More
  Startpagina Handige tips 14 Mac OS X tips die u (mogelijk) nog niet wist?

  14 Mac OS X tips die u (mogelijk) nog niet wist?

  Het is bijzonder wat je allemaal met een Mac kunt doen. In dit artikel een aantal kleine tips en tricks om de ervaring met uw Mac computer uit te breiden.

  Leer meer over draadloze connecties zoals Bluetooth en Airdrop, QuickTime player, nieuwe Mac beveiliging mogelijkheden en hoe u uw Mac kunt herstellen bij problemen.

  Lees de tips door en mogelijk zit er een bij die u nog niet kent!

  14 handige Mac OS tips

  Wijzig de plaats van een venster

  Een venster op uw Mac kunt u verplaatsen naar de linker of de rechterzijde van het scherm. Op deze manier kunt u automatisch een aantal vensters naast elkaar positioneren.

  Open een venster, klik en houdt de groene knop ingedrukt om het context menu voor venster positionering te openen.

  venster wijzigen mac

  Sidecar schermdeling

  Als u over een iPad beschikt met een Apple pencil dan kunt u uw Mac bedienen of PDF documenten annoteren op uw Mac.

  Druk op de CMD knop en spatiebalk op uw Mac, in het Spotlight venster zoek op: Sidecar, open Sidecar en verbind met uw iPad (zorg wel dat de iPad aanstaat en ingelogd is met hetzelfde Apple ID & draadloos netwerk).

  sidecar apple

  Als u verbonden bent kunt u in principe uw Mac bedienen via uw iPad. Persoonlijk vind ik het handig om documenten op mijn Mac snel te ondertekenen met een Apple pencil.

  Airdrop bestanden verzenden

  Airdrop is een handige functie om bestanden over te zetten van een iPad, iPhone naar uw Mac of vice versa. Als u Airdrop wilt gebruiken dient wifi en bluetooth geactiveerd te zijn op beide apparaten zowel de ontvanger als de verzender.

  De apparaten die beide over Airdrop beschikken moeten ook bij elkaar in de omgeving zijn op maximaal 10 meter afstand.

  Open Finder, klik in het linker menu op Airdrop. Als u Airdrop geopend heeft dan verschijnen alle apparaten in de buurt in het Airdrop venster. Selecteer een bestand en sleep deze op het apparaat in het Airdrop venster. Het bestand wordt nu verzonden naar dit apparaat.

  airdrop mac

  Om Airdrop vanuit een iPhone of iPad te gebruiken, selecteert u bestand op uw iPhone of iPad en het delen icoon. Selecteer Airdrop uit het context menu. Daarna selecteert u het apparaat wat in de lijst verschijnt en wordt het bestand of een foto verzonden.

  airdrop bestand delen iphone ipad

  Bluetooth apparaten koppelen

  Uiteraard kunt u ook in Mac OS X apparaten die bluetooth ondersteunen koppelen aan uw Mac. Om een apparaat te koppelen moet het bluetooth apparaat wat u wilt koppelen wel eerst in verbind-modus staan (pairing mode). Om het apparaat in pairing mode te krijgen dient u de instructie van de leverancier te volgen, dit verschilt per apparaat.

  Open de bluetooth instellingen vanuit het Mac menu.

  bluetooth instellingen mac

  Een nieuw apparaat wat u wilt koppelen moet nu verschijnen in de lijst van gevonden bluetooth apparaten.

  bluetooth apparaten verbonden mac

  Klik op het apparaat om er een bluetooth verbinding mee te maken. Als u eenmaal een apparaat aan uw Mac heeft gekoppeld hoeft u dit niet nogmaals te doen, het apparaat verbind de volgende keer automatisch.

  Om een apparaat te verwijderen uit de bluetooth verbindingen selecteert u het uit de lijst en klikt u op het X icoon. Het bluetooth apparaat is nu niet meer gekoppeld via bluetooth met uw Mac.

  Bestanden snel weergeven

  De tool bestanden snel weergeven (zo heb ik het genoemd want ik weet niet hoe Apple het noemt..) kan bestanden weergeven zonder ze te openen. U selecteert een bestanden, een foto of een document en klikt op de spatie knop op uw toetsenbord.

  Er verschijnt nu een nieuw venster met een vergrote weergave van het bestand. Daarna kunt u het bestanden openen in de daarvoor bedoelde bewerker. U hoeft op deze manier niet de bewerker te openen om de inhoud van een document of vergrootte versie van een foto in te zien, scheelt weer tijd!

  snelle weergave bestanden mac

  Bestanden snel weergeven met markering

  In navolging van het snel weergeven van bestanden kunt u ook snel bestanden bewerken sinds Mac OS Mojave. Als u een afbeelding bestand selecteert en daarna op de spatiebalk drukt krijgt u een vergrootte weergave. In de vergrootte weergave ziet u bovenin een markering teken. Door op het markering teken te klikken krijgt u een nieuwe reeks aan opties om de afbeelding te bewerken.

  Met deze opties kunt u afbeeldingen markeren en aanpassen zonder een foto bewerker te openen op uw Mac.

  bestanden snel markeren mac

  Gatekeeper beveiliging instellingen

  De eerste keer dat u een applicatie opent controleert gatekeeper (dat is Apple’s ingebouwde beveiling tool) of de applicatie van een bekende ontwikkelaar afkomstig is. Als deze applicatie onbekend is bij Apple dient u via Gatekeeper toestemming te verlenen.

  Lees ook eens Mac opschonen en sneller maken.

  Open in de linker bovenhoek het Apple menu. Selecteer systeemvoorkeuren uit het menu. Klik op Beveiliging en Privacy.

  systeemvoorkeuren mac

  In het tabblad: Algemeen klik op de knop Open Toch, deze bevind zich onderaan.

  beveiliging en privacy instellingen mac

  Ik heb hier geen goede afbeelding van omdat ik dit soort software niet start op mijn Mac. Sommige mensen wel en daarvoor deze informatie.

  Autorisatie goedkeuren met Apple Watch

  Als uw Mac en Apple watch beide beschikken over de laatste updates dan kunt u met uw Apple Watch goedkeuring geven voor zaken waarvoor u normaliter uw Mac beheerders wachtwoord dient in te geven.

  Als u Mac en Apple Watch beide gekoppeld zijn aan hetzelfde Apple ID dan kunt u door dubbel te klikken aan de rechterzijde van de Apple Watch goedkeuring geven voor autorisatie.

  apple watch wachtwoord doorgeven

  Dit is handig maar vergeet niet uw beheerderswachtwoord…

  Quicktime

  Als u een video afspeelt met Quicktime dan beweegt u de muis over het venster om de knoppen zoals pauze, verder, stop etc weer te geven.

  quicktime player

  Om het Quicktime venster tijdelijk te verkleinen klikt u op het icon aan de rechterkant, u maakt het venster dan kleiner en het blijft als picture-in-picture mode boven alle andere vensters hangen.

  picture in picture quicktime

  Media synchronisatie

  De applicaties Muziek, TV and Podcasts vervangen iTunes. Als u media aankoopt zoals muziek een film etc dan worden deze bestanden gesynchroniseerd over iCloud, dat wil zeggen dat als u aangekochte films en muziek beschikbaar zijn op alle Apple apparaten waaraan hetzelfde Apple ID gekoppeld is. Handig, zo mist u niks.

  apple tv

  Alleen leesbaar systeem

  In Mac OS Catalina is het systeem een alleen lezen systeem. Dit zorgt ervoor dat het onmogelijk is om systeembestanden te overschrijven en daarmee het besturingssysteem te beschadigen. Het alleen lezen systeem houdt uw data apart van alle andere data op uw Mac, wel zo veilig!

  Apple ID informatie op een plek

  Als u links in het menu op het Apple logo klikt, dan Systeemvoorkeuren uit het menu selecteert dan komt u in de Mac instellingen. Klik nu rechts bovenin op het Apple ID menu.

  apple id instellingen

  U heeft nu alle Apple ID instellingen op een plek. U kunt in dit overzicht welke applicaties op uw Mac iCloud gebruiken, hoeveel iCloud opslag u nog over heeft en welke apparaten u ooit heeft gekoppeld aan uw Apple ID.

  apple id overzicht

  Beheer apparaten

  Als u apparaten fysiek verbind met uw Mac dan verschijnen deze apparaten in Finder aan de linkerzijkant. In het Finder venster kunt u apparaten beheren, zoals zoeken naar updates, een iCloud back-up maken, terugzetten van back-ups etc en het herstellen van b.v. een iPhone of iPad.

  apparaten beheren mac

  Mac herstellen via herstelmodus

  Als er problemen zijn met uw Mac door een update of een ander probleem dan kunt u uw Mac simpel herstellen. Herstart uw Mac druk na het horen van de opstart toon of net na het zien van het Apple logo op de CMD + R knop op uw toetsenbord. Houd deze knoppen ingedrukt om in herstelmodus uw Mac te herstellen.

  mac herstelmodus

  U kunt op deze manier Mac OS opnieuw installeren of Time Machine back-ups terugzetten om problemen op te lossen.

  Ik hoop u hiermee geholpen te hebben. Bedankt voor het lezen!

  Stefan
  PC Tips is een initiatief van een enthousiaste IT Specialist. Ik heb een passie voor IT en deel mijn kennis graag met andere mensen. Bent u geholpen? Help mijn website! Deel dit bericht op Social media of op een website. Alvast bedankt!

  Indien u hulp nodig heeft met uw computer of ander apparaat, dan probeer ik u te helpen. Ik wil u verzoeken het computer probleem zo duidelijk mogelijk te omschrijven. U kunt hiervoor het commentaar veld hieronder gebruiken. Ik reageer z.s.m. op uw hulpvraag.
  * De hulp die ik aanbied is gratis, maar zonder garanties.

  Een bedankje mag ook! 👍🏼

  Abonneer
  Laat het weten als er
  guest
  0 Reacties
  Inline feedbacks
  Bekijk alle reacties

  Recente artikelen

  Website blokkeren in Firefox browser? Dit is hoe!

  Het is internet is vol van ongewenste websites, in sommige gevallen wilt u in de Firefox browser websites kunnen blokkeren. Bijvoorbeeld voor kinderen, werknemers...

  Steam opent niet? 7 tips om het probleem op te lossen

  Steam is een van de grootste online game platform op dit moment. Steam is gestart bij Valve in 2003 en is verantwoordelijk voor meer...

  Standaard mail app wijzigen op iPhone of iPad

  Sinds de komst van iOS 14 en iPadOS 14 kunt u de standaard Mail app op een iPhone of iPad wijzigen. Het is dus...

  Standaard web browser wijzigen op iPhone of iPad

  Sinds de komst van iOS 14 en iPadOS 14 kunt u de standaard web browser Safari op een iPhone of iPad wijzigen. Het is...
  0
  Hulp nodig? Een bedankje mag ook!x
  ()
  x