Voorkom dat gebruikers het wachtwoord kunnen wijzigen

Stefan
Voorkom dat gebruikers het wachtwoord kunnen wijzigen

Als u wilt voorkomen dat een standaard gebruikersaccount op uw Windows 11 of Windows 10 PC het wachtwoord kan wijzigen, dan is dit mogelijk.

Het is mogelijk om te voorkomen dat een gebruiker het wachtwoord kan wijzigen. Echter, dit is alleen mogelijk voor standaard gebruikersaccounts. Het is dus niet mogelijk te voorkomen dat een “administrator” account het wachtwoord kan wijzigen.

Er zijn een aantal redenen om het veranderen van het wachtwoord te blokkeren. Dit is bijvoorbeeld gewenst in een situatie waarin u de computer in bruikleen geeft bij een familielid.

Het aanmaken van een standaard gebruikersaccount voorkomt dat deze gebruiker aanpassingen doet via de instellingen in het besturingssysteem. Ook voorkomt het dat de gebruiker apps kan installeren. Door vervolgens ook dit beleid toe te passen kunt u voorkomen dat deze standaard gebruiker het wachtwoord kan wijzigen.

Voorkom dat gebruikers het wachtwoord kunnen wijzigen

Zorg dat u bent aangemeld met een “administrator” account (beheerder).

Om te wijzigen van het wachtwoord uit te schakelen dient u gebruik te maken van computerbeheer. Klik met de rechtermuisknop op de Startknop. In het menu klik op “Computerbeheer”.

Computerbeheer openen

Klik daarna links in het menu eerst op “Lokale gebruikers en groepen” en daarna op “Gebruikers”. Dubbelklik op het gebruikersaccount waarvan u wilt voorkomen dat dit gebruikersaccount het wachtwoord van dit account kan wijzigen.

In tabblad “Algemeen” schakel vervolgens de optie “Gebruiker kan wachtwoord niet wijzigen” in. Zorg dat u een standaardgebruikersaccount heeft geselecteerd.

Gebruiker kan wachtwoord niet wijzigen

Mocht u per ongeluk een administrator account hebben geselecteerd dan krijgt u de volgende foutmelding te zien.

“De volgende fout is opgetreden bij de poging om eigenschappen op te slaan van de gebruiker… Deze bewerking is niet toegestaan, omdat hierdoor een administrator-account kan worden uitgeschakeld of verwijderd of niet kan worden gebruikt voor aanmelding.”

Lees ook
Gebruik de knop PrtScn om schermafbeeldingen te maken

Zorg dus dat u een standaard gebruikersaccount aanpast. Lees hier hoe u het accounttype aanpast.

Deze bewerking is niet toegestaan

Ik hoop u hiermee geholpen te hebben. Bedankt voor het lezen!

Blijf op de hoogte
Ontvang elke 2 weken een samenvatting van de laatste PC tips rechtstreeks in uw e-mail.
Deelt u mee?
Help mee en deel deze informatie met andere mensen.
Heeft u een computer vraag?

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *