De oplossing voor foutcode 36 op een Mac

Meest gelezen tips

Stefan
PC Tips is een initiatief van een enthousiaste IT-specialist. Ik heb een passie voor IT en deel mijn computerkennis graag met andere mensen.

Geholpen? Deel dit bericht op social media en help ook andere mensen. U kunt de onderstaande knoppen gebruiken.

Mac computers staan bekend als stabiele en snelle computers in verschillende aspecten, bijvoorbeeld of het nu gaat om prestatiesnelheid of video bewerking snelheid etc. Verreweg de meeste Mac  gebruikers verbazen zich over het snelle gegevensbeheer en de verbazingwekkend korte duur tijdens de overdracht van bestanden. Helaas verschijnt plotseling Finder foutcode 36, die aangeeft dat de operatie niet kon worden voltooid, omdat sommige bestanden niet kunnen worden gelezen of geschreven. Dit is een zeldzaam probleem, dat zich kan voordoen op elke Mac computer die draait met Mac besturingssysteem ongeacht de versie. Hoewel deze specifieke foutcode zeldzaam is, zijn er een paar afzonderlijke oplossingen. Ander goed nieuws is, dat deze foutcode 36 meestal is niet gerelateerd aan hardware of software crashes.

In de meeste gevallen bevat het bestand dat niet gelezen of geschreven kan worden een verborgen dot-underline (._) extensie, één van de meest frequente bestanden zou “.DS_Store” zijn. Deze verborgen bestanden bevatten extra informatie, zoals afbeeldingen van pictogrammen. Gewoonlijk treedt de foutcode op wanneer deze bestanden worden overgezet van het Windows compatibele volume naar de Mac, of omgekeerd. De meest efficiënte en snelste oplossing zou zijn om het ingebouwde command-line (terminal) venster en de dot_clean tool te gebruiken, maar soms wordt de foutmelding veroorzaakt in Finder en is foutcode 36 gerelateerd aan virussen, malware, of beschadigde bestanden. In dit artikel beschrijven we de meest efficiënte methoden om de foutcode 36 op te lossen.

Gebruik “dot_clean” in Terminal om Foutmelding foutcode 36 op te lossen

In de meeste gevallen wordt de foutmeldingen foutcode 36 in Finder veroorzaakt door pogingen om verborgen systeembestanden zoals .DS_Store en andere, die dot-underline extensie in hun naam bevatten over te zetten. Zoals hierboven vermeld bevatten deze bestanden extra informatie, om deze reden is er geen schade aan het oorspronkelijke bestand als u het verborgen bestand verwijderd. Dit is een van de meest efficiënte methode om fout 36 op te lossen, maar er kunnen meerdere “dot-underline” bestanden zich in de map bevinden. Als gevolg van deze bestanden is het aanbevolen om het dot_clean commando te gebruiken via Terminal, dat alle verborgen bestanden hersteld binnen de aangeduide folder.

Om te beginnen start u de Terminal via Spotlight door op de sneltoets Command + spatiebalk op het toetsenbord te drukken, typt u Terminal en drukt u op Enter. Zodra de terminal toepassing is gestart typt u in venster: dot_clean druk op de spatiebalk en sleep de folder waar het om gaat in het terminal venster. Op deze manier zal Terminal automatisch de locatie van de map genereren waarin zich de foutcode 36 bevind, druk tenslotte op Enter om “dot_clean” uit te voeren.

dot_clean uitvoeren mac

Als alternatief kunt u de folder zelf typen om de folder helemaal schoon te maken, dit wordt aanbevolen als u de foutcode 36 aantreft tijdens het proberen om een back-up te maken van een volume. Als het terminalproces is voltooid, probeert u dezelfde map opnieuw te verplaatsen om te controleren of foutcode 36 is verdwenen.

Controleer toegangsrechten

Een ander veelvoorkomend probleem dat tot foutcode 36 zou kunnen leiden, zijn mismatches in de machtigingen van mappen en opties om bestanden te delen. Begin eerst met het controleren van de machtigingen en het delen van bestanden van een bepaalde map die resulteert in foutcode 36 tijdens het proberen over te zetten.

Klik met de rechtermuisknop op de map en selecteer Toon Info, vervolgens onderaan de lijst bij Delen en bevoegdheden, open deze informatie en controleer of uw gebruikersaccount machtigingen heeft om te lezen en te schrijven, anders klikt u op de Bevoegdheden en selecteert u Lezen en Schrijven.

bevoegdheden folder mac

U moet zich wellicht aanmelden met beheerders account voor het geval u de machtigingen niet kunt wijzigen. Een andere handige oplossing is om uw Mac computer op te starten in de Veilige modus. Veilige modus is een optie die in veel problematische situaties wordt gebruikt – probeer deze modus om foutcode 36 op te lossen. Als u de Mac in de veilige modus wilt opstarten, schakelt u de machine eerst uit. Eenmaal volledig uitgeschakeld, start het opnieuw. Als u het opstart geluid “chime” hoort, houdt u de Shift toets ingedrukt totdat u het Apple-logo ziet. Probeer de gewenste map te verplaatsen wanneer de Mac volledig opgestart is in veilige modus. Als dit het probleem heeft oplost, start u de Mac computer op de gebruikelijke manier opnieuw op.

Herstel schijfbevoegdheden automatiseren met CleanMyMac

We kunnen CleanMyMac niet genoeg prijzen, ook voor het probleem “foutcode 36” of “error 36” heeft CleanMyMac een oplossing. Zoals eerder aangegeven is het mogelijk dat foutcode 36 wordt veroorzaakt door dot-underline informatie in bestanden of door bevoegdheden op een bestand of folder niet niet goed zijn toegewezen aan de huidige gebruiker. Om deze bevoegdheden te herstellen heeft Clean My Mac een optie genaamd: herstel schijfbevoegdheden. Deze tool helpt u om de bevoegdheden te herstellen op uw Mac.

cleanmymac herstel schijfbevoegdheden

CleanMyMac herstel schijfbevoegdheden

CleanMyMac is een handige tool om schijf bevoegdheden te herstellen. Hiermee kunt u problemen o.a. foutcode 36 die zich voordoen op folders en bestanden simpel herstellen. Het is belangrijk uw Mac in top vorm te houden, CleanMyMac optimaliseert uw Mac en neemt u veel handmatig Mac onderhoud uit handen.
CleanMyMac downloaden

 

Onder het menu item Onderhoud vind u deze tool. Erg handig en voorkomt een hoop problematiek. Hopelijk heeft deze instructie u geholpen om de foutcode 36 op te lossen en uw bestanden en mappen weer te benaderen als vanouds. Als u vragen heeft kunt u deze stellen onderaan deze instructie. Succes!

Lees meer tips of kom nog eens terug op PC Tips. Ik plaatst constant nieuwe handig PC Tips.

Aanbevolen tips

Hulp nodig? Of heeft u een vraag?


Ik help u graag. Graag een zo uitgebreid mogelijke beschrijving van uw computer probleem. U kunt uw vraag stellen onderaan middels het commentaar veld. Een bedankje mag ook 🙂

Mijn computer hulp is gratis, maar zonder garanties.

Dit artikel is geschreven door

495 POSTS336 REACTIES

11 REACTIES

Abonneer
Abonneren op
guest
11 Reacties
Oudste
Nieuwste Most Voted
Inline Feedbacks
Bekijk alle commentaren
Régine
Régine

Hallo, Hier een moeilijk probleem: Een paar zomers geleden gingen we met onze vrienden naar Portugal dus werd er gefilmd. Ik heb de montage gedaan via Imovie en daarna de film 2x op schijfje gebrand, eentje voor onze vrienden en eentje voor ons. Toen wij een 2-tal weken geleden onze film nog eens wilden bekijken via onze dvd-speler stopte die in de helft ongeveer, niets aan te doen, die wilde niet meer vooruit. Omdat ik – na de montage en het branden – alle originele tracks van de Mac gewist heb heb ik toen het schijfje aan onze vrienden gevraagd… Lees verder »

Veronique De clercq
Veronique De clercq

Hallo ik zou graag een dvd op me MacBook willen zetten maar krijg een foutmelding error 36 weet jullie wat ik moet doen

Veronique De clercq
Veronique De clercq
Antwoord op  Stefan

Ik krijg de foutmelding de Finder kan bewerking niet voltooien omdat sommige gegevens in vts 06.1vob niet kunnen worden gelezen of geschreven. Foutcode error 36 weten Julie hoe Ik die moet oplossen

Veronique De clercq
Veronique De clercq

Hallo hoe moet ik een dvd kopiëren via handbreak naar MacBook kun je me geen uitleg geven

E.V.
E.V.

Hallo, Bedankt voor deze uitgebreide uitleg. Ik heb het geprobeerd maar het probleem is niet opgelost. Ik wil zo nu en dan een backup maken van de data van Evernote, op een redelijk nieuwe LaCie. Dat is een paar keer goed gegaan, totdat ik een keer foutcode -36 kreeg : “de Finder kan de bewerking niet voltooien, omdat sommige gegevens in ‘Re_ Vraag’ niet kunnen worden gelezen of geschreven.” Nu ‘Re_ Vraag’, wat me een email lijkt die ik in Evernote heb gegooid, maar daarvoor iets anders, wat weet ik niet meer, ik ben er naar op zoek gegaan, heb… Lees verder »

E.V.
E.V.
Antwoord op  Stefan

Hallo Stefan, bedankt voor je reactie. Die database wilde ik juist back-uppen :-). En dat heb ik vaker gedaan (ik weet waar ik het kan vinden), maar dat gaat opeens niet meer. Ik heb meteen gezocht naar het struikelblok, ik dacht het ook gevonden te hebben, heb het verwijderd, maar daarna kwam de volgende foutmelding. En om nu die hele database te moeten doorlopen is mij toch te gortig. Daarbij ging het voorheen wél.
Mocht je nog een idee krijgen: graag.

Laatste tips

Hulp vraag en antwoord

Hulp nodig of een vraag?
Stel uw vraag onderaan deze pagina ↓
11
0
Hulp nodig? Of heeft u een vraag?x
()
x