“Wijzigingen ongedaan maken” foutmelding? Probeer dit!

Stefan
"Wijzigingen ongedaan maken" foutmelding? Probeer dit!

Regelmatig worden er problemen gemeld bij het installeren van Windows updates. Deze problemen kunnen door verschillende oorzaken ontstaan in zowel Windows 10 als Windows 11.

Als er problemen zijn met updates dan kunnen updates door Windows teruggedraaid worden met de foutmelding “Wijzigingen op uw computer ongedaan maken”. Deze foutmelding betekend dat de specifieke update(s) niet geïnstalleerd kan worden en dat Windows ervoor kiest om de update dan maar te verwijderen.

Deze fout komt niet alleen voor bij het installeren van updates, maar ook bij onderdelen installeren. De reden waarom er geen updates konden worden geïnstalleerd verschilt. In deze gids leest u dan ook generieke oplossingen waarmee u deze foutmelding kunt herstellen. Als de oplossingen niet werken, dan leg ik uit hoe u details van de foutmelding kunt opzoeken.

Wijzigingen op uw computer ongedaan maken foutmelding

Stap 1 – Windows bestanden repareren

Windows gebruikt verschillende processen en services om updates te installeren. Als er iets fout gaat met deze systeembestanden of met de services, dan kunnen updates niet worden geïnstalleerd. Het gevolg kan zijn dat updates dan telkens ongedaan worden gemaakt. Het automatisch laten herstellen van systeembestanden en services is dus het eerste wat ik zou aanraden om mee te beginnen. Dit kan overigens veilig worden uitgevoerd.

Klik op zoeken in de taakbalk, zoek op “Opdrachtprompt”. Klik met de rechtermuisknop op Opdrachtprompt en klik op “Als administrator uitvoeren”.

In het Opdrachtprompt venster type:

sfc /scannow

sfc scannowb

Uw computer wordt nu doorzocht op missende of foutieve systeembestanden. Indien deze bestanden worden gedetecteerd zal Windows deze bestanden zelf herstellen.

Lees ook
De taakbalk of het start menu naar links verplaatsen in Windows 11

Als SFC klaar is, raad ik aan om DISM uit te voeren. In hetzelfde Opdrachtprompt venster type:

DISM /Online /Cleanup-Image /RestoreHealth

DISM Restorehealth

DISM voert opruim- en hersteloperaties uit op het draaiende besturingssysteem. Ook als er via DISM problemen worden gedetecteerd in het besturingssysteem aan de hand van de “online image”, dan worden deze automatisch hersteld.

Stap 2 – Windows update bestanden verwijderen

U kunt in Windows, update bestanden verwijderen. Als u de update bestanden verwijderd dan worden deze vervolgens opnieuw gedownload en geïnstalleerd. Soms zijn er updates niet correct gedownload of verhinderd bepaalde software de updates installatie. Door de updates bestanden geforceerd te verwijderen en opnieuw te laten downloaden kunnen de updates mogelijk wel goed worden geïnstalleerd.

Om te beginnen gaan we de Windows update service stopzetten. Het stoppen van deze service onderbreekt lopende of hangende update processen in Windows en helpt ons om de tijdelijke bestanden te verwijderen.

In het zoekvenster onderin de Windows taakbalk zoek op: services.msc. Open het services resultaat.

windows services openen

In het Windows service venster zoek naar de service: Windows update. Klik op het resultaat en klik links bovenin op De service stoppen.

windows update service stoppen

Laat het Services venster open. Als we klaar zijn dan moet de Windows-update service weer worden opgestart.

Open de Windows verkenner (1) en open de volgende map (2): C:\Windows\SoftwareDistribution\Download\ selecteer vervolgende alle bestanden en mappen in de Download folder met CTRL+A (3) en verwijder de bestanden en mappen met de verwijderen knop (4).

softwaredistribution map leegmaken

Ga nu terug naar de Services applicatie. Klik op de Windows update service en klik links bovenin op De service starten.

windows update service starten

Sluit alle vensters. Ga in de Windows instellingen naar Windows update en controleer en installeer de updates opnieuw.

windows update

Als het goed is worden de update bestanden die eerder niet installeerde nu wel geïnstalleerd.

Lees ook
Een gast account aanmaken in Windows 11/10? Dit is hoe!

Stap 3 – Windows update probleemoplosser

In Windows zijn enkele hulpmiddelen beschikbaar om problemen op te lossen. Er is ook een probleemoplosser beschikbaar voor Windows update. Deze probleemoplosser kan zelf problemen detecteren met verschillende onderdelen van het update proces. Als er vervolgens problemen worden gedetecteerd kan deze probleemoplosser deze zelf herstellen.

In de taakbalk zoek op “problemen oplossen”. Klik op “Andere problemen oplossen”. In de “Extra probleemoplossers” klik op “Windows update” en vervolgens op “Probleemoplosser uitvoeren”.

Windows update probleemoplosser

Mocht dit niet hebben geholpen, raad ik aan Windows update te resetten.

Stap 4 – Overige oplossingen

Het niet kunnen installeren updates heeft niet altijd te maken met het update proces of de update zelf. Soms verhinderen bepaalde stuurprogramma’s installatie van updates of software zoals een virusscanner.

  1. Controleer of u niet verbonden bent met een VPN of proxy. Dit voorkomt problemen bij het downloaden en installeren van updates.
  2. Schakel uw antivirus volledig uit of waar nodig deinstalleer de antivirussoftware tijdelijk van uw computer.
  3. Heeft u hardware gekoppeld aan uw PC? Een externe harde schijf, een speciaal toetsenbord, muis of andere randapparatuur? Haal deze dan los en probeer de update opnieuw te installeren.
  4. Heeft u de computer al eens herstart?

Stap 5 – Log bestanden gebruiken om het Windows update probleem te identificeren

Als u een foutmelding krijgt wanneer u Windows Update uitvoert, kunt u de informatie in het logboekbestand Windowsupdate.log gebruiken om het probleem op te lossen. U vind dit bestand op de volgende locatie:

C:\Windows\Logs\WindowsUpdate

Hier vindt u allemaal ETL bestanden. Deze bestanden dient u te openen met PerfView. Enige technische kennis vereist om deze trace bestanden te gebruiken.

Windowsupdate log bestanden

Wanneer u ziet dat de updates beschikbaar zijn, maar het downloaden niet wordt gestart.
Wanneer updates worden gedownload, maar de installatie niet wordt gestart.
Wanneer updates zijn geïnstalleerd, maar er niet opnieuw wordt opgestart.

C:\ProgramData\USOShared\Logs

USOShared logbestanden

Problemen met de installatie van Windows Update oplossen. Hiervoor kunt u het “CBS.log” bestand analyseren, te vinden in:

%systemroot%\Logs\CBS

CBS log bestand

Lees hier meer over deze log bestanden.

https://learn.microsoft.com/nl-nl/windows/deployment/update/windows-update-logs

Stap 6 – Laatste onderdelen update verwijderen (Optioneel)

Windows installeert ongeveer 2 keer per jaar een onderdelen update. Deze update bevatten vele wijzigingen, vooral visuele wijzigingen en nieuwe functies. Deze updates willen nog wel eens voor problemen zorgen, vooral in het begin. Het verwijderen van de laatste onderdelen update kan het probleem oplossen. Zorg wel dat u de onderdelen update niet opnieuw terug installeert.

Lees ook
Outlook, Hotmail, Live of ander e-mail account koppelen aan Gmail

Lees hier hoe u updates vervolgens kunt blokkeren. Maak gebruik van Windows Update minitool om de onderdelen update blokkeren.

Start uw computer in de geavanceerde opstartopties. Dit kunt u doen door met installatie media op te starten. Klik daarna op “problemen oplossen” links onderin.

De geavanceerde opstartopties worden weergegeven, klik op Problemen oplossen.

Problemen oplossen

Klik op Geavanceerde opties.

Geavanceerde opties

Klik op Update verwijderen.

Updates verwijderen

Klik op de optie die u wilt verwijderen. U kunt kiezen uit “Nieuwste kwaliteitsupdate verwijderen” en “Nieuwste onderdelenupdate verwijderen”. Als u geen idee heeft begint u bij de eerste, controleer of het probleem is opgelost. Zo niet, start de geavanceerde opties opnieuw en verwijder de andere update.

Kwaliteit of onderdelen update verwijderen

Als u problemen ondervindt na de installatie van de nieuwste onderdelenupdate, kunt u deze waarschijnlijk oplossen door de installatie te verwijderen. Dit heeft geen invloed op uw persoonlijke bestanden, maar eventuele wijzigingen die zijn aangebracht aan apps en instellingen sinds uw meest recente update, zullen verloren gaan.

Klik op onderdelenupdate of kwaliteitsupdate verwijderen.

update verwijderen via opstartopties in Windows 11

U kunt vervolgens de specifieke Windows update blokkeren.

Ik hoop dat ik u hiermee heb geholpen om de “Wijzigingen ongedaan maken” foutmelding bij het installeren van Windows update te verhelpen. Bedankt voor het lezen!

Blijf op de hoogte
Ontvang elke 2 weken een samenvatting van de laatste PC tips rechtstreeks in uw e-mail.
Deelt u mee?
Help mee en deel deze informatie met andere mensen.
Heeft u een computer vraag?

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *