Windows update foutmelding 0x800f0988 in Windows 11 of 10

Stefan
Update foutmelding 0x800f0988 in Windows 11 of 10

Bij het installeren van updates via Windows update gaat wel eens wat mis. Zo is foutmelding 0x800f0988 een veelvoorkomende foutcode bij het installeren van een update in zowel Windows 11 als in Windows 10.

De exacte reden voor deze foutmelding is niet bekend. Dit kunnen meerdere redenen zijn. Onder andere foutieve of beschadigde update bestanden, het blokkeren van een update door een antiviruspakket, beschadigingen en/of beperkingen aan het bestandssysteem.

Om foutmelding 0x800f0988 op te lossen volgt u onderstaande tips. Elke tip kunt u veilig uitvoeren. Controleer na iedere oplossing of het probleem is opgelost en u nu wel de gewenste update kunt installeren.

Windows update foutmelding 0x800f0988 in Windows 11 of 10

WinSxS map opschonen

De map “WinSxS” is een belangrijke, maar vooral onbekende map in Windows. Het is een map waarin meerdere kopieën van systeemcomponenten en bestanden worden opgeslagen, die nodig zijn voor verschillende apps en services op uw computer.

Het is doordat er bestanden in zijn opgeslagen die betrekking hebben op “services”, ook een onderdeel van het update proces in Windows. U kunt via een specifiek commando de WinSxS map opschonen van ongebruikte en verlopen bestanden. Dit zal de foutmelding 0x800f0988 in veel gevallen oplossen.

Open een Opdrachtprompt als administrator. In het Opdrachtprompt type:

dism /online /cleanup-image /startcomponentcleanup

dism online cleanup-image startcomponentcleanup

Wacht tot het proces is afgerond. Herstart uw computer en controleer nu opnieuw op Windows updates. Sla dit artikel met CTRL + D op in uw favorieten en keer terug als het niet werkt.

Windows update resetten

Door alle Windows update componenten opnieuw in te stellen laat u Windows volledig opnieuw controleren op updates. Alle tijdelijke en overbodige bestanden worden verwijderd en Windows zal alle updates opnieuw starten. In veel gevallen lukt u hierna wel om update(s) te installeren.

Lees hier hoe u Windows update kunt resetten.

Windows processen herstellen

Het laatste wat ik aanraad, is Windows processen herstellen. In Windows zijn enkele processen beschikbaar die systeembestanden en services kunnen herstellen.

Als er eventueel processen zijn beschadigd, dan kunt u door de commando’s in onderstaand artikel uit te voeren deze processen herstellen. Het gaat om “SFC” en “DISM” Deze commando’s kunnen in enkele gevallen problemen met Windows update oplossen is mijn ervaring.

  1. U begint met het uitvoeren van SFC en DISM in het volgend artikel: Systeembestanden repareren in Windows 11 of Windows 10.
  2. Als het probleem nog niet is opgelost, volgt u de stappen in het volgend artikel door de Windows probleemoplosser uit te voeren.

Ik hoop u hiermee geholpen te hebben. Bedankt voor het lezen!

Meld u aan op het PC tips forum
Bij PC Tips werken wij aan een nieuwe gemeenschap waar leden vragen kunnen stellen en elkaar kunnen helpen. Dit is het PC Tips-forum.Dit forum is nieuw en wij hebben leden nodig. Als u geïnteresseerd bent in PC-tips, of als u een vraag heeft, meld u dan gratis aan op het forum en help mee aan de opbouw van ons nieuwe computerforum.
Blijf op de hoogte
Ontvang elke twee weken een samenvatting van onze nieuwste PC tips rechtstreeks in uw e-mail.

Heeft u een computer vraag?

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *