.

Windows 11 installatie starten

Windows 11 installeren vanaf USB met Media Creation Tool

Media Creation tool is een hulpmiddel om Windows 11 installatie media te maken. Media Creation tool helpt om een installatie USB-stick te maken voor Windows 11. Dit kunt u uitvoeren vanaf Windows 10 of vanaf Windows 11.

Download de Media Creation tool. Na het downloaden open de Media creation tool.

Media creation tool voor windows 11 downloaden

Accepteer de licentievoorwaarden, klik op Akkoord.

Media creation tool voorwaarden

Als u Windows 11 op de PC gaat installeren waarop de Media creation tool nu is gestart dan klikt u op volgende. Maakt u de media aan voor een andere PC, selecteer dan de gewenste taal en de versie. Dit kunt u doen door de “Gebruik de aanbevolen opties voor de pc” uit te schakelen. Maak de wijzigingen en klikt op Volgende.

Windows 11 taal en editie selecteren

Selecteer hier het medium dat u wilt aanmaken om Windows 11 mee te installeren. U kunt installatiemedia aanmaken op een USB-station of een ISO-bestand aanmaken. Maak u keuze.

Als u USB heeft gekozen, plaats dan de USB-stick alvast in de USB-poort van uw computer. Klik op Volgende.

Kies welk medium u wilt gebruiken iso of usb

Ik ga er even vanuit dat u USB heeft gekozen. Dit is de meest gebruikte optie. Plaats de USB-stick in de computer. Als het “verwisselbare station” nog niet de USB-stick herkent, klikt u op “Stationslijst vernieuwen”. Als alles goed gegaan is wordt de USB-stick nu zichtbaar. Klik erop en klik op Volgende.

usb station selecteren

De installatiemedia op USB voor Windows 11 wordt nu eerst gedownload en daarna geplaatst op de USB-stick. Dit kan even duren.

Windows 11 downloaden via media creation tool

Lees meer:

Ik hoop u hiermee geholpen te hebben. Bedankt voor het lezen!

Help mee en deel dit artikel met andere mensen.

Hulp nodig? Of heeft u een vraag?

Ik help u graag. Graag een zo uitgebreid mogelijke beschrijving van uw computer probleem.
↓ U kunt uw vraag stellen onderaan deze pagina via het commentaar veld. ↓
Ik reageer direct op uw vraag.

Een bedankje mag ook! 🙂
4 REACTIES
  1. Bij het overschakelen van Windows 10 naar 11, met de Windows 11 installeren vanaf USB (32 GB) met Media Creation Tool krijg ik het volgende probleem.
    Set-up vanaf de USB station :
    Bij het laden van Windows 11 blijft het percentage zeer lang op 46 staan. Na 2 uur nog steeds op 46%, heb ik de het laden afgebroken. Moet ik nog langer wachten?

Uw bericht

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Kom nog eens terug. Elke dag nieuwe PC Tips
Nieuwste tips
Nieuwsbrief
nieuwsbrief

Blijf elke twee weken op de hoogte van de nieuwste PC Tips via mijn nieuwsbrief.
Klik hier om aan te melden.

Lees alle reacties
Hulp nodig?
vraag

Heeft u een computer vraag? Stel uw vraag onderaan deze pagina ↓ Ik help u graag!