Animatie effecten uitschakelen of inschakelen in Windows 11

Stefan
Animatie effecten uitschakelen of inschakelen in Windows 11

Als u over een modern snelle computer met Windows 11 beschikt, dan zijn animaties vaak geen probleem. Animaties maken Windows 11 mooier, vloeiender en zorgen voor een betere gebruikerservaring.

Ik raad dan ook aan om de animaties ingeschakeld te laten. Echter, als u Windows 11 op een oudere PC heeft geïnstalleerd, die bijvoorbeeld niet voldoet aan de Windows 11 minimale systeemvereisten, dan kunt u overwegen om animaties uit te schakelen.

Het uitschakelen van animaties in Windows 11 helpt om de impact op de systeembronnen te beperken. Windows 11 gebruikt dus minder processen en RAM geheugen en wordt daarmee een stukje sneller. Het nadeel is dat de gebruikerservaring minder wordt. Zo wordt het bewegen van vensters en het groter of kleiner maken van een venster houterig, minder vloeiend.

Het is dus belangrijk als u animaties gaat in- of uitschakelen dat u eerst gaat testen of dit het gewenste effect heeft. In dit artikel leest u hoe u op verschillende manieren de animaties kunt wijzigen in Windows 11.

Animatie effecten uitschakelen of inschakelen in Windows 11

Animatie effecten in- of uitschakelen via Instellingen

De instellingen in Windows 11 biedt inzicht in allerlei functies en onderdelen in Windows. Zo kunt u via de instellingen de animatie-effecten snel in- of uitschakelen.

Open Instellingen. Klik vervolgens op “Toegankelijkheid” en hierna op “Visuele effecten”. In de visuele effecten vindt u de optie om de animatie-effecten in- of uit te schakelen door de schuif te wijzigen naar “uit” of “aan”.

Animatie effecten in- of uitschakelen

De wijzigingen zijn direct effectief. U hoeft de computer niet te herstarten.

Animatie effecten in- of uitschakelen via prestatie instellingen

In Windows 11 kunt u voorgedefinieerde prestatie instellingen toepassen om de beste prestaties, beste weergave in te stellen. Als u een bepaalde instelling selecteert worden functies wel of niet ingesteld en dit helpt om – of de beste visuele prestaties uit uw computer te halen of om de beste visuele weergave te bereiken.

Naast de voorgedefinieerde begint Windows met een automatisch weergave plan, ook is er een mogelijkheid om een aangepast weergave plan in te stellen. Dit aangepaste weergave plan gaan we instellen om de animatie-effecten in- of uit te schakelen.

Klik op Zoeken in de taakbalk. Zoek op “weergave en prestaties”. Klik vervolgens op het “De weergave en prestaties van Windows aanpassen” resultaat.

Weergave en prestatie instellingen in Windows 11

In de “Instellingen voor prestaties” schakelt u de volgende drie opties uit om de visuele animatie-effecten te wijzigen:

 • Animaties op de taakbalk.
 • Besturings- en andere elementen binnen vensters laten bewegen.
 • Vensteranimaties bij minimaliseren en maximaliseren.

Instellingen voor visuele prestaties wijzigen

Klik op “toepassen” en hierna op “OK”.

Lees het volgend artikel om meer visuele effecten aan te passen: transparantie effecten uitschakelen in Windows 11.

Ik hoop u hiermee geholpen te hebben. Bedankt voor het lezen!

Meld u aan op het PC tips forum
Bij PC Tips werken wij aan een nieuwe gemeenschap waar leden vragen kunnen stellen en elkaar kunnen helpen. Dit is het PC Tips-forum.Dit forum is nieuw en wij hebben leden nodig. Als u geïnteresseerd bent in PC-tips, of als u een vraag heeft, meld u dan gratis aan op het forum en help mee aan de opbouw van ons nieuwe computerforum.
Blijf op de hoogte
Ontvang elke twee weken een samenvatting van onze nieuwste PC tips rechtstreeks in uw e-mail.

2 reacties
 1. Ik heb windows 11 pro 22H2 op mijn desktop. ik kan niet de ” deze pc ” vast maken op de talkbalk.
  kan je me helpen aub
  bij voorbaat dank u wel
  Didier

  1. Hallo, daarvoor moet u een extra handeling verrichten, standaard is dit namelijk niet mogelijk.

   1. Klik met de rechtermuisknop op uw Windows 11 bureaublad.
    Klik op Nieuw → Snelkoppeling.
   2. Plak het volgende pad in het locatieveld: %SystemRoot%\explorer.exe shell:MyComputerFolder
   3. Geef de nieuwe snelkoppeling de naam “Deze PC” en klik op Voltooien.
   4. Klik nu met de rechtermuisknop op de snelkoppeling, klik op “meer opties weergeven” en hierna op “aan taakbalk vastmaken”.

   Hiermee moet het lukken. Succes!

Heeft u een computer vraag?

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *