Windows 11 opnieuw installeren met behoud van bestanden

Stefan
Windows 11 opnieuw installeren met behoud van bestanden

Misschien wilt u uw Windows 11 computer om verschillende redenen opnieuw installeren. Windows 11 is traag, heeft in de van loop van de tijd veel troep verzameld, of u hebt het Windows register verknoeid en kon niet meer terug?

Gelukkig is het heel eenvoudig om Windows 11 terug te zetten naar de fabrieksinstellingen. Hier is de snelste manier om uw Windows 11 computer te herstellen is door een reset uit te voeren met behoud van persoonlijke bestanden.

Waarom Windows 11 opnieuw installeren?

Een reset herstelt uw computer naar de standaardinstellingen en verwijdert alle programma’s en gegevens die zijn geïnstalleerd nadat u de computer hebt gekocht. Dit betekent dat u alle apps en gegevens die u vóór de reset had, opnieuw moet installeren.

Een Windows 11 reset is ook aanbevolen bij het oplossen van problemen met Windows Update, omdat het alle noodzakelijke updates opnieuw worden download dat ervoor zorgt dat uw computer de meest recente versie van Windows gebruikt. Bovendien verwijdert een reset eventuele virussen of malware die uw computer hebben geïnfecteerd. Al met al kan een Windows 11 reset een goede manier zijn om uw computer weer naar behoren te laten werken.

U heeft ook altijd de mogelijkheid om Windows 11 ISO te downloaden en handmatig een nieuwe Windows 11 installatie uit te voeren. Dat is echter niet nodig omdat er een ingebouwde optie is om uw PC te resetten en een schone installatie uit te voeren. In dit artikel leest u hoe u Windows 11 opnieuw kunt installeren vanuit Windows zelf zonder het verlies van persoonlijke bestanden.

Lees ook
7 manieren om een gebruikersnaam te wijzigen in Windows

Windows 11 opnieuw installeren met behoud van persoonlijke bestanden

Begin met een rechtermuisklik op de startknop. Klik op Instellingen in het startmenu.

Instellingen openen in Windows 11

Klik links in het menu op Systeem. Klik daarna onderaan op Systeemherstel.

Windows 11 systeemherstel openen

Klik op “PC opnieuw instellen”. Kies of u uw persoonlijke bestanden wilt behouden of verwijderen, installeer vervolgens Windows opnieuw.

Windows 11 Deze PC opnieuw instellen

Er wordt een nieuw venster geopend met twee opties.

Mijn bestanden behouden. Apps en instellingen worden verwijderd, maar uw persoonlijke bestanden worden bewaard.

Alles verwijderen. Hiermee verwijdert u al uw persoonlijke bestanden, apps en instellingen.

Klik op “Mijn bestanden behouden”.

Deze PC opnieuw instellen

Er zijn nu twee opties beschikbaar om Windows opnieuw te installeren. U kunt Windows downloaden uit de Cloud of Windows opnieuw installeren vanaf uw lokale computer.

Ik raad u aan om te kiezen voor Lokaal opnieuw installeren.

Hoe wilt u Windows 11 opnieuw installeren

Eventueel kunt u de installatie methode nog wijzigen door op instellingen wijzigen te klikken. Klik op volgende.

Windows 11 lokaal opnieuw installeren

Soms krijgt u nog een melding dat er recent een update is geïnstalleerd in Windows 11. Als u doorgaat met de installatie kunt u deze update niet meer ongedaan maken. Klik op volgende om door te gaan.

Recente update melding tijdens Windows 11 installatie

De PC is nu klaar om opnieuw te worden ingesteld. De instellingen worden hersteld tot de beginwaarden. Persoonlijke bestanden blijven behouden. Apps en programma’s worden verwijderd.

Klik op “Apps weergeven die worden verwijderd” om te zien om welke apps het gaat.

Klaar om de PC opnieuw in te stellen

U ziet een lijst van apps die worden verwijderd. De meeste van deze apps dient u opnieuw te installeren door ze te downloaden of ze opnieuw te installeren vanaf CD/DVD of USB. Klik op vorige.

Lees ook
Systeemherstel is door uw systeembeheerder uitgeschakeld

Lijst van te verwijderen apps na installatie van Windows 11

Klik op de Opnieuw instellen knop om de herstelinstallatie te starten van Windows 11.

Klaar om de PC opnieuw in te stellen

Het opnieuw instellen van Windows 11 wordt voorbereid. De computer zal opnieuw worden opgestart als het is voltooid. Dit kan even duren.

Opnieuw instellen van Windows 11 wordt voorbereid

Windows zal herstarten en de voortgang van de reset wordt zichtbaar. Het opnieuw instellen van de PC zal even duren, afhankelijk van de computer specificaties.

Deze PC opnieuw instellen

Daarna start uw computer door naar het volgende installatie voortgangsscherm. Uw computer wordt mogelijk meerdere keren opnieuw opgestart.

Windows 11 installatie voortang

Als de het opnieuw instellen van de computer is voltooid dan vind u op het bureaublad een “verwijderde apps” bestand. Dit is een overzicht van de verwijderde apps na het resetten van de computer. Deze apps kunt u opnieuw installeren. Onderstaand is een voorbeeld.

Verwijderde apps na het resetten van Windows 11

Ik hoop u hiermee geholpen te hebben. Bedankt voor het lezen!

Blijf op de hoogte
Ontvang elke 2 weken een samenvatting van de laatste PC tips rechtstreeks in uw e-mail.
Deelt u mee?
Help mee en deel deze informatie met andere mensen.
6 reacties
 1. hoi ik heb mijn asus laptop met windows 11 gereset volgens bovenstaande. Maar nu heb ik windows 10 home en ik weet niet hoe ik windows 11 erop krijg.
  ik heb de productcodes niet meer.
  Wat moet ik doen?

  1. Hallo, dan stond er Windows 10 op de herstelpartitie. U dient eerst Windows 10 te activeren: https://support.microsoft.com/nl-nl/windows/windows-activeren-c39005d4-95ee-b91e-b399-2820fda32227#WindowsVersion=Windows_10

   Als Windows 10 is geactiveerd, controleert u op nieuwe updates via Instellingen > Windows update. Als uw laptop Windows 11 ondersteund is, wordt Windows 11 op een gegeven moment aangeboden tijdens het updateproces. Mocht u hier niet op willen wachten kunt u Windows 11 ook installeren via USB: https://www.pc-tips.info/tips/windows-tips/windows-11-installeren-vanaf-usb/

   Succes!

  1. Hallo, in de instructie wordt duidelijk bij een bepaalde stap “Apps weergeven die worden verwijderd”. Als u daarop klikt, ziet u of deze app wordt verwijderd of niet. U kunt dan alsnog een keuze maken door te gaan of te stoppen.
   Succes! 🙂

Heeft u een computer vraag?

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *