Google Chrome voor Mac loopt vast? 5 tips!

Stefan
Google Chrome voor Mac loopt vast? 5 tips!

Google Chrome is de web browser van Google. Op het moment van schrijven van dit artikel heeft Google Chrome een marktaandeel van ongeveer 66 procent. Google Chrome is beschikbaar voor Mac, Windows, Linux, iOS en Android en bevat vele functies die het gebruik van de browser aangenaam maken voor de gebruiker.

Echter, omdat Google Chrome zoveel functionaliteit bevat zitten er uiteraard ook fouten in Google Chrome en deze fouten kunnen ervoor zorgen dat Google Chrome vastloopt. In dit artikel richt ik me op problemen met Google Chrome voor Mac, deels van deze tips kunnen ook worden uitgevoerd in Chrome voor Windows.

Google Chrome staat bekend om de vele functionaliteit, echter, deze functionaliteit verbruikt ook veel geheugen van de Mac computer. Dit kan uw Mac computer aanzienlijk vertragen, zeker bij de wat oudere Mac computers. Ook kan de batterij in uw Mac sneller leeg raken.

Een aantal problemen kunnen optreden in Google Chrome als er teveel nieuwe tabbladen zijn geopend. Elke webpagina geopend in Google Chrome verbruikt geheugen van de computer, met name Youtube en Gmail zijn grootverbruikers.

Ook zijn browser extensies vaak een probleem in Google Chrome. Extensies zijn bedoeld om functionaliteit aan de Chrome browser toe te voegen, echter slecht geprogrammeerde extensies kunnen ook problemen opleveren in Chrome zoals vastlopers of websites die niet volledig laden.

In deze instructie vind u een aantal oplossingen die u kunnen helpen als Google Chrome met regelmaat vastloopt.

Google Chrome voor Mac loopt vast

Schijfruimte vrijmaken

Een veelvoorkomend probleem bij Mac computers is het vastlopen van een programma door te weinig schijfruimte. Google Chrome met name gebruikt veel tijdelijke bestanden om websites sneller te laden. Indien uw Mac over weinig schijfruimte beschikt kan Google Chrome hiermee traag worden, de website niet goed laden en dus uiteindelijk vastlopen.

Lees ook
Trage Mac? Simpele tips voor beginners en gevorderden

Lees hier hoe u uw Mac kunt opschonen en sneller maken.

Tijdelijke bestanden verwijderen

Google Chrome houdt veel tijdelijke bestanden bij zoals cookies en site instellingen. Ik raadt u aan om met regelmaat deze tijdelijk bestanden in Google Chrome te verwijderen. Let op, als u cookies verwijderd dient u opnieuw in te loggen bij websites indien u automatisch aanmelden had ingeschakeld.

In de adresbalk van Google Chrome op uw Mac type: chrome://settings/clearBrowserData

google chrome gegevens wissen

Klik op tabblad Basis en zet de periode op Alles. Klik de opties aan die u wilt wissen uit Google Chrome en klik op Gegevens wissen.

Controleer browser extensies

Ik raadt u aan als Google Chrome vastloopt om de geïnstalleerd browser extensies te controleren. Indien nodig schakelt u alle extensies uit en probeert u het opnieuw zonder geactiveerde extensies. Indien u dan geen problemen meer met Google Chrome ondervind dan weet u dat de uitgeschakelde extensie(s) het probleem veroorzaakt.

In de adresbalk van Google Chrome op uw Mac type: chrome://extensions

browser extensies uitschakelen google chrome mac

Klik op de blauwe knop om de extensie uit te schakelen. U verwijderd hiermee niet de extensie maar schakelt deze dus tijdelijk uit.

Indien u een extensie wilt verwijderen klikt u op…Jawel, de verwijderen knop. Ik raadt aan niet teveel en alleen de voor u nodige browser extensies te installeren in Google Chrome. Extensies vertragen Google Chrome aanzienlijk en zorgen vaak voor problemen.

Hardware versnelling uitschakelen

Als Google Chrome vaak zonder reden vastloopt dan kunt u proberen om het probleem op te lossen door hardware versnelling uit te schakelen.

In de adresbalk van Google Chrome type: chrome://settings/?search=hardware

hardware versnelling uitschakelen in google chrome mac

Klik op de blauw knop naast “Hardwareversnelling gebruiken indien beschikbaar”.

Lees ook
Apps openen als Root beheerder in MacOS

Belangrijk om te weten. Als u hardwareversnelling uitschakeld wordt het bekijken van video’s op Youtube, Netflix etc nagenoeg onmogelijk.

Google Chrome opnieuw installeren

Het is mogelijk een rigoureuze aanpak, maar het opnieuw installeren van Google Chrome kan veel problemen oplossen.

Open eerst een nieuwe browser zoals Safari. Kopieer en plak de URL van dit artikel en open deze in Safari. U dient Google Chrome namelijk af te sluiten en bestanden te verwijderen. Als Google Chrome geopend is op deze pagina dan werkt dat niet.

Open Finder. Klik in het linker menu op Apps. Zoek Google Chrome en klik met de rechtermuisknop op Google Chrome, kies Verplaats naar prullenbak.

Open Finder opnieuw. Bovenin de menubalk klik op Ga en dan op Ga naar map. In het veld type: ~/Bibliotheek/Application Support/Google/Chrome/

Selecteer alle mappen en bestanden in de “Chrome” map en klik met de rechtermuisknop. In het menu kies, Verplaatst naar prullenbak.

Ga naar Google.com/chrome download Google Chrome en installeer opnieuw. Synchroniseer uw Google account en Google Chrome is opnieuw geinstalleerd.

Ik hoop u hiermee geholpen te hebben. Bedant voor het lezen!

Blijf op de hoogte
Ontvang elke twee weken een samenvatting van onze nieuwste PC tips rechtstreeks in uw e-mail.

Heeft u een computer vraag?

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *