Dit zijn de 4 beste gratis antivirus apps voor Windows 11

Stefan
Dit zijn de 4 beste gratis antivirus apps voor Windows 11

Als u een Windows 11 computer gebruikt is een vorm van antivirus bescherming voor uw PC een “must-have”. Zonder een goede antivirus bescherming is uw computer kwetsbaar voor een allerlei aan aanvallen zoals een virus, ransomware en ongewenste software.

We denken bij antivirus vaak een betaald antivirus pakket. Een bescherming waarvoor betaald moet worden omdat dit de beste bescherming biedt tegen malware. Deels is dit waar, maar meestal wordt er flink betaald voor extra functionaliteit in de antivirus software.

Denk bij het extra functionaliteit aan een wachtwoord manager, een ingebouwde VPN, en directe ondersteuning via een ticket systeem, chat of telefoon.

Als u dit soort functionaliteit niet gebruikt en u wilt alleen een goed antivirus pakket om uw computer te beschermen tegen een allerlei aan malware, dan leest u in dit artikel de beste gratis antivirus geschikt voor installatie op een computer met het Windows 11 besturingssysteem.

Gratis antivirus biedt vaak naast een antivirus- en ransomware bescherming ook verschillende hulpmiddelen aan om uw computer verder te beschermen. In enkele gevallen zelfs te optimaliseren zonder er extra voor te betalen. Welke antivirus dit is leest u ook in dit artikel.

De beste gratis antivirus voor Windows 11

Bitdefender antivirus gratis

Bitdefender is in recente tests de beste antivirus die men op dit moment kan kopen. Het is echter jammer dat Bitdefender niet meer volledig gratis is te gebruiken. Er wordt nu een shareware versie geïnstalleerd, wat betekend dat u de app een aantal weken kunt testen en daarna moet kopen.

Ik heb Bitdefender toch toegevoegd aan dit lijstje zodat u weet wat op dit moment de beste antivirus is. Bitdefender is dus tijdelijk in een proefversie te gebruiken.

Lees ook
Programma verbergen in Startmenu of Geinstalleerde apps

Kaspersky Security Cloud free

Kaspersky security is cloud is een totaal oplossing om uw Windows 11 PC te beschermen tegen aanvallen. In de gratis versie zijn er enkele van deze oplossingen die u kunt gebruiken. Om extra functies te gebruiken zoals de wachtwoordmanager, een VPN en bescherming tijdens het online bankieren moet worden geüpgraded naar een betaald abonnement.

De gratis versie van Kaspersky security cloud beschermt uw computer alleen tegen virussen, ransomware, malware en installeert een browser extensie in uw browser die ongewenste en potentieel gevaarlijke websites blokkeert.

Om Kaspersky security cloud te gebruiken moet u na installatie verschillende voorwaarden accepteren. Na het accepteren van deze veelvoud aan voorwaarden wordt er gevraagd een account aan te maken om de gratis versie te registreren.

Kaspersky security cloud vervangt na installatie Windows defender antivirus en schakelt deze uit.

Kaspersky security cloud free

Avast antivirus gratis

Avast antivirus is al jaren een gratis antivirus oplossing voor meer dan 400 miljoen thuisgebruikers. Avast zelf geeft aan al meer dan 30 jaar ervaring te hebben met virussen en biedt 6 lagen bescherming in de gratis versie van Avast antivirus.

De gratis versie van deze antivirus scant uw volledige computer op zoek naar malware. Als er verdachte software wordt aangetroffen dan wordt dit bestand verstuurd naar de cloud om daar indien nodig een oplossing aan te bieden voor het probleem.

Als één van de apps die u opent verdacht gedrag vertoont dan wordt deze app direct geblokkeerd nog voordat het schade kan aanrichten aan uw PC. Alle verdachte bestanden worden direct in quarantaine geplaatst. In de quarantaine kunt u ze bekijken en waar nodig nog toelaten op uw computer of direct verwijderen.

Lees ook
De taakbalk widget Nieuws en interesses aanpassen in Windows 10

Na installatie van Avast antivirus wordt uw browser direct gecontroleerd op ongewenste browser extensies. Dit is iets wat ik niet veel vaker heb gezien bij andere gratis antivirus oplossingen en absoluut een groot voordeel. Daarna wordt de eerste scan van uw computer uitgevoerd.

Het nadeel is dat er constant geprobeerd wordt u de tijdelijke “premium” versie te laten installeren. Dit is iets wat bij alle gratis antivirus een nadeel is. Het is even zoeken hoe u deze aanbiedingen e.d. kunt afsluiten om de gratis versie te blijven gebruiken. In dit geval van Avast is het elke aanbieding wegklikken door op “X” in de rechterbovenhoek te klikken.

Als u in de Avast antivirus beschermingsmodule kijkt, dan ziet u de verschillende functies. Standaard worden er “schilden” ingesteld en een virusscanner. Optioneel kunt u nog het netwerk inspecteren, de ransomware bescherming configureren en de een firewall installeren. De firewall in Avast antivirus is niet standaard geïnstalleerd, door op het pictogram te klikken kunt u de firewall functionaliteit ook installeren en instellen.

Avast antivirus bescherming

Avast antivirus is een goed alternatief voor Windows defender antivirus. Ook na installatie vervangt Avast de Windows defender functionaliteit.

Avira antivirus gratis

Als alternatief voor de wat uitgebreidere gratis antivirus bescherming voor Windows 11 heb ik Avira antivirus toegevoegd.

Avira antivirus is een standaard bescherming tegen virussen met een lichte voetprint op het besturingssysteem. Deze gratis antivirus biedt uitstekende bescherming en zal uw computer minimaal vertragen.

Deze gratis antivirus biedt bescherming tegen virussen met real-time bescherming. Dat betekent dat elk bestand wordt gecontroleerd op verdachte activiteit.

Ook wordt de internet en netwerkverbinding automatisch gecontroleerd via de ingebouwde firewall. Een mogelijk gevaarlijke verbinding wordt door de Avira firewall dan gestopt en aan u de keus of u de verbinding wel of niet wilt toestaan.

Lees ook
App loopt vast? Probeer deze tips!

Avira antivirus firewall

Als browser bescherming wordt de “Avira Safe shopping” extensie geïnstalleerd. Deze extensie biedt bescherming bij het online winkelen en blokkeert ongewenste advertentienetwerken en voorkomt tracking. Het is mogelijk om deze extensie uit te schakelen.

Ook is er een gratis VPN tot 500 MB per maand beschikbaar. Deze kunt u gratis gebruiken, echter de beperking tot 500 MB is zeer weinig en zeker niet genoeg. Als u deze beperking overschrijd, wordt u verzocht de VPN aan te kopen.

Er is ook een wachtwoord manager aanwezig, een bestandsvernietiger en u kunt privacyinstellingen toepassen op Windows functionaliteit. Allemaal functies die u gratis kunt gebruiken in de “Privacy” instellingen.

Avira antivirus privacy functies

Al deze extra functionaliteit zijn handig om te gebruiken, ze vertragen echter niet het systeem omdat ze alleen werken op het moment dat u ze wilt gebruiken. Ze werken niet op de achtergrond, en dat maakt Avira ondanks de vele extra functionaliteit nog steeds een snel antivirus die uw computer minimaal vertraagd.

In de “prestaties” instellingen van Avira antivirus vindt u nog verschillende hulpmiddelen die uw computer kunnen optimaliseren. Dit zijn de optimizer, de batterijbesparing, een driver updater, een zoekfunctie voor dubbele bestanden, geavanceerde tools en een game booster. Groot voordeel is, ze zijn allemaal gratis te gebruiken.

Prestaties instellingen in Avira antivirus

Ik hoop dat u hiermee een keuze heeft kunnen maken om uw computer te beschermen tegen virussen met één van de vier gratis antivirus voor Windows 11. Bedankt voor het lezen!

Lees ook:

Blijf op de hoogte
Ontvang elke twee weken een samenvatting van onze nieuwste PC tips rechtstreeks in uw e-mail.

1 reactie
Heeft u een computer vraag?

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *